Volvo S60 2.4 D5 Edition (2002)
Uitvoering | S60 2.4 D5 Edition |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Fantastische auto
Na jarenlang in loondienst leaseauto's te hebben gereden, begon ik in 2010 voor mezelf. Dat betekent dus dat je met je eigen geld een auto moet kopen, en omdat je dan een beperkt(er) budget hebt, moet je je eisen wat bijstellen :-)
De Volvo S60 (zowel oude als nieuwe model) heb ik altijd prachtige auto's gevonden. Ik had echter nog nooit Volvo gereden, en alleen goede verhalen over gehoord.
Bij een particulier in Brabant kocht ik deze zwarte Volvo S60 2.4 D5. De auto viel op door heel veel vermogen; de auto bleek achteraf gechipt te zijn.
Ik heb er inmiddels ongeveer 30.000 kilometer mee gereden, en ben eigenlijk nog steeds gek op de auto. Qua vering en wegligging is hij wel meer op comfort dan op sportiviteit gericht, maar dat vind ik niet zo erg. De stoelen zijn meer dan perfect.
Het verbruik vind ik voor zo'n auto (qua gewicht en vermogen) bij netjes rijden (cruisecontrol) héél goed; haal vaak 1 op 18.
Voor lange ritten is deze auto fantastisch. Ik zou na deze auto zo weer een Volvo kopen.
*UPDATE*JANUARI 2013*
We zijn nu weer een jaartje verder; ik rijd deze auto nu ongeveer 2 jaar. De kilometerstand is 285.000.
Ik gebruik de auto regelmatig voor lange afstanden, en daarvoor is de auto echt perfect. Wat een superfijne auto blijft het.
Ongeveer een jaar geleden heb ik de intercooler laten vervangen (duur grapje van bijna 1000 euro), omdat de auto veel zwarte rook had (bekend 'ouder D5' probleem, bleek).
Het verbruik voor een auto van dit gewicht is uitstekend.
Blind zou ik hierna weer een (wel: luxe-uitvoering) van een Volvo kopen. En dat als ooit die-hard BMW-fan.
Nieuwe update over mijn Volvo S60
Ik hou van deze auto.
Qua km-stand klimmen we gestaag naar de 300.000, maar de auto is fris en strak, en geeft mij het gevoel dat we nog niet op de helft zijn. Vind het ook altijd prettig de bevestiging in Autoweek te lezen dat 'als je een auto wilt hebben waar je probleemloos tonnen mee kunt rijden, dat je dan bij Japanners of Zweden moet zijn".
Ik ben er ook zuinig op: een recent parkeerdeukje rechtsachter laat ik ook gelijk herstellen.
Eigenlijk is voor mij diesel de laatste tijd niet meer rendabel i.v.m. het verminderd aantal km's dat ik rij, maar ik wil deze Volvo niet wegdoen voorlopig.
Net als 'ver voor' en 'tijdens de aanschaf', ben ik nog steeds gek van het model van deze S60. Vind het een prachtige lijn. Als ik de auto net gewassen heb, en ik loop er vanaf afstand op af, dan wordt mijn gevoel elke keer hierover bevestigd.
Recent reed ik langere afstand naar België en Duitsland, en dan merk je dat de stoelen van Volvo superieur is, en het comfort idem dito.
Is er dan niets mis of tegenvallend? Nou, de auto is dus comfortabel: en wat ik in het begin als wat 'onwennig' ervaarde, ervaar ik nu als prettig: het lichtelijk deinen in de bochten of als je stil komt te staan.
Update
Zo, een heel eind verder t.o.v. de vorige review. Eigenlijk is er weinig nieuws te melden; behalve normaal onderhoud zoals de banden, ruitenwissers. De auto komt altijd probleemloos door de APK keuring heen, en de garagehouder treft nooit iets heel bijzonders aan. Recent had ik alleen wel een dingetje: er liep wat diesel onder de auto uit, als de auto even gelopen had.
Dit bleek dus alleen een (af)gebroken slangetje te zijn; de reparatie inclusief vervang kostte een tientje of 8, en weer klaar.
Ik ben wel aan het oriënteren een andere auto, maar die keuze is wat lastig. Weer diesel of toch benzine? Een iets kleinere auto (we zijn maar met zijn tweeën) of toch het comfort en dagelijkse genot van zo'n Volvo (maar dan bijvoorbeeld een S80 van 2011 ofzo)
Kortom: heerlijk fijne auto, met superieure stoelen. Voorlopig ben ik er nog erg blij mee, en laat ik binnenkort even enkele kleine parkeerdeukjes in de deuren (door anderen aangericht) fixen.
Wellicht laatste update
Een mooie kilometerstand om mijn Volvo weer even hier te updaten.
Het gaat te ver om te zeggen dat ik emotioneel verbonden ben aan mijn Volvo, maar... omdat ik de auto kocht toen ik voor mijzelf begon 4 jaar geleden, en ik nu aan een nieuwe auto toe ben, heb ik toch wel een speciaal gevoel voor mijn trouwe Volvo.
Nu heb ik er recent een grote rit meegemaakt en een paar kleine dingen vooraf aangepakt en opgelost (door een garage)
Er zat een rammeltje onder de auto wat een klemmetje van de katalysator bleek; snel en voor niets opgelost, wat top is. Een mistvoorlampglas was gebarsten door een fikse steen en die is ook vervangen. Eigenlijk geen dingen die ik de kwaliteit van de auto toe mag of moet rekenen.
De motor is nog steeds erg sterk en snel, het geluid van de D5 blijft erg lekker en het comfort (de stoelen met name) zijn subliem. Die Zweden hebben toendertijd gewoon een heel goede auto neergezet. Ik geloof oprecht dat de auto nog tonnen meegaat in deze staat. Heb hem ook altijd goed verzorgd bij garages, etc.
Nu ik aan het oriënteren ben voor wat nieuws, blijf ik toch erg Volvo minded merk ik. Een BMW 3-serie zou mij nog enigszins tot twijfel kunnen brengen, maar anders gewoon weer een Volvo, en dan misschien een V60.
Degene die deze auto van mij t.z.t. gaat overnemen, komt een zeer fijne, prettige en sterke machine waar hij of zij nog heel veel jaar plezier van gaat hebben.
Het einde is nabij
Ik had nooit verwacht dat ik zo lang in één auto zou rijden. Ik had deze/mijn trouwe Volvo S60 al veel eerder van de hand kunnen doen, maar ... ik heb zoveel fijne km's met de auto gehad. Eigenlijk vrijwel probleemloos heb ik er behoorlijk veel en comfortabele kilometers mee gereden. Die stoelen: superfijn. Alles werkt ook gewoon nog steeds. Ik hou de auto ook goed bij qua in- en exterieur. Hij oogt veel frisser dan het bouwjaar van november 2002 doet vermoeden. Toch komt er nu dan een eind aan onze 'relatie'. Niet omdat het moet, maar omdat het kan ;-) ... Ik wil er een goede prijs nu voor hebben, en ik ga geen idiote biedingen accepteren. De auto is gewoon écht technisch en cosmetisch in zeer goede staat.