Toyota Yaris 1.5 Hybrid First Edition (2020) #2

Toyota Yaris 1.5 Hybrid First Edition (2020)

UitvoeringYaris 1.5 Hybrid First Edition
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2020

First edition hybrid

Sinds september zijn wij de eigenaars van een Toyota Yaris Hybride First Edition. Behalve het merklogo en de typeaanduiding is dit een compleet nieuwe en sterk verbeterde auto tov onze vorige Yaris uit 2015. Onze vorige Yaris was ook een prima auto hoor, maar ik vind het nieuwe model er mooier, moderner en sportiever er uit zien. Maar smaak is persoonlijk.

De verschillen en verbeteringen zijn:
- Betere rijeigenschappen, stuurt heel direct en prettig, goede wegligging en de bochten helt hij minder over.
- Het aantal (standaard) veiligheidssystemen in deze klasse is denk ik op dit moment uniek.
- De adaptive cruisecontrol werkt goed. Je kunt de afstand tot je voorganger instellen en je stelt de snelheid in. Stel je stelt de cruisecontrol op 100km/h en de voorganger remt af of gaat langzamer rijden dan reageert het systeem direct, maar wel op een comfortabele manier. Als je voorganger bijvoorbeeld 90km/h is gaan rijden en jij geeft richting aan om er voorbij te gaan dan accelereert de auto naar de ingestelde 100km/h.
- De zithouding achter het stuur is veel beter, het stuur en de stoel zijn beter in te stellen. Stoelen bieden goede ondersteuning en zitten goed. Ook achterin is het prima zitten voor ons. Zelf ben ik 1.84m lang en als de bestuurdersstoel op mijn lengte is ingesteld dan kan ik prima achter mijzelf zitten. De ruimte tussen mijn knieën en de voorstoel is circa 7-8cm. Voor personen langer dan 1.90 is het denk ik minder comfortabel achterin deze auto. Maar voor ons gezin (met zijn 4en) is het ruim voldoende. Je kunt met z'n drieën op de achterbank, maar dit is niet erg comfortabel. Voor korte stukjes kan het.
- Een andere verbetering is dat nu praktisch alle schakelaars in het donker verlicht zijn, dit was in het vorige model niet zo. Bijvoor de schakelaars op het stuur waren niet verlicht en bij dit nieuwe model wel.
- De verlichting schakelt automatisch in als het donker wordt en dat is fijn, zeker als je bijvoorbeeld een tunnel in en uit rijdt. Alleen de grootlichtassistent vind ik niet naar behoren werken en heb deze dan ook uitgeschakeld. Een aantal keren gehad dat het grootlicht niet tijdig werd uitgeschakeld als ik een tegenligger had.
- De led-verlichting voor is goed te noemen, geeft een goed en helder zicht in het donker.
- Met Apple CarPlay ben ik blij mee is een toevoeging voor mij. Het audiosysteem klinkt prima.
- Het display tov de vorige Yaris is veel beter. Als de zon nu op het display schijnt, dan kan ik het nog steeds prima aflezen, dat was in de vorige Yaris niet zo!
- Ik heb nu 3000 km met deze auto gereden en tot nu toe ligt het verbruik tussen de 1:24 en 1:26. Dit is bij normaal gebruik. Ik heb 1 keer 1:29 gehaald bij een rit van 100km, maar toen heb ik erg rustig gereden en niet harder dan 90km/h gereden. Als je heel erg je best doet, moet 1:30 wel te halen zijn denk ik, maar of je medeweggebruikers dan blij met je zijn weet ik niet?
- In sommige review hebben ze het steeds over een stadsauto! Hij gedraagt zich prima in de stad vanwege zijn compacte afmetingen, maar op de snelweg gedraagt hij zich prima en komt makkelijk met het overige verkeer mee. Het is geen sportwagen, maar hij is vlot en reageert goed op het gaspedaal. Achter het stuur heb ik niet het gevoel dat ik in een kleine auto zit. Hij is stil en de overgang van elektrisch naar de benzine motor merk je nauwelijks. Alleen bij het stevig optrekken hoor je de motor en de transmissie wel, maar niet voor mij hinderlijk.

Tot zover mijn bijdrage!

PRIVATE LEASE Toyota Yaris