Toyota Starlet 1.3 XLi (1998)

Toyota Starlet
Toyota StarletToyota StarletToyota StarletToyota StarletToyota StarletToyota Starlet - interieur

UitvoeringStarlet 1.3 XLi
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2020

Goedkoop maar betrouwbaar!

Als 17-jarige student die net zijn rijbewijs had gehaald, ging ik hard op zoek naar een eerste autootje. Ik zag de mooiste auto's, maar telkens als ik de prijs zag drukte ik hem gauw weg. Niet te betalen, enorm duur in onderhoud, duur in wegenbelasting enz. Het waren voornamelijk snellere auto's :P

Uiteindelijk ging de prijsfilter naar 2000 euro. Ik kwam toen zoveel auto's tegen, welke was nu goed? Ik ging met die vraag naar een goede kennis van mij. Goed en betrouwbaar? Neem een starlet, Deze zijn niet kapot te krijgen! En ja hoor, binnen een week tijd stond er 1 in mijn woonplaats te koop, 500 euro èn 4 ton op de klok. Proefrit gemaakt en hij beviel, kwam zelfs van de eerste eigenaar! Nu was het wachten totdat ik 18 werd...

Maar hoe bevalt de auto nu?

In middels heb ik er 10000 kilometer meegereden en ik moet zeggen die zijn niet heel slecht bevallen. Het brandstofverbruik valt reuze mee (gemiddeld 1 op 14), op dit moment rond de 1 op 12 à 13 door het koudere weer. Dat valt mij niet tegen, ik heb namelijk een vrij zware rechtervoet.

Daarnaast gebruikt de auto geen druppel olie en dat vind ik bij zo een kilometerstand erg goed!

Qua reparatie en onderhoud zijn het de kosten ook niet. De V-snaar/multiriem is onlangs vervangen voor 80 euro, deze maakte een jankend geluid. Achteraf gezien had ik het voor een tientje zelf kunnen doen maar goed...
Op het moment van schrijven komt er een geluid van de dynamo. De dynamo functioneert nog zeer goed, geen terugval en zelfs met alle verlichting + (achterruit)verwarming volste stand + ruitenwisser en radio doet deze het nog goed. Ik laat hem dan ook niet vervangen. Daarnaast komt hij nog steeds ongeschonden door de APK, wat ik erg knap vind. Wel moesten de remmen gedaan worden, maar dat is niet heel gek.

De auto is verrassend stil en heb nauwelijks trillingen. (binnenspiegel trilde wel heel erg. 1 schroefje verwijderd en heb nergens last meer van, behalve dat deze erg los zit. ) Wel is het motorgeluid sterk aanwezig, vooral op de snelweg. Dit vind ik op den duur wel wat storend, maar als je de radio wat harder zet, valt het ook wel weer mee.

En als we het dan toch over de radio/speakers hebben, die zijn naar mijn mening echt beroerd. Zelfs met popmuziek trilt de rechterspeaker alsof het een lievelust is. Dit terwijl het volume op een zacht pitje staat. Ach ja, misschien is het wel ouderdom, gezien de linkerspeaker het niet doet.

Als ik de kilometerstand niet had geweten, had ik gezegd dat er net 2 ton op stond. Motorisch merk je er niks vanaf. Qua interieur wel, maar goed wat wil je. Al met al is het voor een laag budget een erg goede auto. Maar langzamerhand kriebelt er wel wat voor een wat nieuwere auto. wie weet...

9,5