Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)

autoreview

Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)
Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)Volkswagen Sharan 1.8 5V Turbo Trendline (2001)

Signalement

UitvoeringSharan 1.8 5V Turbo Trendline
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2005
KM-stand bij aanschaf90.000 km
KM-stand laatst211.500 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 159.000 km

Na een aantal jaren met een 806 te hebben gereden ben ik eind 2005 op zoek gegaan naar een opvolger. Nadat de andere concurrenten te duur (Espace, Grandis) of niet interessant (806, 807) bleken ben ik uitgekomen op een Sharan van het nieuwere type (2001). De Trendline uitvoering is een Sportline maar dan zonder ESP. Dat betekent gedistingeerde donkere ramen en mooie lichtmetalen velgen, (harde) sportstoelen, leren stuur en schakelpook en wat extra meters (onder andere een handige accu- en een olietemperatuurmeter!). Ook heeft de auto een optioneel sportonderstel. Dat heeft voor- en nadelen, zoals nog zal volgen.

De Sharan met sportonderstel blinkt uit als autobahncruiser. Door de sportvelgen en het sportonderstel is de auto behoorlijk stevig geveerd. De sportstoelen zijn ook stevig en de auto leent zich onbeladen dus niet voor een super comfortabele rit door de stad of bij slechte wegen. Wie echt comfortabel wil rijden moet een andere versie nemen. Maar wat een geweldige motor die 1.8T! Doordat de vorige eigenaar vanaf de aflevering een SKN chip heeft laten monteren is het standaard vermogen omhoog gebracht van 150 naar 195 pk en is het koppel nu op 265 Nm gebracht. In combinatie met de zeer toerenwillige en soepele turbo motor levert dit een voor het type auto (MPV) behoorlijk snelle auto op. Schakel bij 80 terug in 3, geef gas en je schiet weg. Inhalen is dus kinderspel.

Tijdens een rit op een stille A35 in Duitsland heb ik 212 op de GPS gehad, de teller zit dan ruim boven de 220. De standaard 1.8T zit dan op maximaal 199 km/u. Er zat zeker nog wel meer in, maar het verkeer liet het niet toe. Overigens haalde ik dit in 5, je bent dan nog zo'n 1000 toeren van het rode gebied af. In 6 ligt de top rond de 205 denk ik. Natuurlijk belachelijk dat ik dit soort gegevens voor een MPV beschrijf, maar het geeft wel aan wat voor pretpakket de auto is met deze motor.
De auto kan in no-time de toerenbegrenzer worden ingejaagd.

De keerzijde is dat bijna 200 pk zonder tractiecontrole/ESP bij het wegrijden en zeker als de weg nat is, teveel voor de voorwielen kunnen zijn. Met beleid gasgeven als het nat is dus. Nieuwe banden met veel profiel (zoals de Bridgestone Turanza ER 300) hebben trouwens voor veel meer grip gezorgd dan met de Dunlops die er onder lagen. Daarnaast wordt je een beetje gehinderd door een hakerige zesbak. Vooral snel opschakelen van 1 naar 2 is niet goed mogelijk. Ligt wellicht aan de gebruikte kabels. De VW garage kon niets vinden maar helemaal goed is de bak volgens mij niet (VW-garage: ja, wat wil je, de bak is van Ford).
Het stuur is wel gevoelig voor aandrijfreacties, vooral bij positiewisselingen gecombineerd met gasgeven.

