Volkswagen New Beetle Cabrio 1.4 Highline (2003)

Volkswagen New Beetle Cabrio 1.4 Highline (2003)

UitvoeringNew Beetle Cabrio 1.4 Highline
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2008

Mooi en rijd heerlijk maar... veel storingen

Omdat mijn eerste auto's Kevers waren (bouwjaar 1962 en 1973) waarmee ik ruim 13 jaar heb gereden en gehobbied en omdat mijn vrouw al jaren zegt dat ze wel eens een cabriolet zou willen rijden, viel mijn oog anderhalf jaar geleden op een New Beetle cabrio die langs gereden kwam. Nostalgisch uiterlijk, moderne veiligheid en geschikt voor 4 personen wat best handig is met 2 kinderen. Het verhaal van de aanschaf (internet, particulier in Duitsland, zonder proefrit gekocht)is wel leuk maar niet relevant voor deze review. Wel is hij dealeronderhouden met boekje en ziet er perfect uit.

Positief aan deze auto: hij rijdt heerlijk comfortabel, is stil, fijne stoelen, goede stereo, electrische kap waardoor je heel snel open gaat rijden, voldoende ruimte voor 4 personen. Afneembare trekhaak eronder laten zetten, erg duur maar onmisbaar vanwege kampeervakanties. Ook met een flinke kar erachter en 4 personen is het goed reizen, de 1.4 moet er dan hard aan trekken berg op maar doet dat probleemloos. Gemiddeld verbruik met meer stadsritten dan snelweg is 1 op 11. Bij meer snelweg haal je 1 op 12,5.

Negatief: kwaliteit van sommige onderdelen is slecht en van een auto van bouwjaar 2003 met een nieuwprijs van ongeveer € 29.000,- verwacht je meer. Klein voorbeeld; de VW logo's op de wielen die lelijk gebladerd zijn. Dan hebben we, naast het reguliere onderhoud, al behoorlijk wat storingen en reparaties gehad in het eerste jaar na aanschaf, zaken waarvan ik niet van te voren had gedacht dat deze bij een jonge auto al stuk zouden gaan:
* Brandstoffilter vervangen(geoxideerd, lekte)
* Portierslot vervangen (zorgt ook voor electr. raam wat zakt als deur open gaat)
* Klep uitlaatgasterugvoer vervangen
* Bobines: 3x!!(ongelooflijk toch?) Ik wacht met veel vertrouwen op storing van de 4e...
* 4x lampen in de koplamp, 3x stadlicht lampjes

Totaal, bij de VW dealer, kostte dit, zoals gezegd naast het normale onderhoud, een kleine € 950,-.

Het zal duidelijk zijn dat de betrouwbaarheid en storingsgevoeligheid mij erg is tegen gevallen. Toch blijft het een fijne auto waaraan we veel plezier beleven, waarschijnlijk maakt liefde wel een beetje blind...

Vervolg

Tussen de eerste review en vorige maand "slechts" 1x bij de garage geweest, de Beetle klonk als een oude Kever en het leek dus of we een lekke uitlaat hadden maar het euvel bleek een defecte EGR klep en EGR klepleiding te betreffen wat helaas weer een dure reparatie was. Zoals ik al schreef vorige keer, ook van dergelijke onderdelen verwacht je toch echt dat ze langer meegaan...

In totaal nu bijna 24.00 km gereden sinds de aanschaf en het rijplezier wordt er niet minder om. Nu liggen er winterbanden onder (setje bij aankoop meegekregen) en gezien het weer van de afgelopen weken is dit erg prettig, alleen jammer dat ze "maar" 15 inch zijn en de wieldoppen zijn lelijk. Maar als het echt sneeuwt en glad is dan wil je niet anders meer, verschil met zomerbanden is te groot.

We kijken uit naar het voorjaar, dan kunnen de lichtmetalen velgen er terug onder en kan hopelijk weer net zo vaak de kap open als vorig jaar, ongelooflijk veel plezier beleefd aan het open rijden, zowel in Nederland als tijdens de 3 weken vakantie in Frankrijk.

Na 2 jaar met 2 prachtige zomers en strenge winters is de conclusie dat het een fijne auto is maar enig nadeel blijft toch het feit dat de beroemde (vermeende) VW kwaliteit ver te zoeken is. Mijn schoonvader heeft een Hyundai Atos van bouwjaar 2000 doet het op dat gebied zelfs stukken beter en als VW liefhebber vind ik dat niet prettig om toe te geven.

6,0