Volkswagen CC 3.6 V6 (2013)

Volkswagen CC 3.6 V6 (2013)

UitvoeringCC 3.6 V6
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2021

Even fout als goud.

Op het gebied van financiële argumenten heb ik geen reden gevonden om deze auto te halen. Op het gebied van passie voor auto's gingen er echter meerdere alarmbellen af. Lange tijd heb ik nagedacht wat voor opvolger ik voor voor mijn BMW wilde, en het moest eigenlijk aan 2 voorwaarden voldoen: Een enigzins unieke verschijning op de weg en een grote motor, omdat dit de laatste kans is om nog een dikke wagen te rijden alvorens alles gedownsized is tot 4 cilinders (of minder).

Omdat dit model uit 2013 komt is deze in Nederland voor zover ik weet niet geleverd; je betaalde je immers scheel aan BPM voor zo'n motor en niemand was zo gek om richting de 80.000 euro te betalen voor een Volkswagen. Over de grens staan er wel een aantal te koop dus daar is hij dan ook vandaan gekomen.

Vanwege corona kon ik niet gaan kijken, en heb ik de auto blind gekocht. U kunt zich voorstellen, het ophalen van de auto in Zaandam was best spannend. Gelukkig viel het allemaal mee. Er zat een enorm dik RVS uitlaatsysteem op. 2 Separate uitlaten (links en rechts), beiden met een (RVS)kat en 2 dempers. Ik ben in principe niet verslavingsgevoelig dit geluid heeft je tijdens het rijden toch wel in zijn greep. Behalve op de snelweg staat er achter altijd wel een achterraampje op een kier en staat de DSG op manual, om toch ietsje hoger in toeren te draaien.

Om verder te gaan over het technische gedeelte; de motor is fenomenaal. De DSG schakelt heel snel over naar de 6, soms al vanaf de 53 kmh. De motor draait dan 1000 rpm maar brommen doet hij nooit. De motor heeft bij 150d km een nieuwe ketting gekregen, waar een factuur van aanwezig was van een fijne €3600. Verder dan dat zijn de blokken redelijk bulletproof, ze worden immers al sinds 1991 gemaakt(!). De motor trekt zoals je van een atmosferisch blok kunt verwachten harder naarmate de toeren oplopen, en in combinatie met het 6-koppig orkest onder de motorkap is het een feest van jewelste. Planning is om de auto de laten walnut-blasten, preventief onderhoud uit te voeren en eventueel van chiptuning te voorzien, om op een veilige manier de motor optimaal te laten werken. Door onvoorziene omstandigheden heb ik heel veel snelweg moeten rijden met deze auto. Blijkbaar rijdt deze auto met gemak 1 op 12,5 bij 100 kmh. Dit was een welkome verrassing! Dat het verbruik bij doortrappen veranderd hoef ik denk ik niet te vermelden.

De DSG (met 4motion) handelde heel erg grof bij het wegrijden. Na het uitlezen bleek de megatronica defect. Deze laten vervangen inclusief een spoelbeurt, zorgde voor een mindering van 1700 op mijn rekening. Gezien dit vaker voorkomt bij deze kilometerstanden was dit enigzins ingecalculeerd. Snelle auto, snelle prijzen zullen we maar zeggen.

Verder mankeerde er alleen een wiellager linksvoor, deze kon ik zelf vervangen en verder eigenlijk alleen maar positief verrast over de technische toestand van de auto.

