Abonneer nú met korting

Kies nú voor een abonnement met korting

Navigatie

• Nieuwsalerts instellen
      • Deelnemen aan het AW Forum

en nog veel meer..

Registreren Inloggen
    • Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.

Meer informatie

Op kenteken

Zoeken

Auto's
Kenteken
AutoWeek.nl heeft je steun nodig
  • Home

Jaar van aanschaf2022

De wittebroodsweken voorbij

• 12 juni 2022

Intro:
Zo, de wittebrood weken zitten erop. Of... Toch eigenlijk ook niet, want ben nog net zo blij als het moment waarop ik de sleutel kreeg. Ik rij nu drie en een halve maand in deze auto en is ter vervanging van de Mercedes CLA 200. (Zie review) Ik was er niet tevreden over en mijn collega wilde deze auto wel overnemen. Dus... zo gezegd, zo gedaan.

Al snel wist ik wat ik wilde en echt een shortlist was er niet. De Volvo S60! Naar mijn mening toch wel een van de mooiste D-segmenters die er is. (Subjectief) Opties die ik wilde: R-Design met sportonderstel en 19" en een B4. (197PK)
Rest maakte me niet heel veel uit aangezien het R-Design pakket een hoop standaard heeft. En daarnaast geef ik er niks om, zoals een schuifdak bijvoorbeeld.

Ik heb bewust voor een voorraadmodel gekozen deze keer. De lange wachttijden en de hoge prijzen van de nieuwe auto's stonden mij niet aan. Een voorraad auto die nog nieuw op kenteken gezet kan worden en op de prijslijst van vorig jaar was ingekocht, was voor mij veel voordeliger. Normaliter hou ik wel van een kleurtje op de auto, maar met die donkere hoogglans zwarte accenten en het zilver lakje (nee geen grijs... ;) ) staat hier toch wel een dikke slee.

De auto:

Korte lijstje van de specificaties:
Volvo S60 B4 MY21
R-Design
Exterior styling kit
Black sheep pakket
Getinte ramen
Verwarmbare stoelen
19 inch velgen

Volvo is voor mij niet onbekend en voelde dus gelijk weer als thuiskomen. Er zijn weinig fabrikanten die kunnen tippen aan de stoelen van een Volvo. Wat zitten die fijn zeg!

Door de manier waarop het interieur is gemaakt heb je het gevoel alsof je in een cockpit zit. Lekker ingebouwd alsof de auto 1 is met jouw. Dit is hetzelfde gevoel als wat ik in mijn BMW heb en ervaar ik als pluspunt.

Als ik om me heen kijk word ik omringt door mooie materialen en afwerking. Door het R-Design pakket zit je op sportzetels en heb je een zwarte hemelbekleding. Als ik op de panelen druk dan is er verder geen kraakje te bekennen. De eerste indruk was dus ook dat de Volvo goed in elkaar geschroefd is in South Carolina.

The good part.

Styling.
Nogmaals, ik weet dat het subjectief is, maar ik ben nog niemand tegen gekomen die heeft gezegd dat hijzij de auto niet mooi vinden. Of ze zijn niet eerlijk. ;)

Het rijden zelf.
Ondanks het wat hoge gewicht gaat de auto heerlijk de bocht om en geeft je het vertrouwen dit ook op hoog tempo te kunnen doen. Zeker een op- en afrit zijn echt kleine en korte feestjes. Het sportonderstel en 19 inch met goed rubber helpen hier aan mee. Dit is ook de reden dat ik deze combinatie wilde. Heb in het verleden ook met een Inscription uitvoering en 18 inch gereden en die combinatie was voor mij echt te soft.

Multimedia.
Het doet wat het moet doen, reageert snel en is intuïtief. Ik ben niet iemand die er onderweg mee loopt te klooien dus het moet geen afleiding worden. En dat doet het ook niet. Echt prima geregeld door Volvo. Deze auto is van Model Jaar 2021 en heeft nog Sensus als multimedia systeem. Ben benieuwd hoe de Volvo’s zijn met het Google systeem die sinds 2022 standaard zijn.