De auto rijdt en remt door het grote vermogen en de directe besturing remt als een Golfje: lichtvoetig. Door het sportonderstel helt de koets ook weinig over. De remmen zijn trouwens knapen van schijven rondom.
Het verbruik is mij alleszins meegevallen. In de stad met korte ritten (de eerste drie minuten met verhoogd stationair toerental) en koude motor 1 op 7, op de snelweg bij normale snelheden (en gebruik van de cruise control) zomaar 1 op 12 en toerend over B-wegen kan door de zesbak wel 1 op 15 gehaald worden. Gedurende (vermakelijke) tussensprintjes op de snelweg ligt het verbruik natuurlijk wel hoger. Dan nog rijdt de auto stukken zuiniger dan ik met mijn 806 Turbo ooit heb kunnen doen. Ik heb het vermoeden dat de chip voor het gunstige verbruik verantwoordelijk is, want de verbruikscijfers zijn beter dan VW zelf voor de ongechipte 1.8T opgeeft. Een goede chip is dus vanuit economisch perspectief verantwoord. Een behoorlijk verschil maakt trouwens het uitzetten van de airco. Dat scheelt zo een halve tot een hele liter per 100 km. Hij gaat dus vrij snel op Econ.

Nu heb ik de Sharan natuurlijk niet als sportwagen gekocht, maar als MPV. Hoe bevalt hij in die rol? Ook goed. De sportstoelen zijn wel redelijk hard maar zitten goed en zijn achter allemaal in voor- en achterwaartse richting verstelbaar waarbij alles ook zeer solide aanvoelt. Dat was bij mijn 806 wel anders. Daar piepte en kraakte alles wel een beetje mee. De Sharan is iets kleiner dan de 806. De auto is wat smaller en de laadruimte wat minder groot. Maar onze standaard vakantie bagage gaat prima mee. Hij heeft ook een goede afdekklep.
Hoewel de ramen behoorlijk getint zijn klagen de kinderen niet over een beperkter uitzicht.
Het door mij gevreesde nadeel van de Sharan, namelijk achterdeuren inplaats van schuifdeuren, valt in de praktijk mee. De dubbele 12 volt aansluiting achterin is erg handig voor kid's gear. Dat de stoelen draaibaar zijn (zie foto) is leuk maar eigenlijk alleen voor de grap. Tenzij je in je auto veel wil pokeren.

Hoewel de auto stevig in elkaar is gezet is de auto niet helemaal vrij van rammels en geluiden. Dat hoor je vooral bij grote oneffenheden in de (B-)weg. Eerder door mij geconstateerde bijgeluiden in de deurpanelen en het kraken ervan zijn door de VW dealer verholpen (later is het weer teruggekomen). De auto tordeert wel een beetje. Wat tegenvalt is het harde plastic in het dashboard. Leg iets in de bagagevakken wat hard is en alles rammelt direct vrolijk mee. Ik snap niet waarom niet alles in de vakken van een zachte laag is voorzien. De armleuningen in de deuren zien er snel haveloos uit doordat de zacht plastic coating makkelijk loslaat. Dat zie ik ook bij Golf IV's.

De auto heeft om de 15000 een beurtje nodig en de kosten vallen heel erg mee, zeker nu ik de auto door een vakgarage laat verzorgen.

Update 21 juni 2007 (km stand 113000):
De auto rijdt lekkerder dan ooit. Na een snelle rit naar Normandie en terug met volle bepakking (5 personen en bagage) hangt de auto goed aan het gas, is het turbogat minimaal geworden en zijn de bijgeluiden (ook na een intensieve zoektocht mijnerzijds) verdwenen. Geen nerveus motorgedrag meer.

Update 20 november 2011 (159000):
Wat blijft is het bandengeroffel op slechte snelwegen.
Na montage van de Bridgestones zijn de tractieproblemen zo goed als verdwenen, zelfs op natte wegen.
Wat helaas ook blijft is de beetje hakerige tweede versnelling. Ik vermoed dat het komt door de gebruikte kabels maar laat het maar zo.

Motor gebruikt geen olie. Rijdt iets lekkerder en zuiniger op 98 Ron, wat ik naar buitenlandse tripjes ook altijd doe (in Belgie is het prijsverschil tussen 95 en 98 te verwaarlozen).