Comfort: De auto staat op H&R verlagingsveren, en in combinatie met adaptief chassis zit er echt een degelijk verschil tussen sportief of comfort. Dat is geen overbodige luxe. Maar los gezien van het feit dat deauto op deze veren staat, valt het comfort me enigzins tegen. En dat zit hem met name in de afwerking. Mijn BMW uit 2011 zag er vele malen moderner uit, was met I-drive een stuk ergonomischer en was vooral veel beter afgewerkt. Na 300.000km rammelde daar nog niets, en zitten interieurdelen gewoon degelijk in elkaar. Bij de CC trilt het framepje om de snelheidsmeter, zit er een touchscreen dusdanig laag geplaatst dat je je focus van de weg moet halen en trillen de bekerhouders. Ook de massagefunctie zorgt eerder voor rugklachten dan pijnverlichting. Ook blijft er soms na de massagefunctie sommige rugleuning delen opgeblazen, waardoor er een drukpunt op je rug ontstaat, niet fijn. Heb ze allemaal met de hand leeggedrukt en gebruik de functie gewoon niet meer. Verder is het een fijne grote zetel, met wél fijne stoelverwarming stoelkoeling en voldoende elektrische verstelbaarheid. Ook de 10 Dyn-audio speakers geven echt goed geluid, en de koets is goed geïsoleerd tegen rolgeluid en buitengeluiden. Ook achterin zit je royaal, alleen moet je niet al te lang zijn. De achterbank is niet neerklapbaar, dat was blijkbaar een optie, en niet aangevinkt door de koper. Puntje om op te letten mocht iemand deze auto willen kopen, want het is wel een beperking. Gelukkig is er een skiluik.

Probleemloos

De auto gedraagt zich zoals je van hem zou willen. Om dat zo te houden geef ik hem vandaag nieuwe bougies, bobines, haldex-service en uiteraard een oliebeurtje. Toch wel aan te raden om dat gewoon om de 10.000km te doen. De motor verbruikt zelf bijna geen olie dus verversing tussendoor is nihil. Om een trilling te verhelpen het wiel linksvoor opnieuw laten balanceren, daar moest 15 gram bij dus dat was niet overbodig.

Een punt dat mij stoort is dat er veel speling op de aandrijflijn zit. Bij op- en van het gas gaan voel je de motor heen en weer gaan. Dit gaat zeker op de to-do lijst voor de volgende beurt.

Differentieel kapot

Ondanks dat de auto me altijd naar wens van A naar B bracht, had ik altijd het gevoel dat er iets niet klopte met betreffing tot de aandrijflijn. Of dat hij simpelweg door de vorige eigenaar is afgeragd. Beide bleek waarheid te zijn. Een klein geluid uit de versnellingsbak deed mij denken aan een lager dat op zijn einde begon te lopen. Eventjes afgewacht maar het leek er niet beter op te worden, dus besloten de auto weg te brengen voor een DSG-overhaal. Misschien dat er dan gelijk aan het licht kan komen waarom de auto af en toe bonkt en speling op de aandrijflijn lijkt te hebben. Afgelopen tijd heb ik alle motorsteunen vervangen en de bonk is niet weggegaan, dus het moet van intern komen.

Auto weggebracht naar (eervolle vermelding) Gearbox Master in Zwijndrecht. Mooie prijs afgesproken voor een set nieuwe lagers en afdichtingen. Helaas stuurde de eigenaar me een dag later een filmpje van mijn differentieel, waarvan de behuizing zwaar van is ingeslagen. De pin in het huis die de krachten overbrengt kon een centimeter van links naar rechts bewegen. Het was nagenoeg onmogelijk om een differentieel te vinden omdat deze auto in Nederland zo goed als niet geleverd is, zelf de Volkswagen dealer kon ze niet leveren. Het enige dat zij doen in dit soort gevallen is een compleet nieuwe bak plaatsen. Plots werd me de geschiedenis van de auto duidelijk:

Bij 150.000km is de ketting van de motor vervangen bij de dealer. Voor die reparatie moest de versnellingsbak er af. De schade is toen waarschijnlijk geconstateerd want op die bon staat: 'Schade aan versnellingsbak, klant wenst geen reparatie.' De kettingrevisie kostte al 3500 euro en met een nieuwe bak zou je al snel richting de 10k gaan. De beste man heeft er nog 1,5 jaar mee doorgereden en de auto is daarna de export in gegaan en zo bij mij beland. De prijs was er ook naar, dus ik houd er geen extreem zure nasmaak aan over.

De auto heeft weken bij de garage gestaan en plotseling is er toch een differentieel bemachtigd en is alle voor een schappelijke prijs opgelost.

De auto is compleet veranderd sinds hij vervangen is en ik moet de sterren van deze review aan gaan passen. De souplesse van de DSG en de VR6 is zo zacht als een kussen. Mijn onderbuikgevoel dat er iets niet klopte aan de auto is nu weg, en ik hoop er nog een paar jaar in te rijden, maar mocht je interesse hebben kun je me altijd een berichtje sturen.