Volkswagen Golf Variant 1.9 SDI (1999)
Uitvoering | Golf Variant 1.9 SDI |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Golf 4 SDI 68 pk traag, maar wel betrouwbaar
Het was de winter januari 2012, mijn toenmalige vriendin en ik gingen uit elkaar en zij nam onze gezamenlijke auto over. Een mooie grijze Volkswagen Polo.
We hadden ook nog een oude Golf 2, die was van mij is (heb ik trouwens ook nog steeds in bezit). Maar doordat ik veel moest rijden voor mij werk en privé. Besloot ik naar een andere auto te gaan kijken, Ik had al eens mijn oog laten vallen op een Golf 4 Variant/Bora. En ging hierna opzoek. Ik vond een Golf 4 TDI uit 2002, alleen vond mij collega die veel van auto's weet, dat dit geen eerlijke auto leek en hij vermoede slecht onderhoud.
Toen de verkoper doorkreeg dat de Tdi geen doorgang kreeg, kwam hij ineens met het verhaal , dat er verderop ook een Golf Variant stond op zijn terrein, alleen wel ouder en een Golf Variant zonder turbo. Maar wel met de complete onderhoud historie en vervangen distributie riem. Ik maakte een proefrit en was verbaasd over de degelijkheid van de auto. Wel vond ik hem erg traag optrekken. Mijn automonteur vriend zei toen. Als ik mij hierover heen kan zetten die traagheid met accelereren , dan heb je er denk ik een goede betrouwbare auto aan. Ze zijn blijkbaar betrouwbaar. ( en dat is gebleken)
Ik dacht bij mezelf, laat ik dit maar doen. Mijn budget was ook niet al te groot op dat moment.
Zo werd ik in januari 2012 eigenaar van deze Golf 4 Variant uit 1999. toen bijna 254000 km gelopen.
Ik heb alle kosten vanaf toen bijgehouden, zoals de reparatie kosten en de diesel brandstof kosten.
Nu 9 jaar later staat de tellerstand op ruim 512000 km, en de auto doet het nog steeds goed. Al zijn er wel wat kleine mankementen aan de auto. De elektrische ramen werken soms wel en soms niet, de achterklep werkt niet meer, maar dat heb ik ondervangen met een plastic tyraps
Het onderstel en de motor zijn nog steeds in goede staat. Vrijwel geen roest en bezit nog de 1e uitlaat uit die er sinds 1999 onder zit. Voornamelijk lange afstanden maak ik waarbij de motor goed warm draait.
Door de jaren heen verbaasd over dit motorblok. Hoe goed deze in elkaar zit, jaren lang met deze auto samen met 4 vrienden en vol bagage richting Oostenrijk om te skiën, daarnaast 3x maal naar Hongarije- Boedapest gereden met volle bepakking bij 30-35 graden, verder vele landen van Europa doorgereden.
Tijdens deze reizen moesten de 68 pk's vol aan de bak in de heuvels en bergen. Waarbij de auto soms volgas in de 1e of 2e versnelling naar boven moest kruipen. Waarbij de radio uitkomst bood, om het motorgeluid wat naar de achtergrond te brengen. Maar de Golf bracht ons altijd weer probleemloos thuis!
Het was kerstavond 2017, na een lange dag werk, wilde ik naar huis. En toen ineens wilde de Golf niet starten.
Uiteindelijk mijn vader gebeld die mij heeft opgehaald, de auto laten staan. Zodat mensen rustig kerst konden vieren. de 27e deed de auto het nog niet en heb toen de ANWB gebeld. De auto werd naar mijn garage afgevoerd.
Bleek het kilometer instrument van het dashboard kapot te zijn, waardoor de auto niet meer start. Via een buurjongen die handig is met auto, heeft het hele dashboard gedemonteerd en een tweede hands exemplaar erin gemonteerd, deze duurste reparatie koste me 850 euro.
Ik had toevallig net 2 weken ervoor de auto APK laten keuren voor 350 euro en dat was de reden dat ik toen die reparatie maar heb laten doen. En er ondertussen al wat kosten gemaakt waren om te kijken wat de oorzaak zou zijn.
Anders als de Apk bijna afgelopen zou zijn, had ik toen al een andere gekocht.