Update op 6 augustus 2008 bij 128.000: heeft een beurtje gehad (olie, koelvloeistof enz.) omdat de display dat aangaf. Twee ritten naar Zuid-Frankrijk in mei en juli hebben weer voor veel glimlach op de gezichten gezorgd. Zelfs mijn vrouw, niet echt een autoliefhebster, zegt dat het zo lekker invoegen is, en een teentje gas tijdens het rijden is voldoende voor een adequate versnelling. Leuk is ook dat de auto met volle bepakking veel lekkerder inveert en niet meer zo hard aanvoelt.

Al met al geen problemen, een zeer betrouwbare auto, met prestaties die een 2.8 V6 denk ik benaderen of zelfs overstijgen en een zeer ruime en handige pakezel. Het mag qua ontwerp een oud beestje zijn maar het is geen slechte auto.

UPDATE 30/05/2009 (km stand ca. 138.000):
Auto rijdt nog steeds prima, hangt goed aan het gas, loopt mooi en doet 't eigenlijk heel erg goed. Enige probleem: cruise control: bij resumen op de snelweg na een inhaal actie (vanuit de CC wat gas bij, daarna weer gas los) reageert de auto soms niet meer op het gaspedaal en gaat het CE lampje branden. Enige remedie: op vluchtstrook afremmen en auto opnieuw starten. Mijn vrouw vindt het maar niks. Ik ook niet, maar dit is zo'n lastig te vinden probleem dat ik het maar zo laat. Het treedt ook niet altijd op.

UPDATE 21/03/2009 (km stand 144.000)
Afgelopen jaar eigenlijk heel weinig gereden omdat we een keer het vliegtuig hebben genomen naar onze vakantiestek. De Sharan houdt zich nog steeds kranig, behalve een enkel beurtje zijn er weinig opmerkingen te maken. Wat blijft zijn de krakende deuren en de rammeltjes als er over een drempel wordt gereden. Het Check Enige lampje heeft lang gebrand maar is na een lange rit vlak na de kou van de afgelopen winter waarbij ik even flink in de toeren heb gereden ook weer uitgegaan.

Recentelijk heb ik twee nieuwe Continental Premiumcontact 2 banden laten monteren (ca. € 300,00 all-in) op de voorwielen en de voorwielen naar achteren laten zetten. De achterbanden waren namelijk wel langzamerhand naar de twee millimeter aan het gaan en leek het mij wel een goed idee om met de te verwachten bakken regen in de lente de banden te verwisselen. Grootste verrassing: de banden hadden een DOTnummer waaruit was op te maken dat ze nog origineel waren: 144.000 km mee gereden! Vanaf nu en veel grip en wat meer comfort door de extra millimeters rubber.

KOSTEN/PROBLEMEN

  • 156.000 km

Schakelgedrag van 1 naar 2.

Rond 110.000 km bleek de isolatie van de motorkap gescheurd met de inhoud van de isolatie uitgestrooid rondom het motorblok (gevaar voor diverse riemen!). Mijn eerste idee was dat een snelle rit in combinatie met de chip kennelijk voor te hoge temperaturen heeft geleid (hoewel ik binnen geen enkele waarschuwing in de vorm van een hogere koelvloeistof- of olietemperatuur waarde heb gekregen). Een compleet nieuwe isolatie kostte me enkele tientjes en ik inspecteer hem nu regelmatig. Een typisch probleempje! Ik hou het in de gaten. Mijn nieuwe dealer hield het op een steenmarter. Later niet meer geconstateerd.

Afgebroken knop van de stoelverstelling links (4,50 bij de dealer).

Krakende portierrubbers door torderen van de portieren. Dat blijft toch wel een probleem, dat kraken. Ik smeer alle deurrubbers in en dat helpt dan een beetje.

Bij 144.000 twee nieuwe voorschijven en remblokken, tevens een nieuwe stabilisatorstang rechts voor vervangen. In totaal € 500,00 bij de universele vakdealer. Met de nieuwe banden rijdt-ie weer lekker.