Aandrijflijn.
De B4 is voor mij meer dan vlot zat. Je bent zo weg bij het stoplicht zonder er veel moeite voor te doen en tussen accelaraties verlopen vloeiend en snel. De 8 traps automaat doet het goed echter is deze geen fan van de kickdown. Hij gaat dan te hoog in de toeren zitten en is dan eigenlijk al voorbij de koppel en vermogenscurve. Die kickdown zoek ik dus niet op en als ik wat sneller wil accelereren dan trap ik het pedaal tot de kickdown in. Dan gaat het naar mijn inziens nog sneller ook. Ik merk niks van een het aanwezige mild hybride systeem. Of dat goed of slecht is laat ik maar even in het midden. 😉 Maar laat het duidelijk zijn dat je met de B4 echt niets te kort kom.

Verbruik.
Mijn werk is 100 km-er enkele rit. Daar red ik gemiddeld 6,5 L per 100 KM-er met iets harder rijden dan toegestaan. Bij korte ritten is het verbruik wat hoger. Zeg een ritje van 15 tot 30 kilometer met afwisselend snelweg en binnendoor, dan zit de auto op 7,5l per 100 KM-er.

The bad part
Hulpsystemen!
Stuk voor stuk. Allemaal kl*te. En dit is niet alleen bij Volvo hoor. De Mercedes die ik hiervoor had en de BMW’s die ik wel eens mee krijg als ik mijn eigen auto voor onderhoud breng, het is het allemaal niet.

De Volvo heeft standaard Intellisafe. Dit is een pakket dat bestaat uit:
City Safety, Collision Warning met Full Auto Brake, Pedestrian Detection, Cyclist Detection, Large Animal Detection, BLind spot Information System, Lane Keeping Aid met Run-off Road Mitigation, Oncoming Lane Mitigation en Driver Alert Control.

Af en toe ziet de auto dingen die er niet zijn en grijpt dan in of komt met een melding op het display. Ik schrik me kapot. Uitzetten is eenmalig en de volgende keer dat je de auto start staan al die systemen weer aan.

Ook hier: Ik hoef ze niet en wil ze niet. Gooi ze in een pakket en maak de basisprijs daardoor goedkoper. Helaas gaat dit niet door wet en regelgeving, maar zolang het niet perfect werkt, blijf ik dit melden als min punt.

En niet alleen ik ervaar dit zo, vriendinlief heeft het ook al een paar keer meegemaakt.
Ik denk dat we dit gezamenlijk nu zo’n zes keer hebben meegemaakt.

Adaptive cruisecontrol
Tsja. Ook hier… Hij ziet soms dingen die er niet zijn of denkt gevaren te zien en komt dan weer met een melding. Vooral bij vrachtwagens. De afstand op je voorganger is te groot. (zelfs op de stand dat de afstand dichtbij moet zijn) Mensen gooien hem er dus alsnog tussen. Of de auto gaat vroegtijdig afremmen als hij gevaar denkt te zien die er niet is. Uitzetten van het adaptieve gedeelte van de cruise control heeft geen zin. Ook dit staat de volgende keer weer aan. Gelukkig rij ik niet zoveel op cruise control en is de frustratie te overzien.

Samengevat:
Op de hulpsystemen na vind ik het een enorm fijne auto en is het absoluut een blijvertje. Vooral het strakke weggedrag, het uiterlijk en de aandrijflijn staan mij aan. Ik hoop dan ook dat ik nog lang kan genieten van deze auto, want dat doe ik tot nu toe nog steeds elke keer als ik instap!

Tot de volgende update!

