| Uitvoering | RAV4 2.5 Hybrid 2WD First Edition |
| Bouwjaar | 2016 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 146.107 km |
| KM-stand laatst | 146.107 km |
Hybride en automaat, nooit meer anders
Na 20 jaar in diverse lease auto's te hebben gereden, werd het eind 2011 tijd voor een eerste eigen auto. Dat werd een (gebruikte) Renault Mégane Grand Tour op LPG.
Begin dit jaar begon die auto dagelijks vreemde elektronische storingen te vertonen, waardoor het vertrouwen in de auto weg was.
Tijd voor iets anders dus, en om afscheid te nemen van de Mégane, die inmiddels ruim 4 ton op de teller had.
Ik wilde graag een auto met een iets hogere zit. LPG aanbod is er bijna niet meer, dus dan een hybride.
En als je dan een laadruimte wilt die vergelijkbaar is met die van de Mégane Grand Tour, komt je bij auto's als een Toyota RAV4 uit.
Ik heb dit blauwe exemplaar gekocht met zo'n 146.000 km op de teller. In deze kleur had ik een RAV4 nog nooit gezien. De auto komt oorspronkelijk uit België.
Inmiddels 19.000 km mee gereden, waarvan ruim 4.000 op vakantie.
Eenmaal gewend aan de automaat, rijdt de auto heerlijk. Ik wil niet meer terug naar een handgeschakelde auto.
De stoelen zijn lekker stevig. De zitpositie is comfortabel, met goed zicht rondom.
Wat mij wel opvalt is het geluid van de banden op de weg. Dat is vrij nadrukkelijk aanwezig. In een andere review las ik dat iemand extra isolatie heeft laten aanbrengen. Geen idee van de kosten en het effect.
De motor is op constante snelheid lekker stil. Pas boven 150 km/u ga je die duidelijk horen (uitgeprobeerd in Duitsland).
Het brandstofverbruik is hoger dan de opgegeven 4,9 liter/100 km. Maar met een gemiddelde van 5,8 (sinds aanschaf) is het lager dan de 460 kg lichtere en 20 cm lagere Mégane.
De rijhulp-systemen in deze auto zijn duidelijk wel van een generatie zonder AI.
De adaptieve cruise control is handig, maar eigenlijk alleen als het niet te druk is op de snelweg. Hij grijpt vaak nogal abrupt in door te remmen, waar ik zelf gas loslaten genoeg zou vinden (en ik ben geen bumperklever).
Dat gebeurt ook op binnenwegen als bijvoorbeeld een voorganger rechtsaf slaat. Ook al is die 100% de bocht om, dan nog gaat de ACC soms vol in de remmen. En dat gebeurt ook als je een fietser wilt inhalen, en al naar links gestuurd hebt.
In een bocht heb ik een paar keer waarschuwingspiep met een rood scherm "Brake!" gehad. En dat terwijl de weg gewoon vrij was, en het zicht goed.
Het touch scherm van de originele multimedia/navigatie werkte niet goed. Volgens de dealer was de enige optie om het hele systeem te vervangen. Toen heb ik er zelf maar een Android systeem in gezet, met Android Auto en Apple Carplay.
Tevens bij Ali Express een module besteld om de spiegels automatisch in te klappen bij het vergrendelen van de deuren. Dat kleine niet-verlichte knopje dat het na het uitzettten van het contact niet meer doet was een dagelijkse ergernis.
Klein minpuntje is dat ik linksachter wat hoor kraken bij het nemen van een verkeersdrempel. Ik heb de auto laten nakijken, maar er is geen oorzaak voor gevonden.
In het interieur kraakt er soms wat bij B-stijl, en de ventilatieopening links in het dashboard. Nog even kijken of daar iets aan te doen is.
Al met al heb ik geen spijt van de aankoop van de RAV4. Behalve dan misschien bij de pomp, als ik de LPG prijs zie.
In Polen worden RAV4's ook wel voorzien van LPG, maar ik heb in Nederland nog geen inbouwer gevonden die zelfs maar een offerte wilde uitbrengen.
Ik vermoed ook dat het financieel niet echt loont. Door het hogere gewicht en lagere brandstofverbruik t.o.v. de Mégane is de jaarlijkse besparing veel kleiner.