Bij 147.000 toch maar naar de VW-dealer om het cruise control probleem aan te pakken. De laatste tijd ging elke keer als ik op CC reed en wat gas gaf, het EPC lampje branden. Auto laten uitlezen en diagnose was een vervuilde EGR-klep, en mogelijk ook de LMM. Ik heb beide laten vervangen (ca. € 500,00) en ja, hij rijdt weer als nieuw. Hij doet nu ook niet meer gek als je op CC gas bij geeft. Uitleg VW-dealer: met CC aan en gas bij trok de EGR-klep het niet meer en werd de CC automatisch afgeschakeld. Soort noodloop.

Bij ca. 150.000 een dag voor de geplande vakantie naar Zuid-Frankijk de accu laten vervangen omdat de auto niet meer wilde starten; wel twijfel of het niet de dynamo was. Accu gaf een dag eerder nog 13-14 volt aan. Drie weken in Zuid-Frankrijk rondgereden zonder enig probleem; terugreis in nieuwe recordtijd van ca. 10 uur (Beziers - Maastricht) en wat reed-ie weer lekker. Klapstuk was een pittige snelweghelling richting Tongeren waarbij ik met de volbepakte Sharan een BMW 320D er helling-op uittrok. De Belg zat van frustratie in zijn stuur te bijten.
Twee dagen na terugkomst weer problemen met het opladen van de accu en uiteindelijk na een check (alsnog) de dynamo vervangen. Totale kosten (accu en dynamo) € 575,00. Maar nu rijdt-ie ook weer zonder problemen.

UPDATE 20/09/11
Inmiddels winterbanden op velg aangeschaft. Ik wilde er nooit aan maar nog een keer glibberen met 200 pk op de voorwielen wil ik mijzelf en mijn eega niet meer aandoen.
De toestand van de auto is op zich ok, hoewel de auto nu 10 jaar oud is en er steeds meer 'dingetjes' komen. Zo begint de auto steeds meer kraakjes te geven. In het voorjaar heeft er tweemaal iemand tegen de auto gezeten (alleen blikschade) en is de auto deels overgespoten. Dat is natuurlijk weer een opsteker. Laatst een beurtje gegeven, de auto was al twee jaar niet meer voor een beurt geweest door de weinige kilometers die we maken, deze zomer bijvoorbeeld zijn we gaan vliegen en dat scheelt dan weer direct zo'n 3000 tot 4000 km in een paar weken. Weinig problemen, al doet een geluid bij het starten volgens de dealert vermoeden dat de airco stuk gaat. Verbruik in benzine is ok en hij verbruikt geen olie. Een 'sturdy' beestje dus.

Update 09-06-2018

  • 211.500 km

Na 7 jaar weer een update. Ja, we rijden er nog steeds mee (nu al 13 jaar) en het is denk ik met afstand de beste auto (qua kosten) die ik heb gehad. Dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn geweest, maar bij een oude auto zijn sommige zaken aan vervanging toe.
Voornaamste zaken:
2015 nieuwe koppeling en vliegwiel
2015 nieuwe distributieriem
2015 nieuwe voorbanden
2015 (tweedehands) ruitenwissermotor achter
2017 vier nieuwe bobines
2015 en 2018 nieuwe accu

De rest: gewone jaarlijkse of tweejaarlijkse beurtjes.

Op dit moment rijdt de auto nog steeds prima. De motor en versnellingsbak zijn prima, hij remt als de beste (knapen van schijven) en hij verbruikt geen olie. Het normale verbruik fluctueert tussen 1 op 9 (veel stad) en 1 op 11-12 (lange afstanden). Op 98 rijdt hij een stukje lekkerder en heeft wat meer power. Wegligging is nog steeds exemplarisch.

Huidige probleempjes:
- startmotor maakt soms wat bijgeluid bij de koude start
- rammels rondom dashboard (vooral in onbeladen toestand)
- CE lampje brandt soms (heeft vermoedelijk te maken met langdurig op 95 RON rijden ipv 98 RON ivm tuning)
- uitlaat is nog prima luchtdicht maar buitenmantel is deels weggeroest
- zelfde geldt voor schokbrekers achter


Auto is in juni 2018 verkocht met km stand 220.000.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.