Volkswagen Passat 2.5 TDI 163pk Sportline (2004)

| Uitvoering | Passat 2.5 TDI 163pk Sportline |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2004 |
| Jaar van aanschaf | 2007 |
| KM-stand bij aanschaf | 109.000 km |
| KM-stand laatst | 175.000 km |
Van een nieuw model Audi A6 naar een oud model Passat... Het is even slikken maar je wilt een nieuwe baan met veel uitdaging, meer verdiensten en meer perspectief. Een bloedend autohart in ruil voor een kloppend en enthousiat ondernemershart. Een rationele maar toch ook wel mentale deal. Mijn auto meenemen was niet bespreekbaar, maar... mijn nieuws baas zag de pijn en ging in de rijstal op zoek naar een passende voorloopauto. Ik val in de klasse A4 (dus de het nieuwe model van dit jaar kijk ik naar uit!) maar een luxe Passat past dan ook natuurlijk. Het werd een V6 diesel van net voor de overgang naar het nieuwe model Passat. Met alles erop en eraan waaronder leder/alcantara bekleding, stoelverwarming, mooie lichtmetalen velgen etc. Een mens raakt verwend want toen ik hem op ging halen was dat toch een zwarte dag voor me. De dag ervoor had ik mijn Audi aan een (inmiddels) oud collega overgedragen en het voelde toch een beetje als een zwarte dag.
Maar hoe werkt dat in het brein van de mens: je verwacht niet veel... en die lage verwachting maakt de weg open voor een verrassing. Toeval wil dat de kleurstelling hetzelfde was van de Passat en de zwarte lak samen met de chromen raamolijsting maakte dat in ieder geval mensen die wat minder met auto’s hebben zeiden ’goh dit is toch ook wel een heel chique wagen’. Laat duidelijk zijn: de oude Passat ten opzichte van de nieuwe A6 scheelt qua design een slok op een borrel (want 10 jaar in de tijd). Maar het is inderdaad waar dat de auto op brede 16’ velgen er absoluut representatief en ook stoer uit ziet. En het interieur ziet er met het robuuste zwarte dashboard en de mooie stoelen goed uit. En als je de buitenkant niet mooi vindt kun je altijd nog zeggen wat een Engels autoblad lang geleden over de toen nieuwe (en laatste) Ford Scorpio zei: ’the only advantage of this car is that when you’re in the interior you can’t see the exterior’ (;-). En dan het spannende moment... waar ik als ik eerlijk ben wel naar uit keek: een 6 cylinder. Mijn eerste! Ik heb alleen 4 cylinders gereden en een 5-cylinder van Alfa (ook een toppertje trouwens; zie Review). Als ik de sleutel omdraai hoor ik gelijk dat heerlijk zware gebrom dat hoort bij een 6-cylinder. Het genagel valt me trouwens ook mee (is er eigenlijk niet!). Ik ken dit blok uit het oude model A6 waar mijn schoonvader jaren in reed en die was vooral koud onnodig rauw voor zo’n dure motor. Hier dus niet... een heel beschaafd gezoef. En als je gaat rijden dan ben je gelijk geneigd om de motor in de toeren te laten klimmen. Wat een zalig smeuig geluid. Ik rij hem nu een paar duizend km. en leg de woon/werk afstand regelmatig af met de radio uit! Lekker naar de motor luisteren. Bewust terugschakelen bij inhalen. Dat laatste is voor de kracht absoluut niet nodig want het is een heel elastische motor die genoeg koppel levert bij lage toeren... maar ja... dat geluid he!. Echt super. Helaas is het geen automaat. Dat zou het comfort nog enorm verhogen. Maar de 6-bak schakelt prima. Al met al heb ik qua motor veel gewonnen met mijn vorig auto. Hij is zeker niet sneller dan de 2.0 Audi maar de motor daarvan heb ik altijd chagrijnig gevonden. Ongelooflijk krachtig (tot explosief toe) maar bokkig en TE rauw onderin. Op de snelweg heb je daar absoluut geen last van want dan is hij superstil. Maar je rijdt niet alleen snelweg. Zie verder mijn review.
Verder over de Passat... qua stoelen is het ook een comfortabel auto met sportstoel achtige zittingen. Ze halen het niet bij de A6 maar zijn zeker goed. Een enorme kofferbak ook wat ook lekker is en achterin is het ook goed toeven op de achterbank. Het interieurs is mooi maar oogt wat bedaagd. De ouderdom is zichtbaar aan de Climat Control die niet gescheiden instelbaar is maar who cares. Ik gebruikte dat eigenlijk ook niet. Wel fijn is weer de stoelverwarming en er zit bijvoorbeeld wel weer een fijne regensensor op en een goed werkende cruise control.
Al met al ben ik heel blij met deze auto. Ik denk dat ik er nog een dik jaar mee ga rijden tot hij er uit moet en dat is geen straf. Als je op de tweedehands markt een Passat V6 diesel kunt vinden: doen! Maar ze zijn schaars volgens mij. Het is abosluut een aanrader. Een typisch voorbeeld van ’je ziet het er niet aan af maar het rijdt super’.
Ik rijd de auto nog maar net dus nog geen problemen gehad.
Aanrader...
Ik heb deze Passat inmiddels weer ingeleverd omdat ik van baan ga veranderen. Eindconclusie: het is geen spannende auto maar wel een enorm goed auto. Nooit problemen mee gehad. Hij rijdt erg comfortabel, vooral door die heerlijke zespitter. Zuinig is hij ook. Ik reed er gemiddeld bijna een op 15 mee. Een op 16 is ook mogelijk als je je wat inhoudt. Maar da's dan weer zonde met zo'n fijne motor aan boord nietwaar (;-).
Als je niet zo veel te besteden hebt maar je wilt toch iets bijzonders: ik zou een van de (ongetwijfeld schaarse) exemplaren opzoeken die te koop is. Als het even kan met een automaat (ik had de 6 bak) want dan rijdt hij nog beter denk ik.