Volkswagen Tiguan 1.5 eHybrid 272pk R-Line Edition (2024) #2

Volkswagen Tiguan 1.5 eHybrid 272pk R-Line Edition (2024)

UitvoeringTiguan 1.5 eHybrid 272pk R-Line Edition
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2024
Lezerswaardering: 68%Keuze van de redactie

Ervaringen met nieuwe Tiguan

In april 2024 besloten we een nieuweTiguan te kopen omdat we nog meer op onze eigen opgewekte energie wilden rijden. Onze eerste hybride Tiguan kwam niet verder dan 40 km. Bij de aankoop werd gezegd dat de auto in juli zou komen; uiteindelijk werd de auto in december geleverd.

Comfort:
Wat meteen opviel is dat de bediening nogal ingewikkeld is. De uitleg bij de dealer was niet genoeg; er kwam veel uitzoekwerk aan te pas. Wat dan niet handig is, is dat er geen instructieboekje meer bij zit. Ergo: je zit met je laptop in de auto om het menu uit te zoeken.
De menu's zijn voor een wat ouder iemand zoals ik, nodeloos ingewikkeld. Je kunt van alles en nog wat instellen wat dan vaak weer terug komt als je opnieuw start.

Betrouwbaarheid:
Waar we veel problemen mee hebben is dat de borden met snelheden slecht worden herkend. Soms verschijnen er snelheden (zoals 50 km/uur) die er helemaal niet zijn. Ook bij files blijven de snelheden staan als je gewoon weer door kunt rijden. In het begin werden deze snelheden overgenomen door de cruise control; dat is ronduit levensgevaarlijk als je op de snelweg 130 rijdt en je valt ineens terug naar 50! De dealer adviseert om dit maar uit te schakelen. Dat helpt dan wel, maar feit blijft dat het systeem niet goed werkt.
Verder werkt het instellen van gebruikersprofielen ronduit slecht. Het wisselen van gebruiker lukt regelmatig niet en het infotainment systeem is dan niet te gebruiken. Dat is erg frustrerend als je onderweg bent en je navigatie het niet meer doet.
Het gebruikersprofiel van de recente gebruiker koppelt de auto aan de sleutel die wordt gebruikt. Zo heb je dus niet je eigen profiel aan je sleutel zitten, maar dat van degene die het laatst heeft gereden; mega onhandig!

Voor deze problemen ben ik bij de dealer (Udenhout in Eindhoven) geweest en die hebben gekalibreerd en gereset. Dat hielp wel iets maar de "spooksnelheden" blijven terug komen en vaak op dezelfde plaatsen op de snelweg. De laatste stand van zaken is dat er een update in ontwikkeling is bij de fabrikant en dat we daar op moeten wachten. Hoelang dat gaat duren kunnen ze niet zeggen, maar het feit dat er een update wordt ontwikkeld, geeft wel aan dat er iets aan de hand is.

Kortom: de auto rijdt als een zonnetje, maar de bediening is knudde.

PRIVATE LEASE Volkswagen Tiguan