Volvo S80 2.5 D (2001)
Uitvoering | S80 2.5 D |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Ik heb deze Volvo S80 gekocht omdat ik veel luxe kreeg voor relatief weinig geld.
Resumerend:
De Volvo S80 2.5TDI heeft een:
Breedbeeldnavigatie, hoogstaande geluidsinstallatie, automaat, telefoon, dubbele airco, 16 inch lichtmetale velgen, cruise control, leder, electrische spiegels met verlichting, afneembare trekhaak, boardcomputer, etc. etc.
De voordelen van deze auto zijn:
- Zeer zuinig (1 op 16 gemiddeld).
- Relatief snel tijdens het inhalen.
- Achterbank kan in delen plat.
- Veel comfort.
- Veilig bij een mogelijke botsing. Maar toch liever voorkomen dan genezen. Bij NCAP tests wordt er alleen gekeken naar reactieve veiligheid en niet pro-actief!
De ondervonden nadelen zijn:
- Rammeltjes en kraakjes in het dashboard (plastic).
- Geluidsniveau van de motor.
- Airco (kost 15PK) laat de motor regelmatig schokken onder het rijden. Zeer irritant! (Dit blijkt normaal te zijn volgens Volvo).
- Auto komt verschrikkelijk langzaam op gang. Dit is zeer gevaarlijk bij een inschattingsfout!
- Slechte afstandbediening. Bij het terug duwen van de sleutels in de broekzak komt het wel eens voor dat de auto weer van slot springt.
- Geen standaard klasse III alarm (verzekering kan hierover vallen!)
- Vocht in de koplampen (kan Volvo blijkbaar niets aan doen).
- Zeer slecht zicht rondom.
- Kleur van auto begint nu al minder te worden vooral op de plastic onderdelen. Sommige plekken zijn al vaal.
- Geen standaard opbergvakjes in de kofferbak (alles schuift onder het rijden).
- Hoge en dure onderhoudsinterval.
- Bij geen gordel constant geluids-signaal (ik maak zelf uit of ik een gordel draag!)
- Automaat doet zeer zenuwachtig.
- Belachelijk hoge prijzen voor onderdelen. Mijn BMW 525 TDS was veel goedkoper, robuuster en degelijker.
- Slappe stoelen. Geen steun onderin de rug.
- Slap geveerde auto.
- Veel te grote draaicirkel.
- Stuur draait niet automatisch terug na het nemen van een bocht.
- Loopt niet rustig stationair (de auto wiebelt een beetje). Waarschijnlijk omdat de cilinders niet in een lijn staan.
- Auto schuift snel in bochten weg.
Helaas kwam ik pas na een paar duizend kilometer aan de bovenstaande klachten. Dit merk je niet met twee proefritten. Snel terug naar Duitse of Japanse degelijkheid.
PS.
De service van Volvo is wel goed. Er kan veel op garantie teruggehaald worden. Zeer netjes!
Als je wat duurdere auto’s gewent bent is dit type auto echt een grote tegenvaller. Ik ben niet negatief maar wel zeer kritisch. Dat mag wel voor een auto van deze prijsklasse.
Problemen bij de Volvo S80 2.5TDI
- Complete automaat/bak vervangen (verschrikkelijk duur)
- Rubbers van ophanging al versleten
- Spiegels klappen niet goed meer in
- Alle sloten van deuren vervangen
- Rubbers scheuren snel boven de deuren
- Slot in kofferbak los gekomen
- Airco begint defect te raken (lucht stinkt ook)
- Rubbers in de voorwielophanging zijn al versleten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee