Toyota Verso 1.8 16v VVT-i Business (2011)
Uitvoering | Verso 1.8 16v VVT-i Business |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Onze Verso
Na 7½ jaar trouwe dienst en een kilometerstand van 135000 heeft onze Corolla Verso plaatsgemaakt voor deze geweldige wagen.
Een jonge gebruikte Business uitvoering, dus alles wat je nodig hebt zit erop en eraan.
Het rijden met een CVT automaat is even wennen, want in essentie heeft het gedrag veel weg van een scooterversnelling maar eenmaal gewend rijdt het heerlijk ontspannen.
De auto rijdt zijdezacht en bijzonder comfortabel. Het motorgeluid hoor je bescheiden op de achtergrond en bij accelereren wat nadrukkelijker maar storend wordt dat nooit. Eenmaal op kruissnelheid hoor je alleen nog het geruis van de wind en de banden.
Waar de vorige Corolla Verso nog enigszins communicatief was mbt het onderstel;die was op zijn zachts gezegd stevig geveerd; is deze Verso bijna saai te noemen. Dat is gezien de klasse waarin deze auto is geplaatst niet een heel groot probleem maar de combinatie van de automaat met de niet heel communicatieve besturing is wel even wennen. Prestaties zijn prima in orde, een sportwagen wordt het nooit maar de motor beschikt over voldoende power om de boel vlot op gang te krijgen. De CVT automaat bewijst daarbij goede diensten omdat je steeds van het optimale koppel gebruik kunt maken.
De ruimte is als vanouds, met een grotere bagageruimte en in plaats van de derde zitrij, extra vakken en deurtjes met allemaal extra liters. Bijzonder handig dus. Ook de ruimtes onder de vloer bieden weer allemaal opbergmogelijkheden. at dat betreft maakt de auto zijn naam als handige ruimtewagen meer dan waar.
De zit achterin lijkt in eerste instantie het zelfde als bij de vorige auto, maar waarschijnlijk door het panoramadak is de hoofdruimte een beetje krapper. De beenruimte is voldoende al krijg je met uitgeklapte tafeltjes wat meer knieruimte.
Wat me wel eenbeetje irriteert is de materiaalkeuze van Toyota waar het het instrumentarium betreft. De metaalkleurige kunststof afwerking van de radio en navigatie heeft de neiging nogal te kraken. Met name op hete dagen bij temperatuurschommelingen hoor je dat het plastic zich gaat zetten. Jammer want de vorige wagen gaf zelf na 135000 km geen krimp. Dit is echt een verbeterpunt. Het is geen dealbreaker maar jammer is het wel.
De Verso heeft echter wel een vervelende schaduwkant:
waar ik met onze vorige auto zonder al te veel billenknijperij makkelijk 1 op 14,5 scoorde (en ja dat was een "ouwe" 1.8 VVT-i, stokt de nieuwkomer moeizaam bij 1 op 13,3, en dan doe ik het nog rustig aan. Ik ben reuze nieuwsgeierig of ik ooit de fabrieksopgave van 1 op 14,5 ga halen maar ik betwijfel het sterk.
Hopelijk zal de motor na wat langere ritten en wat meer kilometers op de klok wat minder dorstig worden, maar dit was een beetje een tegenvaller. Op papier de zuiniger auto, in de praktijk dus duidelijk (nog?) niet.
Problemen hebben we uiteraard nog niet gehad en afgaande op de ervaringen met onze vorige auto zal dat ook zo blijven.
Twee weken verder
Inmiddels is de auto al twee weken in ons bezit en hebben we wat meer gereden met de auto.
Om kort te gaan: heerlijke reiswagen, comfortabel, krachtig en soepel "schrijdt" hij over 's lands wegen.
De zit is goed, de stoelen zijn duidelijk verbeterd ten opzichte van het vorige model en inmiddels heb ik een lekker zitpositie kunnen vinden. De automaat is werkelijk fenomenaal. Op de cruisecontrol rijdt het heerlijk ontspannen en heb je verder geen omkijken meer naar de snelheid. Eenmaal ingesteld houdt hij die keurig constant op een manier die ik bijzonder vind: als de weg enigszins begint te glooien zie je het toerental iets oplopen. De CVT regelt keurig een iets kortere overbrenging waardoo er (mijns inziens) geen gas wordt bijgegeven.
Het verbruik is nog wat hoger dan gehoopt maar ik krijg de indruk dat het wat begint af te nemen. Wellicht heeft het te maken met het feit dat ik gewend begin te raken aan rijden met CVT en cruise control. Dat vereist een nog wat anticiperender rijstijl dan ik al had. Ook de aanwijzingen van "Het Nieuwe Rijden" heb ik mezelf maar even eigen gemaakt. Wordt vervolgd....
Een kritiekpuntje: koop je een 32 Gb stickje voor in de radio, zet je er voor 14 Gb aan muziek op, ziet hij nog maar de helft. Hoe je het stickje ook formateert, het aanbod aan muziek blijft beperkt. Je kunt niet de volledige inhoud van de USB stick afspelen. Misschien toch maar een iPod dock kopen....
Overigens is de automatische compensatie voor het volume zelfs in de laagste stand erg pessimistisch over het geluidsnivo in de auto. De wagen is erg stil en de radio overcompenseert een beetje waardoo je alsnog met de hand het volume terug moet schroeven.