Volkswagen Golf CL Diesel (1986)
| Uitvoering | Golf CL Diesel |
| Versnellingen | 4, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1986 |
| Jaar van aanschaf | 2003 |
| KM-stand bij aanschaf | 335.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Ik heb de auto voor vrij weinig overgenomen (niets) omdat de vorige eigenaar een lease auto kreeg. De auto was in zeer slechte staat van onderhoud, dat wil zeggen had de laatste 4 jaar alleen maar apk keuringen gehad en nieuwe banden. De auto had met open kofferbak gestaan en daarom lag het reservewiel in een plas water. Als de auto reed maakte hij een enorm kabaal omdat een wiellager versleten was.
Ik heb dit lager laten vervangen en een paar roestplekjes bijgewerkt. Later nog de koppelingskabel vervangen (preventief omdat deze er niet al te fris meer uitzag). Ook heb ik de accu laten vervangen want die was al 6 jaar oud en zag er niet erg gezond meer uit en de dynamo omdat die ook aan zijn einde was. Een jaar later heb ik de remsloffen en remblokjes laten vervangen en de voorbanden. Tegelijk is de auto uitgelijnt en uitgebalanceerd. Bij het uitbalanceren kwam het stuur wel scheef te staan, maar hij reed verder wel rechtuit. Weer een jaar later ging de uitlaat kapot, zowel de achterdemper, en een maand later de tussendemper en het voorstuk. Dit was een grapje van 300 euro maar heb ik toch maar gedaan.
De auto had een 1.6 dieselmotor en een 4 + e versnellingsbak. Deze motor liep altijd. De startmotor gaf een raar geluidje als de motor net begon te lopen. Het voorgloeien in de winter duurde soms wel lang. Hij reed heel erg goed, had veel koppel onderin. Je kon in z’n 3 optrekken van 0 naar 100 en in z’n 5 van 35 naar 160 (met geen wind of rugwind, met tegenwind 145 en hele harde tegenwind 130). Verder was het makkelijk dat als je dertig moest rijden je hem gewoon in zn 5 kon zetten je voeten van de pedalen kon houden. Hij nam als je goed doortrapte ongeveer 1 op 17 en als je echt je best deed 1 op 22. Ik tankte meestal bij de 750 km en was dan 35 tot 40 euro kwijt.
De auto was verder heel erg ruim, alleen erg jammer was het dat er een drempel zit voor de achterklep. Als je iets heel zwaars moet vervoeren is het heel erg lastig dit er over heen te krijgen. Wel makkelijk was het dat je de achterbank niet alleen op kon klappen maar ook kon verwijderen door 2 schroefjes los te draaien. Hierdoor kon je languit in de auto liggen of heel veel meenemen. De kofferbak zelf zonder achterbank opgeklapt was ook nog best wel ruim. Ik heb delen interieur vervangen (de zijpanelen in deuren ed) omdat dit gemaakt was van een soort van karton of board en dit werd zacht. Ook was de bestuurdersstoel wat doorgezakt, maar oke er had al bijna 400000 km iemand in gezeten en dit vond ik dus niet zo heel erg vreemd. De luidsprekertjes in het dashboard waren zeer slecht en heel erg klein en ik snap niet dat ze niet even wat grotere speakertjes kwijt konden. Ik heb zelf 10 cm speakertjes onder in de deur gezet en een paar in de hoedenplank gedaan. Verder trilde de bevestiging waar de radio in zit als de motor stationair liep soms. Verder kwamen er soms bladeren en andere rotzooi uit de ventilatoren.
Al met al vond ik het een goede auto. Hij heeft mij nog nooit laten staan en er is in 3 jaar toch bijna 50000 km in gereden. Vooral de motor was heel erg soepel, betrouwbaar en probleemloos.
De auto kostte me gemiddeld ongeveer 115 euro per maand als ik er 750 km mee reed. (incl diesel, wegenbelasting, verzekering, bijschrijving) en in drie jaar ongeveer 500 euro aan onderhoud.
Ik heb hem verkocht voor 100 euro omdat ik op een gegeven moment wel is wat anders wou (nl een oldtimer op lpg) maar de auto was nog prima.
update: heb nu een oldtimer op lpg (een saab 99) en spijt als haren op mijn hoofd dat ik die golf heb verkocht.
De saab was 3000 euro, kwam bij een klassiekerdealer weg, is 30 jaar oud en heeft haast geen roest. Voorderest mankeert er alles aan wat er maar aan kan mankeren, van kapotte ruitenwissermotor, haperende sloten en kapotte interieurlampen tot kapotte klepveren en lekkende koppakking aantoe. Als ik de twee auto’s met elkaar vergelijk was de golf echt een hele goede auto, omdat hier veel meer en ook anders in is gereden en hier toch haast niets aan mankeerde.
Bovendien zat de golf veel beter dan de saab, met armsteunen en pedalen op de juiste plaats en hij stuurde beter en scherper. Alles zit in die golf wat degelijker in elkaar dan die saab, waar vooral de knopjes zeer professorisch in aangebracht zijn. Qua lawaai staan bijde autos wel ongeveer aan elkaar gelijk, op de snelweg maakt de saab iniedergeval meer lawaai dan de golf (ook zonder kapotte klepveren)doordat de saab maar 4 versnellingen heeft. Verder is de saab duurder in brandstof ondanks dat het een lpg is, omdat hij 1 op 6 neemt (de golf ongeveer 1 op 17). Als je onderhoudskosten, aanschafkosten en brandstofkosten bijelkaar optelt kan de oldtimer op lpg ondanks dat hij in totaal aan vaste lasten per maand maar 6 euro kost (verzekering, geen wegenbelasting) totaal niet uit.
Problemen:
- de lak was slecht en hij begon te roesten op plaatsen waar putjes of krassen zaten.
-Hij nam wat olie, ongeveer 1 liter per 10000 km Dit kwam omdat de koppakking wat zweette en omdat een oude diesel altijd wat olie neemt.
- Wiellager versleten
- De koppelingskabel versleten
- De accu vervangen
- De dynamo vervangen
- De voorbanden vervangen
- De remmen vervangen
- De uitlaat vervangen.
- ruitenwisserbladen vervangen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Heimwee naar vroeger? Deze hete hatchbacks uit de jaren 80 koop je voor maximaal €20.000

Praktijkervaring Volkswagen Golf II: taaie rakker

Volkswagen Golf (1986) - In het Wild