Volvo S60 2.4 D5 Edition (2002)

Volvo S60
Volvo S60Volvo S60Volvo S60Volvo S60Volvo S60Volvo S60Volvo S60 - interieur

UitvoeringS60 2.4 D5 Edition
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2002

Ondanks mindere ervaringen met de V40, was het niet moeilijk opnieuw voor Volvo te kiezen. Was de V40 nog een benzine-auto, bij de volgende auto verwachtte de werkgever dat ik zou kiezen voor een diesel. Daarmee werd voor mij de motor eigenlijk het zwaarste selectiecriterium bij de keuze van de volgende auto. Toen ik in juli 2001 de S60 D5 voor het eerst van de dealer meekreeg, wist ik niet wat mij overkwam; de auto had zo ontstellend veel vermogen en het geluid van de vijfcilinder was om kippenvel van te krijgen. Weg was mijn ambitie om een A4 1.9 TDI 130pk te nemen: de pompverstuiver werd op alle fronten overklast door de D5. De S60 D5 moest het worden.

De S60 is in het algemeen een heerlijke reisauto. De auto leent zich uitstekend voor urenlange en kilometerslange autoritten, waarbij je na afloop weer fris uitstapt. Keerzijde van het confortabele weggedrag is het weinig sportieve karakater van het onderstel, dus uitnodigen tot het nemen van een extra bocht doet de auto niet. Bovendien zit er daardoor wat weinig gevoel in de besturing: het onderstel is zeker niet communicatief. De 17’ velgen zorgen weliswaar voor een wat stugger en dus sportiever weggedrag, maar zorgen wel voor een soms wat stoterig weggedrag. Daar komt bij dat de handelbaarheid van de auto ernstig nadelig wordt beïnvloed door de enorme draaicirkel, die zeker in het geval van de diesels eigenlijk niet acceptabel is (heeft te maken met de inbouw van de motoren in dwarsrichting). Regelmatig moet er een keertje extra gestoken worden (soms onder meewarige blikken van andere mensen op straat).

De prestaties van de D5 zijn fenomenaal. Tussenaccelaraties raffelt hij in een zeer korte tijd af, alles onder de akoustische begeleiding van een symfonie van vijf cilinders. Het lijkt wel of ze bij Volvo extra moeite hebben gedaan het geluid te versterken. Soms trap ik het gaspedaal alleen maar even in voor dat geluid.... Het verbuik blijft daarbij zéér binnen de perken. Verbruik tot nu toe 5,8 liter/100km. In combinatie met de 70 liter tank geeft dit een droomactieradius.

De ruimte is voor vier personen voldoende, hoewel beenruimte achterin niet overbemeten. Staat tegenover dat het interieur weer erg breed is voor zijn klasse. De laadhoogte van de kofferbak valt tegen. Het regelmatig schipperen met de vakantiebagage.
Afwerking is goed, bekleding (Nidingen/textiel) is nog als nieuw, nauwelijk enig spoor van slijtage.

Auto valt naar mijn mening zeer aan te bevelen.

- centrale deurvergrendeling weigerde soms op achterportieren; sloten zijn vervangen;
- kabel deurhendel linkervoorportier losgeschoten, waardoor deze deur niet meer van binnenuit kon worden geopend;
- storing motormanagementsysteem; vervangen