Volkswagen ID.3 58kWh 1st Plus (2020) #2

Volkswagen ID.3 58kWh 1st Plus (2020)
Volkswagen ID.3 58kWh 1st Plus (2020)Volkswagen ID.3 58kWh 1st Plus (2020)Volkswagen ID.3 58kWh 1st Plus (2020)Volkswagen ID.3 58kWh 1st Plus (2020)Volkswagen ID.3 58kWh 1st Plus (2020)

UitvoeringID.3 58kWh 1st Plus
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2024

Waar is VW mee bezig?

Mijn vriendin heeft deze auto als zakelijke lease auto gekozen. Het was er een uit de pool met 12% bijtelling, dus financieel heel aantrekkelijk. 12% over 44k=€5280 of 16% over 30k+22% over 20k voor een Model Y LR = 9200€ met 49% belasting scheelt dat 160€ in de maand, plus wat cashback van onbesteed leasebudget.

Maar wat een ramp is die auto. Ter vergelijking ik heb privé een Prius van 11 jaar oud met 280.000 km op de teller. Die me nooit in de steek heeft gelaten.

We hebben hem dus bij zo’n 50.000 km gekregen. Twee maanden later een roadtrip naar Zuid Frankrijk.
-Op de route du soleil kregen we een waarschuwing dat er iets aan de hand zou zijn met de elektromotor. Een herstart loste dit op, maar het geeft niet een gevoel van vertrouwen.
-De navigatie kan vanaf zuid Frankrijk geen laadpalen vinden.
-De app werkt niet, die kan geen verbinding maken met de auto. Volgens VW doordat de software niet up to date was.
-De VW dealer heeft dus een SW update moeten uitvoeren, dat kon niet over the air. Na ophalen stonden er nog steeds updates klaar die niet gedownload konden worden. Vervolgens moest de auto weer terug. Toen waren de updates klaar en gingen we de auto ophalen, maar kregen ze de app nog niet aan de praat.

De stoelen missen een lendesteun en ook zetelverlenging. De auto stuurt niet zelf. Motorisch is het geweldig, het accelereert en stuurt heel fijn. Het onderstel voelt ook goed. Geluidsststeem is prima. Het scherm iets aan de kleine kant en ook de klokken vind ik mager, dat ziet er bij de Taigo beter uit.

Het bezuinigen op knoppen hebben ze goed afgekeken van Tesla, maar dat hadden ze beter niet kunnen doen. Zo heb je twee switches voor de ruiten. Om de achterruiten te bedienen moet je op de capacitieve “rear” knop drukken. De switches bedienen dan de achterruiten. Het werkt voor geen meter, die touch-knopn is enigsinds druk gevoelig. De helft van de tijd werkt het niet als je het wel wil, of wel als je het niet wil. Klimatisering gaat met touchsliders, tijdens het rijden zwiept je arm soms heen en weer, als je steun zoekt ergens, zit je weer aan het infotainment. Waarom niet een fysieke knop, of een andere plek voor die touchsliders zodat je wel je hand ergens kan stabiliseren. Testen zij dit soort innovaties ook bij VW?

Het geheel onderbouwt wat je lees; het gaat slecht met VW.

Dat ding laadt met maximaal 100kW op, en dat is gewoon langzaam. Het is geen zuinigheidswonder. Je rijdt zo 17 kWh/100km.

Wat wel echt geniaal is; dat zijn de verstelbare middenstuk steunen, zoals je ze ook in een vliegtuig of busje vindt. De midden-armsteun zit altijd op de goede hoogte. De auto is ook best ruim. Ook op de achterbank. De auto heeft voor die 44k geen warmtepomp. Voor een jaartje was dit een leuk experiment, maar die warmtepomp is wel fijn als je zo’n beperkte range hebt. Mocht je een VW EV willen kopen, let dan goed op of de opties die je wil, erop zitten.

De VW geeft een degelijke indruk, maar schijn bedriegt.

Ik vind een Tesla Model 3/Y toch echt de betere auto. Er is een AW video waar ze naar de accudegradatie van een ID3 kijken, concluderen dat die auto met iets van 97% heel goed is, tot de eigenaar toegeeft dat er (iets van) 2 cellen vervangen zijn. Mocht je deze auto privé (tweedehands) kopen: doe het niet, koop een Model 3/Y, of een Toyota.

6,0
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee