AutoWeek.nl heeft je steun nodig

Volkswagen Up (2014)

Volkswagen Up (2014)

Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2018

Ideale (2e) auto

Ik had een Swift Sport gekocht om mezelf te verwennen maar een jaar na dato kreeg ik een nieuwe baan en kon ik prima met de fiets naar mijn werk. Omdat zo'n driedeurs Swift met twee kinderen niet heel praktisch is en de auto nu slechts nog voor korte ritjes in de buurt werd gebruikt heb ik de Swift maar weer verkocht.

Daarna gezocht naar een leuke A-segment auto met 4-deuren en liefst een open dak. De keuze gemaakt voor een Up! en tijdens een vakantie in Duitsland bij een particulier een zo goed als nieuwe Up! Cup gekocht bij een particulier. Nog geen 10k op de teller en werkelijk in nieuwstaat. Met een prachtig panoramadak, wat wil je nog meer. Vind je bijna niet in Nederland en de prijzen liggen hier ook flink hoger.

Inmiddels alweer 1,5 jaar in bezit en het blijkt een hele fijne auto die heerlijk rijdt. Degelijk, ruim, fijne stoelen en je komt met 60pk ook prima mee.

De Cup uitvoering is gebaseerd op de Move Up en voorzien van mooie luxe bekleding, blauwe accenten en een stuur, pook en handrem afgewerkt met leder. In combinatie met het dashboard met glanzend zwarte afwerking echt een leuk karretje.
Koop je in NL een Up! dan is het een Bluemotion uitvoering met o.a. verlaagd onderstel en start-stop. Onze Up! is geen Bluemotion. Het ontbreken van het start-stop systeem is een groot voordeel, dat ie wat hoger staat wat mij betreft een nadeel.

Na aankoop heb ik de Up! voorzien van 16 inch Upsilon velgen, Eibach Pro verlagingsveren en zijn de ramen achter voorzien van een tint. Tot slot ook nog mistlampen ingebouwd waardoor de voorzijde net wat leuker toont.

Tot nu toe is het Upje geheel probleemloos en bevalt ie uitstekend.

Geweldige auto

Inmiddels is de Up! alweer vier en een half jaar in bezit en kan ik niet anders concluderen dat het een geweldige auto is. Geen enkel probleem heeft zich voorgedaan. Ik kan me eigenlijk geen betere 2e auto wensen. Wordt veelal gebruikt voor boodschappen, kinderen wegbrengen en woon-werk verkeer en krijgt het met deze vaak korte ritten redelijk voor de kiezen. Hij geeft echter geen krimp en voelt in alles ook zeer degelijk aan.
Voor z’n formaat heerlijk ruim van binnen, ook met z’n vieren prima te doen. Zet je dan de airco aan dan merk je dat 60pk wat mager is. Maar met het heerlijke panoramadak blijft de airco meestal toch uit en als je er alleen in zit is ie vlot genoeg. Lekker wendbaar, een fijn schakelende 5-bak en ook de besturing is prima waardoor de Up ook best nog wat rijplezier geeft.

Jammer dat het stuur niet axiaal verstelbaar is desondanks is het goed en ruim zitten. Het geluidsniveau is relatief laag en het weggedrag is uitstekend. Een auto die aanvoelt als een veel grotere auto.

Ondanks dat de auto goed wordt gebruikt, ontstaan nauwelijks gebruikssporen. Materialen in het interieur zijn slijtvast en ook de carrosserie is goed gebouwd. Het blik is mooi strak, alles sluit mooi en degelijk en de lak is van uitstekende kwaliteit. En ondanks dat het model al ruim 10 jaar oud is vind ik het nog steeds een erg leuke auto met tijdloze vormgeving.

Minpunten? De standaard audio klinkt belabberd maar dat is inmiddels opgelost met een setje nieuwe speakers en een kleine versterker onder de stoel. Vooral de tweeters in de A-stijl die ontbraken doen veel goed.
Verder eigenlijk niks te klagen. Ook het gebrek aan uitrusting vind ik geen probleem. Lekker basic, maar meer (2e) auto hebben we ook niet nodig.

Uit een recente ‘Gebrauchtwagen’ test van Auto Motor & Sport blijkt ook dat de Up! een hele degelijke auto is. Misschien wel de beste hedendaagse Volkswagen.

Alleen maar lof dus. Ik zit nog weleens te kijken naar een leukere 2e auto maar verstandigste is om hem lekker te houden. Een mooie rode Up! GTI is me op dit moment ook wat te prijzig.