Toyota Prius THSD Comfort (2006) #6

UitvoeringPrius THSD Comfort
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2009

eerste review

Ik heb deze toyota (de foto komt overeen met de werkelijke kleur en uitvoering) gekocht in november 2012 en daar een e combi op ingeruild. Redenen voor de aanschaf waren (zijn):

* de toch wat tegenvallende kwaliteit van de mercedes
* een besparing van circa 2000 euro op vaste kosten per jaar
* de reputatie van de prius mbt betrouwbaarheid.
* kabinetsplannen en studerende kinderen.

Er zijn zaken die mij goed bevallen en zaken die wat minder zijn. De algehele kwaliteit van de lak en afwerking vind ik zeker net zo goed als van de mercedes. Met uitzondering van een oxodatieplek op de aluminium motorkap geen roest of iets dergelijks. Alles is gewetensvol afgewerkt. Bijvoorbeeld de rubbers in de portieren of de bescherming onder aan de bodem. Dit lijkt een auto om lang van te kunnen genieten.

Het rijden gaat heel redelijk. Het verbruik ligt rond de 4,7 liter op de 100 km. Dit wordt bereikt door rustig te rijden. Niet harder dan 100 op de teller. De prius is opvallend zuinig in het bereik tussen de 70 en 100 km en natuurlijk de stad. Harder kan ook maar reken dan op 5,5 liter. Positief aan het rijden is het lage geluidsniveau. De benzinemotor draait heel weinig toeren. Ik dacht 1200 bij 100 km/uur. Bij het snel optrekken hoor je het bekende geloei. Langzaam optrekken geeft geen overlast. Motorisch dus best in orde wanneer je zuinig wilt rijden.

De wegligging is zeker goed genoeg. Bij heel veel wind ontstaat wat zijwindgevoeligheid maar niet gevaarlijk of erg hinderlijk.

De vering is niet te vergelijken met een mercedes. De prius neemt welliswaar de hobbels eenvoudig en beter maar ligt toch stug op de weg. Dat kan niet veel anders omdat de energybandjes hard opgepompt moeten zijn. Het rijdt maar het glijdt niet.

De ruimte in de prius is opvallend goed. Ook lange mensen kunnen goed op de achterbank zitten. In beenruimte niet kleiner dan de e klasse. Hoofdruimte achterin is ook wel genoeg als je niet veel langer dan 1,90 bent. De bagageruimte vind ik ook ruim. De achterzijde is welliswaar schuin aflopend maar wel heel makkelijk te beladen. Bij een stationcar kun je moeilijk bagage tot het dak stapelen. Daarnaast is er een dubbele bodem. Het reservewiel zou je nog thuis kunnen laten. Om te proberen heb ik de tentuitrusting (de Waard) vast ingeladen en dat paste er onverwachts allemaal in. Met een dakkoffer er bij kun je dus goed op vakantie.

De bediening van klimaat is vrij omslachtig. Ook kan de wagen snel beslaan als je niet precies weet wat de juiste instellingen zijn. Het werkt met een touchscreen. In het begin had ik de luchtdoorvoer per ongeluk afgesloten en daardoor besloeg alles geweldig. Degenen die ook een prius hebben weten wat ik bedoel.

De zitpositie is redelijk maar houdt niet over. Bij de linkervoet steekt de wielkast naar binnen waardoor je het been niet goed kunt strekken. Je went er wel weer aan maar ik vind het toch een minder punt.

De vormgeving is opvallend en dat spreekt me ook wel aan. Vooral de stroomlijn vind ik mooi. Ondanks dat dit een toyota is, is het een klassieker van de toekomst mede door de bijzondere vorm.

Ik heb de auto niet in de eerste plaats gekocht vanwege het milieu maar ga dit aspect toch wel waarderen. In de file, in de woonwijk, in de parkeergarage kan hij geluidloos en zonder stank wegglijden. Bij het stoplicht hoor je de auto's naast je draaien. Of wanneer er een start/stop systeem op zit, aanslaan bij een paar meter verder rijden.

Onder motorkap, eigenlijk ook als nieuw. Opvallend voor mij. De motorolie is 10.000km verder nog geheel geel!

Ik denk dat je dit soort auto's goed tweedehands kunt kopen. Het zullen toch zuinige mensen zijn die voorzichtig rijden, die in een prius rijden (muv lease?). Is dit de auto die mercedes had moeten maken. De vervanger van de 190d?

Tot zover deze eerste impressie.

Problemen.

Terugroepactie voor stuurkolom. Je kunt hier op 2 manieren naar kijken.Ik beoordeel het positief.Welke andere fabrikant vervangt nog kostenloos onderdelen bij een auto uit 2006 in 2013?

Verder niets en wat dat betreft is mijn tolerantie ook niet groot. De toyota moet zich echt bewijzen!

er wordt soms geklaagd over het verbruik

In andere reviews lees ik dat het verbruik soms anders is dan verwacht. Vandaag van Nunspeet naar Amsterdam heen 3,9 liter op de 100km en terug wind tegen: 4,4 liter. Temperatuur rond het vriespunt, uiteraard rustig gereden maar in een ruim een uur zijn we er toch!

grote beurt

Al weer tijd voor een grote beurt. 150.000 km beurt is een van de duurdere 340 euro. Tevens is verholpen:
- resonantie bij optrekken
- veer rempedaal in interieur gesmeerd
Interieur ruikt nog naar wd 40, zal wel overgaan.
- vering rechtsvoor, piepte wat bij grote drempels.

Helemaal weer klaar, kostenloos nette leenauto Yaris 2011 meegekregen en Toyota eurocare wegenwacht. Kosten precies volgens boekje, prima werk Toyota Hattem Ramaker.

Mooie dag, weinig wind. Op en neer naar Amsterdam, muziekje aan 3,9 liter op de 230 km.

Eerste storing: ja prius haters, mijn eerste storing gehad. Lampje koplamp stuk. Dat kostte me 8,10!

update

Met de prius op vakantie geweest met 4 volwassenen, 1 hondje en een de waard jan van gent. Koffer op het dak, reservewiel thuis gelaten maar het ging redelijk goed. Verbruik onder deze omstandigheden circa 5,5 liter. Van Nederland naar de Franse Alpen. Alle bergen zonder probleem genomen. Vorig jaar met de e 320 cdi combi dat ging natuurlijk allemaal veel makkelijker. Circa 3500 km gereden. Nauwelijks olieverbruik wel een aantal deukjes in het dak door vallende dennenappels?

Thuis in Nederland weer alle aandacht voor het zuinig rijden vorige week ritje op en neer naar Amsterdam met 3,7 liter.

Kortom de Prius doet wat die moet doen en geeft geen problemen.

verkocht

Prius ingeruild op Mercedes E klasse. Na een jaar rijden weer terug bij het oude merk.