Volkswagen ID.3 59kWh 204pk Pro Oranje Edition (2024)

Volkswagen ID.3 59kWh 204pk Pro Oranje Edition (2024)

UitvoeringID.3 59kWh 204pk Pro Oranje Edition
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2024

Eerste EV als zakelijke lease

• 400 km

Het was weer zover, 4 jaar lease van Clio E-Tech (Hybrid) zat er op en toen op zoek naar een nieuwe lease auto.

Vanuit mijn werkgever mogen we alleen nog maar EVs leasen en dan ook nog alleen EVs van Europese merken, inclusief Jeep en Nissan. Dat was eigenlijk wel een tegenvaller want de meest interesante EVs zijn niet Europees (KIA, Hyundai en Tesla).

Na eerst naar Volvo dealer te zijn geweest, EX30 bekeken maar te klein (binennruimte leek me krapper dan Clio) en EX40 was perfect, maar wel erg duur. Toen uiteindelijk naar VW gegaan en de ID.3 bekeken en die was juiste formaat en meer dan voldoende ruimte. Nog even getwijfeld, om te wachten op de Skoda Elroq, maar de Pro Oranje Editie (met travel assistance pakker) was wel een erg goede aanbieding, dus uiteindelijk besteld.

Vraag is natuurlijk hoe bevalt de auto me tot nu toe, na een kleine week gebruik,
- Ruim van binnen en compact van buiten, niet veel langer of breder dan Clio, wel een stuk hoger
- Zilveren kleur, was niet mijn eerste keus, maar de enige kleur nog beschikbaar uit voorraad, maar valt me niet tegen
- 12,9" multi media scherm, ziet er mooi uit, strakke graphics, veel opties en in tegenstelling tot wat ik heb gelezen van pre-facelift ID3, reageerd het systeem super snel (software versie 5.0, dus nieuwste hardware, zoals ook in ID7)
- Addaptive cruisecontrol met lane assist, werkt fijn op snelweg, maar buiten snelweg beter om optie met alleen addaptive cruisecontrol te gebruiken (ivm met belijning wegen). Ook grappig dat met deze optie auto ook automatisch afremt bij naderen kruising of rotonde.
- Knoppen op het stuur, snap niet waar alle ophef vandaan komt, van de pers vooral, maar werkt perfect, vooral door de haptische feedback
- Zelfde geld ook voor raambediening, vindt het juist fijn dat je maar twee knoppen hebt, en een extra knop moet drukken om de achterramen te bedienen, in vorige auto's deed ik regelmatig achterramen open ipv voorramen, zal nu niet meer zo snel gebeuren
- Park assistance met 360 graden camera, werkt perfect, vooral auto automatisch laten file parkeren werkt goed.
- Verder is de auto vlot en je kunt via online VW store, te bereiken via het menu, een vermogens update naar 170KW bestellen in verschillende abonnementsvormen of afkopen voor 795 euro, met deze upgrade gaat de ID3 in 6,6 seconden naar 100km/u (persoonlijk vind ik niet nodig, maar leuk dat het kan)

Over het verbruik kan ik nog weinig zeggen, zeker niet met de lage temperaturen van de afgelopen week (rond vriespunt), maar met 90% lading kon ik ongeveer 300km rijden, valt me niet tegen.

Vraag is of er nog iets tegenviel en ik heb maar 1 puntje en dat is dat de auto, door het hoge gewicht en de standaard 19" wielen, bij snelheden tussen 60-80km behoorlijk in beweging is (ben Franse auto's gewend, Clio en Zoe van mijn vrouw ;) ).

Als ik een paar duizend kilometer meer heb gereden, met verschillende weersomstandigheden, zal ik deze review updaten met vooral meer verbruiks informatie.

Eerste 3 maanden update

Zo de winter zit er op, vandaag is de lente weer begonnen, tijd voor een update over de eerste drie maanden.

Deze winter met winterbanden, lag het verbruik op 19,5kw/100km, waarbij we regelmatig matige vorst hadden in de ochtend en smiddags temperatuur net boven nul.
Met dit verbruik en auto tussen 20-80% leegrijden en opladen, betekend dat je ongeveer 180-210 km verkomt (overdag en dus niet harder dan 104 op de teller). Voor mijn gebruik voldoende, langste afstanden die ik prive en zakelijk rij zijn ongeveer 100km enkele reis en gelukkig niet dagelijks.
Tot nu nog geen gebruik hoeven te maken van snellerlader. Je moet wel een beetje plannen wanner je verwacht verder te moeten rijden, zodat je een dag van te voren je accu weer oplaad, op het werk of aan publieke laadpaal in de straat.

Afgelopen dagen was het boven 15 graden en meer zelfs, en dan zie je dat het verbruik omlaag duikt naar waardes rond 15kw/100km, dat lijkt me netjes!

Verder eigenlijk niets bijzonders te melden, auto werkt perfect, een puntje wellicht, doordat scherm nu stuk groter is (12,9inch) valt ingestelde temperatuur bestuurder net achter het stuurwiel vanuit mijn zitpositie.

Ook valt op hoe veel beenruimte je hebt, zeker voor de bijrijder, mijn vrouw heeft vrij lange benen, ze is vrij lang (langer dan ik en ik ben al niet klein), maar ze hoeft stoel niet in de achterste stand te zetten om haar benen kwijt te kunnen, was in vorige auto's nooit, daar moest stoel altijd in achtertste stand en dan paste ze net, een Toyota Prius viel bijvoorbeeld in het verleden af omdat ze knel zat met haar knieen tegen het dashboard....

Over een paar maanden zal ik weer update plaatsen.

9,5