Toyota Prius THSD Tech (2008)

UitvoeringPrius THSD Tech
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Laten we eerlijk zijn, het is niet de meest fraaie verschijning op de weg. Het is ook niet de best rijdende auto in zijn segment. Waarom dan toch een Prius gekocht? Omdat hij als lease auto erg gunstig geprijsd is, en zo slecht is het toch ook allemaal niet. Het zit en rijdt stukken beter dan de gemiddelde Astra, en dat is voor veel mensen toch de norm op autogebied. Dus waar mopper ik over?

Laat ik mijn ervaringen tot nu toe eens opsommen. De automaat is geweldig. Als professioneel filerijder mis ik de schakelpook geen moment, en zo\'n Variabele Automatische Transmissie is gewoon erg prettig, alhoewel ook deze automaat wel eens net wat later reageert dan je verwacht. De zit is ook goed, maar het is jammer dat het stuurwiel niet axiaal verstelbaar is, dat zou het net wat ergonomischer maken. De auto blijft over het algemeen stil, alleen bij volgas laat het kleine motortje flink van zich horen. En in volledige stilte de parkeergarage uitrollen blijft een bijzonder ervaring.
Wat mijn grote bezwaar aan de auto is, is dat het zo typisch Japans is. Héél veel techniek, maar zelden echt met de bestuurder centraal. Een paar voorbeelden. Er zit een enorm scherm op het dashboard, dat multifunctioneel is. Navigatiesysteem, audio, klimaatregeling, telefoonboek, het wordt allemaal op dat ene scherm getoond. Maar nooit tegelijk! Met als gevolg dat je als bestuurder continu op de knoppen zit te drukken (die ook niet heel dichtbij zitten) om te kijken welk liedje er op de radio is, welke temperatuur is ingesteld of wat het navigatiesysteem te vertellen heeft. Dit valt vooral op omdat de bediening (zeker de touchscreen bediening) ronduit traag is.

Dan is de informatie ook nog erg karig. Geen uitgebreide boordcomputer zoals in veel moderne auto\'s, zelfs geen actieradius indicator. Ook de cruisecontrol is \'analoog\'; er wordt geen informatie gegeven over ingestelde snelheid. Ruimte genoeg, op zo\'n groot scherm, zou je denken.

En dan de veiligheidsmaatregelen. Gek word je er van als nuchtere hollander. cruise control staat standaard uit en moet elke keer handmatig geactiveerd worden. Navigatiesysteem en telefoonmenu zijn bijna volledig uitgegrijsd wanneer de auto harder dan 4 km/h gaat. Dus ook in de file; geen nummer uit het telefoonboek te selecteren of een alternatieve route zoeken. Ook niet door de bijrijder!
Daarnaast hadden een paar inklapbare spiegels met verwarming zeker niet misstaan.

Het automatisch parkeersysteem is zo omslachtig en foutgevoelig dat ik het nut er echt niet van inzie. Zeker niet omdat de bijgeleverde achteruitrijcamera zoveel informatie geeft dat je de Prius in elk gaatje kan parkeren. Dát is nog eens een optie die je daarna in elke andere auto mist!

Ook over opbergvakken is goed nagedacht: een extra ruimte onder de kofferbak, een dubbel dashboardkastje, een zonnebrilhouder, en een enorme middenarmsteun met één groot vak en twee kleintjes. Erg fijn, zeker als je bedenkt dat je in sommige middenklassers nog geen aflegvakje kan vinden waar een gsm in past.

Dus wat is mijn conclusie? Een niet heel fraaie, maar prima rijdende auto met een afdoende wegligging en comfortabele zit. De toeters en bellen zijn overdadig maar in mijn ogen niet altijd gericht op het gemak van de gebruiker; het lijkt soms eerder op een poging tot frustreren.

Geen problemen.

7,0
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee