Volkswagen Golf 2.3 V5 Highline (1999)
| Uitvoering | Golf 2.3 V5 Highline |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1999 |
| Jaar van aanschaf | 1999 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Ik zocht een comfortabele auto. Dat blijkt de Golf V5 wel te zijn, maar er is áltijd wel wat mee. Ik verwacht rustig van beurt naar beurt te kunnen rijden maar dat lukt niet.
Elke paar maanden is er wel wat aan de hand waardoor je weer naar een dealer moet. De auto is redelijk stil en snel. Maar het geluid van de hand-airco valt tegen. Alles boven stand 2 hoor ik heel nadrukelijk. De proefrit heb ik gemaakt met een automatische airco, maar toch verwachtte ik dit niet. Ook anders dan bij de proefrit is het bijgeluid in de eerste versnelling.
In de zomer is-ie bloedheet. De motor geeft nogal wat warmte af. Dus warmt het interieur sterk op na het rijden. Boodschappen doen met een V5 is daardoor een bezoeking. ’Je hebt toch airco?’ hoor ik U zeggen. Maar je stapt toch in eerst een oven voor je wegrijdt.
Olieverbruik is niet hoog, maar het is de eerste Golf die ik toch elke 5000 km bij moet vullen. Voor het oliepeil is een sensor ingebouwd. Maar voor duidelijk is wat een oplichtend oliekannetje betekent ben je even verder. Vooral als dan blijkt dat het kannetje oplicht als de olie halverwege de markeringen op de peilstok staat. Héél speciaal.
Kortom, je bent een hoop geld kwijt maar je kan er niet op vertrouwen dat je iets goeds krijgt. Het meeste verbaas ik me over de reactie van de importeur op de Autoweek tevredenheidstest. De tevredenheid van de klanten is slecht en dat klopt helemaal met mijn ervaring. Dan beweert de importeur dat het beter wordt. Leest u verder bij de problemen die ik gehad heb en oordeel zelf...
Van het begin af aan lukte het niet om de 1e versnelling in te leggen bij koude motor, direct na starten. Altijd de koppeling op laten komen na starten en weer proberen. Daarvoor is-ie drie keer naar de dealer terug geweest, maar het is nooit opgelost. Ik heb het maar opgegeven.
Ook niet opgelost is het stationair toerental bij koude motor. Dat loopt in de zomer plotseling op naar 2000 toeren. Je schrikt je lens als je rustig achter fietsende scholieren aan rijdt en de volle 150 pk zet ineens in. Bij de 60.000 km beurt heb ik gevraagd of ze wat konden vinden. Er werd me en papiertje uit de tester getoond met ’value underrun’ er op. Maar ze wisten niet wat dat betekende, dus kon de dealer er ook niets aan doen.
Waar ze ook niks aan gedaan hebben is de witte verf die bij aflevering op de portierbekleding en op andere plaatsen in het interieur zat. De bekleding is vervangen, maar aan de rest is niks gedaan. Dat is leuk ophalen van een nieuwe auto van 60.000 gulden: gelijk aanwijzen wat ze kunnen vervangen.
Binnen het jaar bleek de koelvloeistof te laag te staan. Daar ben ik mee terug geweest. Maar bij 103.000 km bleek dat de radiator lek was. Je kan het niet bewijzen, maar het lijkt er op dat er in het eerste garantiejaar niks aan gedaan is. Tegelijk werden de rubbers van de achteras vervangen. Alles bij elkaar een beurt die drie dagen duurde.
Ook raar vond ik de lekkage van de benzineleidingen bij 110.000 km. Duurde vier dagen voor het gerepareerd was. Daarna stonk de auto zo dat ik bijna moest overgeven. Na een week kon ik er mee terug omdat de benzinemeter het niet deed. Het is dat ik de dagteller altijd op nul zet bij het tanken, anders had ik ergens met lege tank gestaan. Wéér twee dagen je auto kwijt.
Bij 122000 km lukte starten niet meer. De motor sloeg wel aan, maar ging na 1,5 seconde weer uit. Als een lampje voor de sleutelcontrole knippert, probeer je de reserve sleutel. Doet ook niks, dus de VW-hulplijn gebeld. De monteur meldde ’de code ligt eruit’. Op de trailer naar de dealer, waar de monteur de sleutelcode niet kom programmeren. Zou 500 euro aan onderdelen kosten. Later werd ik gebeld dat het wél gelukt was nadat de accu los was gehaald. Maar géén reden waarom het gebeurde en of het morgen, of volgende week of wanneer ook opnieuw gebeurd. Wel weer een halve vakantiedag op moeten nemen.
Accu’s lust-ie ook. De eerste moest na drie jaar vervangen worden. Na vijf jaar meende ik net voor de zomervakantie te herkennen aan het starten dat de accu weer slap werd. Maar weer naar dealer. Daar zit je dan een middag te wachten op de mededeling dat de alarminstallatie stroom blijft verbruiken door een rotte motorkapschakelaar. Dus moet je een tweede middag opofferen om een nieuwe schakelaar in te laten bouwen. Het lijkt er op dat dit er bij aflevering óók al in zat, want in de vijf jaar dat ik er in rij ging af en toe het alarm spontaan af. Niet vaak, maar elke twee weken wel een keer.
De afstandsbediening van de alarminstallatie en de deurvergrendeling begon na drie jaar te haperen. Dus een nieuwe besteld. Ik moest vier keer terug komen voor ik een goede had die het doet.
Koplampen gaan er ook in hoog tempo doorheen. De lampjes mocht de dealer na 40.000 km vervangen. Moet je ook weer voor terug. Maar rond de 55.000 km zijn kort na elkaar beide glazen van de koplampen stuk gegaan. Kost zo’n 300 euro per unit. Bij de tweede moest ik nog eens twee keer terugkomen voor ik géén tegenliggers meer verblindde. De twee keer terug komen waren gratis, ja dát wel.
Over beurten gesproken. Na drie jaar moet elke 15.000 km beurt een grote beurt zijn. Anders vervalt de mobiliteitsgarantie. Het ergste is dat het nog nodig is ook.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee