Toyota Starlet 1.3i (1997)

Toyota Starlet 1.3i (1997)

UitvoeringStarlet 1.3i
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2015

Ik als 18 jarige jongen, was opzoek naar mijn eerste echte auto!
Voor zover ik weet zijn de Japanners het betrouwbaarste wat betreft autos maken!

In de eerste instantie viel mijn oog op een Suzuki Swift (1997) maar deze viel al gauw af na een proefrit.
De verkoper (plaatselijke garage, waar wij eerder 4 autos hebben gekocht) raadde mij een Toyota Starlet aan die hij te koop had.
De Starlet was duurder dan de Swift, ook de vraagprijs was boven gemiddeld maar ik heb tot nu toe geen spijt van gehad!

Hier volgt de review:

Ik heb de auto gekocht met 258.000km op de teller op 25-06-2015.

In 11-2015(KM-stand 264.000) , heb ik een wintercheck uit laten voeren bij de Toyota dealer, hierbij is het volgende vervangen:

De middendemper was lek (door roest), en deze is vervangen, tevens is de remmenvloeistof ook ververst.
En er zijn nog een paar kleine dingetjes uitgevoert.
Hiervoor moest ik 197 euro betalen.

Bij KM-stand 268.000, zijn de twee voorbanden vervangen door tweedehands banden van de bandenboer voor 35 euro incl montage etc.

De KM-stand nu is 278.000km , en ik moet zeggen dat de auto nog steeds super fijn rijd!
Op 25-06-2016 moet hij voor de APK, vlak voor de APK wil ik nog een grote beurt uit laten voeren.

Auto maakt raar geluid?

Het rare geluid wat van achter kwam werd steeds maar erger, op gegeven moment begon de auto ook ligt te schudden.

Aangezien het steeds erger werd, ging ik toch maar naar de garage heen.
Hier is uit gebleken dat (door ouderdom) , de band helemaal bol stond en verkeerd afgesleten is!
Gelukkig geen wiellagers zoals eerder gedacht, morgen worden er twee nieuwe achterbanden gemonteerd!

Verder is de auto nog steeds helemaal top!

Nieuwe APK

Jahoor de Starlet is glansrijk door de APK gekomen.
Geen enkele problemen, de keurmeester gaf nog complimenten over de bodem van de auto. Heel gaaf nog, en keihard( Geen enkele roest te bekennen)

Ook een beurt uit laten voeren waarbij het volgende is vervangen: luchtfilter, olie filter (incl olie) , bougies , brandstof filter.
Wat rijd de auto weer lekker :)

Inspectie voordat ik op vakantie ga

De auto flink nalaten kijken voordat ik op vakantie ga.
Ondanks de nieuwe apk, zijn er toch wat dingetjes naar voren gekomen.

De twee voorste schokbrekers zweten iets
De rechter achter wiellager heeft speling (inmiddels vervangen)
Remschijven voorzijde aan de minimale kant.

Dit laat ik volgend jaar met de apk vervangen, in combinatie met de distributie riem

Terug van de vakantie.

Inmiddels ben ik terug van mijn vakantie naar Noorwegen.
De auto heeft het goed volgehouden!
Het verbruik in de bergen was tussen de 1/17 en 1/21
Ik stond er versteld van hoe zuinig de Starlet in het heuvelachtige gebied was van Noorwegen.

Voor de rest heb ik niets te meldden over de Starlet.
Super mooi hoe dit autootje het volhoud zonder echte problemen

Remmerij vervangen

Ik heb eigenlijk niks te meldden over de auto!
Hij rijd nog steeds heel erg goed, en heb nog geen problemen ondervonden

Wel heb ik de remschijven, en blokjes laten vervangen (door die van Brembo).

Nog even de remmen inrijden, en we kunnen weer door!

Wintercheck bij de Toyota dealer

Vandaag is de auto voor de jaarlijkse wintercheck bij de Toyota dealer geweest.

De auto is weer voorzien van verse vloeistoffen, de banden zijn opgepompt, en is op vele punten nagekeken.

Er was niks met de auto aan de hand, alles was voor elkaar!

Wel verbruikt de auto wat meer olie dan eerst, als dit aan blijft houden, laat ik dit even nakijken.

Op naar de 300.000 !

300.000 km !!

Vandaag de 300.000 km aangetikt op de teller.
De auto rijd nog steeds super.
Binnenkort maar een oliewissel uitvoeren samen met "Wynns super charge" om het vele olie verbruik tegen te gaan.
Hoor er goede verhalen over, dus word vervolgt!

Laatste 3000km niet geheel probleemloos

Helaas de laatste 3000km niet geheel probleem

De Starlet start altijd direct bij koude start, maar als je een stukje gereden hebt (ongeacht afstand, lang of kort), en wilt de Starlet kort daarna weer Starten valt de auto weer uit.

De auto komt wel op touren maar gaat daarna direct weer uit,
mh dan maar even wat gas bij geven.
Dit ging eerst goed maar later hielp gas bij geven ook geen zin meer.

Auto naar de garage geweest, en wat blijkt. Een vervuild gaskleppenhuis

Hier kan de auto natuurlijk niks aan doen!
Gewoon een (slijtage) onderdeel wat vuil geworden is.

De auto rijd nu weer helemaal perfect, binnenkort is wel de distributieriem aan de beurt

Kleine beurt uitgevoerd + Wynns Super Charge

22.000km geleden heeft de auto een beurt gehad.
Dus werd het tijd voor een kleine beurt.

Aangezien de auto veel olie verbruikt de laatste tijd heb ik besloten om ''Wynns Super Charge'' toe te voegen.

Ik hoor hier goede verhalen over, dat de auto beter loopt, motorgeluid gedempt word en het allerbelangsrijkste: minder olie verbruik!

Nadat het gaskleppenhuis is schoongemaakt start de auto weer beter nadat je de auto kort achter elkaar weer wilt starten.

De auto blijft wel stationair lopen (eerst viel de auto uit) , maar blijft nu haken op 500 touren.

Moet nog steeds wat gas bijgeven maar hij blijft wel stationair gelukkig.
Toch nog maar even terug naar de garage.

Gladheid

Het was de nacht van zaterdag op zondag.
Veel sneeuw en ijs op de weg, spek en spekglad was het.

Heel voorzichtig gereden en dan toch op het laatste moment, de straat naast mijn huis waar ik wou parkeren, gleed ik uit de bocht met ong 10 km/u

Bam, met als gevolg met de velg tegen een hoge stoeprand aan geknald.

Ben uitgestapt om te kijken, geen lekke band, lichte beschadiging aan de velg op gelopen.
Gelukkig dacht ik nog geen schade.

Totdat de volgende dag ik moest gaan werken, het hele stuur stond scheef.

Toch maar naar de garage gegaan de volgende dag,
de stuurstang was door de klap, licht verbogen.

Deze is weer recht kunnen zetten, tevens de auto opnieuw uitgelijnd

Schade was : 67,50 euro.

Desondanks rijd de auto weer helemaal prima, na de laatste kleine beurt met Wynns super charge, heeft de auto nog geen druppel olie verbruikt

Nieuwe distributieriem + 2 multiriemen

Inmiddels was ik 102.000km en 6 jaar verder wanneer de dbriem vervangen is.

Vandaag dus een nieuwe dbriem erop laten zetten + spanrollen. Tevens de 2 multiriemen er bij laten vervangen.

APK keuring - Afgekeurd!

Vandaag was de jaarlijke APK keuring, en hier is de Starlet niet glansrijk door heen gekomen helaas.

Op de volgende punten afgekeurd:

-RV wiellager speling
-Stuurbekrachtegingspomp lekt olie
-Stadslichts LV stuk
-Schrokbrekers voorzijde lek

Aandachtspunt:
-Zwetend stuurhuis.

