Toyota Starlet 1.3 GLi (1997)

Toyota Starlet 1.3 GLi (1997)

UitvoeringStarlet 1.3 GLi
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2007

Inmiddels mijn tweede Starlet gekocht. De meest luxe versie die destijds te koop was. De vorige Starlet was nog prima (zie review), maar ik wilde graag iets nieuwers en anders. Omdat de vorige Starlet erg goed beviel, was de keuze snel gemaakt.
Dit betreft het nieuwste model Starlet. Wat een verschil met de vorige! Veel volwassener. Hij maakt de indruk een stuk groter te zijn. Mede door het volwassener dashboard.
De GLI heeft als optie’s stuurbekrachtiging, luxe bekleding, boxen rondom, elektrische raambediening, toerenteller, centrale deurvergrendeling (bij dit exemplaar incl. afstandbediening), achterruitwisser en meegespoten bumpers. Ook zit er een startonderbreker op.
Na de proefrit te hebben gemaakt heb ik mijn oude Starlet hierop ingeruild. Ik was meteen verkocht. Het is een goede en nette auto inclusief NAP (gegarandeerde kilometerstand). De wielkasten zijn door de garagehouder op mijn verzoek getectyleerd. Dit voor het behoud van de auto.

De eerste indruk die de auto mij tijdens de proefrit gaf, was dat het een erg goed rijdende auto is. De vering is bijvoorbeeld veel zachter en soepeler dan bij het vorige model. Hij doet, zoals gezegd, volwassener aan. Waardoor het precies komt weet ik niet, want zoveel groter is hij niet. Het is de totale indruk tijdens het rijden. Hij is nieuwer en netter en mooier afgewerkt.
Na tien jaar is in het interieur nog steeds geen piepje of kraakje te horen. De stoelen zijn groter van formaat dan bij het oude model. Je kunt er goed op zitten. Het vreemde aan de stoelen vind ik dat er aan de bijrijderskant een handige walk-in stand zit, maar dat dit aan de bestuurderskant ontbreekt. Hier kan ook de stoel niet verder naar voren worden geklapt. Dit kon bij het oude model wel. Ook heeft de nieuwe Starlet een achteruitrijlamp, waar de oude twee had. Kleine dingen, maar dat vind ik wel jammer. Bij een nieuwer model verwacht ik gelijke luxe of meer (bij een vergelijkbare uitvoering).

De motor is soepel, maar sportiever dan bij het vorige model. Misschien door 16 kleppen per cilinder, i.p.v. 12 kleppen. Bij dit model kun je, in tegenstelling tot de oude, niet erg soepel 50 in de vijfde versnelling rijden. Zelfs de 4e versnelling vindt hij niet altijd fijn. Het schakelen gaat goed en soepel. Ik ben benieuwd hoeveel benzine deze auto verbruikt t.o.v. het vorige model. Het is immers een zestien klepper en je moet hem lager in versnelling rijden.
Wel heeft deze auto meer koppel. Dat is te merken. Ik heb het idee met een zwaardere (lees sterkere) motor te rijden. Het aantal pk (75) is hetzelfde als bij het vorige model, maar van 0-100 doet hij een seconder langzamer (11,2 sec.).

Wanneer in de auto vier mensen zitten is dit lang niet zo duidelijk te merken als bij het vorige model. Je moet wel zacht over de drempels blijven rijden.

Wat de auto verbruikt is mij nog niet bekend. Ik zal proberen te zoeken in welke versnelling de auto zich tijdens welke omstandigheden het prettigst voelt. Ik heb de auto puur voor de hobby en probeer hem altijd goed warm te rijden. Ik rijd niet veel, maar de ritten die ik rijd zijn vaak wat langer, dus warm rijden lukt dan wel. Wanneer ik een idee van het verbruik heb, zal ik dat hier neerzetten.

De Toyota Starlet heeft zich bij veel mensen bewezen, ook bij mij. Het is een betrouwbare auto die doet wat hij moet doen. Wel zitten er op deze nieuwe meer opties die stuk kunnen gaan. Ik zal het zien, maar zoals het een Toyota betaamt... Het leuke aan dit model is dat hij in dezelfde schaal valt voor de wegenbelasting als de vorige (vaak zijn nieuwere modelen een stuk zwaarder) en hij is goedkoper in verzekeringskosten dan de vorige (de nieuwprijs ligt bij dit model vanaf het basismodel een stukje lager).

Omdat de auto nog kort in bezit is, heb ik alles op voldoende gezet. Dit zal ik aanpassen, wanneer ik meer gereden heb.

UPDATE: 08-07-2007:

Nog steeds veel plezier met deze auto. De kleur is erg apart. De ene keer lijkt hij zwart. De andere keer donker groen, terwijl je vanuit een andere hoek een donker grijze auto ziet staan. Erg leuk. Ik krijg postieve reacties op het uiterlijk en de rijeigenschappen.
Deze week heb ik de verlichting in het dashboard zien branden. Het ziet er in het donker allemaal goed en keurig uit.
Oftwel de titel ’supermini’, uit een autotest van deze auto, is zeker waar!

UPDATE: 31-08-2007:

Nog steeds erg veel plezier met deze auto!

UPDATE: 25-10-2007:

Per november de auto ingeruild.

Ik heb de auto inmiddels een week. Tot nu toe geen problemen gehad.
Wanneer er meer nieuws is, schrijf ik dat hier.

UPDATE: 08-07-2007:

Geen problemen gehad. De waarderingen heb ik aangepast.
Gebaseerd op vier weken.

UPDATE: 31-08-2007:

Geen problemen gehad! Perfecte auto!

UPDATE: 25-10-2007:

Tot inruil geen problemen gehad.