4,8
  • Rijd je zelf met een Volvo S60? Start je eigen gebruikersreview en deel je ervaringen

• Houd me op de hoogte over de Volvo S60
  • Rapporteer deze review

• slecht
  • onvoldoende
  • voldoende
  • goed
  • uitstekend

Uitgelicht aanbod

Volvo S60 2.0 T5 Intro Edition | Stoelverwarming voor + achter| Elektrisch bedienbare bestuurdersstoel met geheugenfunctie| Harman Kardon| Polestar Engineered|

• 2019

€ 37.950

Volvo S60 B3 Geartronic Mild Hybrid R-Design Incl. Harman Kardon, Draadloos telefoon opladen en Park Assist Camera

• 2021

Gerelateerde forumtopics

• Volvo S60/V60

199
    • 13 augustus 2021

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

Bekijk ook

• Volvo S60 index
PREMIUM
Met de duurtest-Volvo S60 naar Sedan - Reportage

Met de duurtest-Volvo S60 naar Sedan - Reportage

De Volvo S60 is een stijlvolle sedan, een type auto dat door het tijdsbeeld helaas onder druk...

Volvo S60 reviews

• 6 juli 2022

• 12 juni 2022
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 T6 Recharge AWD R-Design (2020)

Volvo S60 T6 Recharge AWD R-Design (2020)

• 19 maart 2021
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 B4 R-Design (2021)

Volvo S60 B4 R-Design (2021)

• 28 februari 2021
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 B3 Inscription (2021)

Volvo S60 B3 Inscription (2021)

• 25 januari 2021
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 T4 R-Design (2020)

Volvo S60 T4 R-Design (2020)

• 9 december 2020
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 T6 Twin Engine AWD R-Design (2020)

Volvo S60 T6 Twin Engine AWD R-Design (2020)

• 29 januari 2020
meer reviews
Mercedes-Benz C-klasse vs. Volvo S60 - Dubbeltest

Mercedes-Benz C-klasse vs. Volvo S60 - Dubbeltest

De geijkte concurrentie voor Mercedes komt uit eigen land, maar ondertussen is er naast Audi...

Gerelateerd

Modeljaarupdate voor Volvo S60 en S90

Modeljaarupdate voor Volvo S60 en S90

• 9 maart 2022
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 2.4 140pk (2003)

Volvo S60 2.4 140pk (2003)

• 23 februari 2022
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 2.4 140pk (2001)

Volvo S60 2.4 140pk (2001)

• 1 februari 2022
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 D5 Drivers Edition II (2007)

Volvo S60 D5 Drivers Edition II (2007)

• 12 januari 2022
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 2.4 140pk Edition (2005)

Volvo S60 2.4 140pk Edition (2005)

• 6 januari 2022
  • Gebruikersreview
    Volvo S60 2.4 140pk Drivers Edition II (2009)

Volvo S60 2.4 140pk Drivers Edition II...

• 24 december 2021
Merk
Merk
  • Gebruikersreview
    Volvo XC40 Recharge T4 Plug-in Hybrid Plus (2022)

Volvo XC40 Recharge T4 Plug-in Hybrid Plus...

• 8 augustus 2022
  • Gebruikersreview
    Volvo XC40 Recharge T5 Plug-in Hybrid Inscription Expression (2022)

Volvo XC40 Recharge T5 Plug-in Hybrid Inscription...

• 6 augustus 2022
  • Volvo XC40 Recharge vs. Audi Q4 E-tron - Dubbeltest

Volvo XC40 Recharge vs. Audi Q4 E-tron...

• 5 augustus 2022
  • Gebruikersreview
    Volvo V70 2.4 140pk Edition II (2003)

Volvo V70 2.4 140pk Edition II (2003)

• 4 augustus 2022
  • Gebruikersreview
    Volvo V60 T6 Recharge AWD R-Design (2020)

Volvo V60 T6 Recharge AWD R-Design (2020)

• 4 augustus 2022
    Volvo V70/S80 (2013) - Facelift Friday

Volvo V70/S80 (2013) - Facelift Friday

• 29 juli 2022
  • Autotest
    AutoWeek Test - Volvo C40 Recharge

AutoWeek Test - Volvo C40 Recharge

• 24 juli 2022

Persoonlijk op de hoogte blijven van autonieuws?

Over AutoWeek

• Klantenservice