Tevens waren de 2 voorbanden voor 2 weken geleden vervangen omdat de banden verkeerd afgesleten waren.

Ik laat dit allen wel maken, maar dit gebeurd zeer binnenkort.

Nieuw APK + gepeperde rekening!

RV wiellager vervangen
-Stuurbekrachtegingspomp vervangen voor een gereviseerd exemplaar
-Stadslichtje vervangen
-Schrokbrekers voorzijde vervangen

Voorste ashoezen direct ook meevervangen aangezien deze droogte scheurtjes had!

Het stuurhuis is schoongemaakt, en ook de koppeling meelaten doen.

Koppelings was in hele matige staat, ook de olie van de versnellingsbak ververst.

Nou moet ik zeggen dat de auto weer zeer goed rijd!
Koppelen, schakelen alles werkt weer fantastisch!

Dit fantastische kost ook een hoop geld, 900 euro om precies te zijn!
Voor mij als student enorm veel geld, en de meeste mensen hadden deze auto eigenlijk allang naar de sloop gebracht.
Maar dit laat ik niet zomaar gebeuren!
Deze Starlet blijft nog wel een tijdje rondrijden!!

En ach nu we toch bezig zijn met geld uitgeven, tevens een mooi setje velgen laten monteren!

Wij zijn tevens net terug van vakantie, weer naar Noorwegen.
Maar ditmaal met 3 man in de auto, volle bepakking.
De auto heeft het zeer goed volgehouden!
7000km in 1.5 week gereden zonder problemen

Een paar kleine dingetjes...

De Starlet is de afgelopen paar maanden erg veel gebruikt.
Zo zijn er wel een paar puntjes naar voren gekomen.

Zo was de uitlaat lek, er miste een ring en 2 bevestigingbeugels. Dit is gerepareerd door de garage voor 20 euro.

Linksachter was de schrokbreker lek, beide achterste schokbrekers zijn inmiddels vervangen

De auto rijd nog steeds geweldig! Op naar de 400.000km !

Lekke band...

Weer een kleine review over de Starlet!

Als een paar dagen vond ik dat de Starlet wat naar rechts trok tijdens het rijden en remmen. Ik heb er niet al te veel aandacht aan besteed. Maar na een paar dagen wou ik toch een visuele check uitvoeren, en jawel ik had een lekke band. Heb gelukkig een engeltje op mijn schouder gehad, te bedenken dat ik daarvoor nog 130 km/u op de snelweg had gereden. Vreemd dat ik dat niet gemerkt heb.....
Morgen word er een nieuw bandje gemonteerd.

Desondanks rijd de Starlet nog steeds erg goed. Helaas heeft iemand wel de bumper rechtsvoor geraakt (kleine beschadiging) , en een autodeur flink tegen mijn autodeur aangegooid. Zit nu een redelijke deuk in deur.
Briefje(s) is/zijn helaas van de voorruit afgewaaid.

In 07/2018 gaat de de Starlet weer voor de APK. Ik verwacht er niks mee, gezien het goede staat van onderhoud.

Verse APK!!

Vandaag ging de Starlet voor de APK.
Bijna glansrijk door heen gekomen, op een kentekenlampje na is er helemaal niks met de Starlet aan de hand.

Tevens ook een grote beurt uit laten voeren waarbij de bougies, luchtfilter , oliefilter en olie is vervangen.
Zoals eerder vermeld zijn de voorbanden ook vervangen voor Vredestein Sporttrac banden

Starlet te koop!

Onverwacht gaat de Starlet te koop, aangezien in door mijn nieuwe werk circa 50.000km per jaar gaat rijden ipv 30.000km per jaar stap ik over op een diesel auto.
De Starlet is zeer goed onderhouden zoals te lezen in de review. Mag voor een zacht prijsje weg.

7,5