Onderhoud kosten, waarbij ik het geluk heb dat een vriend van mij automonteur is en mijn auto onderhoud. van beurt tot beurt/apk
Apk 276614 dec-12 € 325,- euro Olie, filters en 2 nieuwe winterbanden
Apk 306313 dec 13 €720,- Distributie riem + waterpomp, schokbrekers voor, olie en filter
Beurt 322792 juli 14 €145,- Olie, voorlamp, kentekenlampje rechts
Apk 329893 jan 15 €295,- 2 nieuwe banden, olie, remvloeistof, wiellager
Beurt 345091 aug 15 €330,- 2 zomerbanden, olie, remschijven, uitlaat klem
Apk 353928 jan 16 €305,- Ruitenwisser motor en bladen, slot gemaakt, olie en interieurfilters
Beurt 370774 sep 16 €205,- dieselretour slang, olie+ filters en koelvloeistof , remvloeistof vervangen. 2x lampjes
Apk 376805 dec 16 € 415,- wiellagers, 2 winterbanden Vredestein, Voorlamp en achterlamp
Beurt 396648 july 17 €310,- 2 nieuwe zomer banden, olie en filters, dynamo gereviseerd
Apk 402863 dec 17 € 225,- Stuurkogel, versnellingsbakolie, paar lampjes.
Reparatie 403793 dec 17 €780,- klokinstrument dashboard kapot, vooral veel werkuren ivm demonteren dashbord. 2e handsklok sloop, die toevallig teller stand 402600 bevatte.
Beurt 422680 juni 2018 €325,- Olie, filters en koelvloeistof, voorlamp, 2x zomerbanden
Apk 435132 dec 2018 € 425,- 2x winterbanden, olie, filters, Remleiding beschadigd/reparatie, Vulpen vervangen oliepijl
Beurt 449736 juni 2019 €650,- distributie riem, veerpoot voor, draagarm rubbers, olie en filters, voorlamp
29 july 19 456455 Accu stuk, €135,- ( ging kapot tijdens 35graden vakantie in Vransko Slovenië) de schrik groot, de gevolgen vielen erg mee. Nieuwe accu en weer verder!
Apk 471329 nov 2019 € 445,- 2x banden, nieuwe gloeibougies, ruitenwisserbladen en olie en filters
Beurt juni 2020 492202 € 190,- olie en filters, lamp, uitlaat vast zetten, achterklepmechanisme kapot ( met een plastic bandje gemaakt haha) goedkoop en het werkt!
Apk dec 2020 507772 km € 370,- 2 nieuwe banden, olie filters, wiellager, vacuüm slangetje vervangen.
Kleine beurt juni 21 €85,- olie, oliefilter en paar lampjes
Apk dec 2021 534772 km € 585,- olie, oliefilter, brandstoffilter, versnellingsbakolie, nieuwe radiateur, paar lampjes en afstellen versnellingsbak.
Het was de bedoeling om de golf tot deze apk te rijden en te verkopen voor een nieuwer exemplaar, maar doordat ik afgelopen jaar ben geswitcht van baan in combi met een studie. Is het financieel even wat minder gesteld. Dit komt in de toekomst wel goed, maar een andere zit er gewoon nu niet in. Aangezien de Golf tot op heden onverminderd betrouwbaar blijft en ik er het hele land mee door rijd als dit nodig is, heb ik besloten gewoon door te rijden. Golf rijd voor zijn leeftijd nog oke, voor hedendaagse maatstaven is het natuurlijk een afgeschreven oud brik. Maar ik red me er prima mee.
De auto deze week toevallig 10 jaar in bezit. In die 10 jaar ruim 280000 kilometer gereden met normaal onderhoud, afgezien van dec 2017
Ondertussen zijn we onderweg naar de 5,5 ton.
Juli 2022: 544300 km, Golf begon ineens vanuit het niets ernstig olie te lekken, een pakking/ijzeren onderdeel aan de buitenzijde motor lek. Deze is vervangen, nieuwe olie, riem. kosten €270,-
17 nov 22: 550949km. Apk keuring (bewust 2 maand voor verstrijken apk, rekening houden met dat het een keer ophoud) Beetje verbaasd: met vlag en wimpel door de APk: kosten 494,-
-apk kosten , werkloon
-motorsteun vervangen
-paar lampen
-4 nieuwe winterbanden, uitlijnen
17 mrt 2023: 559889km. Beurt uitlaten voeren qua kilometers tijd voor olieverversing. kosten 95 euro.
-nieuwe olie en filters.
-nieuwe achter lamp en remlicht lampje.
-uitlaatsteun vastgelast.
26 july 2023: 568548. 5 liter can olie 37.80
29 jan. 2024: 582942 Apk + Grote beurt.
-Olie, filters, luchtfilter
-Remblokken
-2 nieuwe winterbanden
-Uitlaat lassen en voorstuk vervangen
-Nummerplaat verlichting, achterlamp
-Motorsteun vernieuwd
kosten 665,-
We rijden toch nog maar weer een jaar verder. Het is en blijft starten en lopen, terwijl de kosten me blijven meevallen. En wat koop je in deze tijd als volgende auto. We zien wel weer dit jaar.
22 maart 2024: 588441. 5 liter can olie 33.35
8 augustus 2024: 598893 5 liter can olie 33.76