Toyota Prius THSD (2005) #4

UitvoeringPrius THSD
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2005

2005 Toyota Prius 93.000 km

Misschien ben ik met mijn 23 jaar wel één van de jongste prius rijders van het land. Daar het algemeen beeld van een prius rijder 50+ is (en toegegeven, een groot gedeelte zal dit ook wel zijn) zal ik maar als eerste zeggen dat er toch ook jongeren zijn die gek zijn op hun auto terwijl het geen oude 3-serie of gepimpte golf is, maar juist iets wat loodrecht daartegenover staat, een prius!

Toch is de auto niet door mij uitgezocht maar het lot had min of meer zo beslist. Mijn ouders hebben deze auto in 2005 nieuw gekocht en daarna was het voornamelijk het vervoersmiddel van mijn ma. Uiteraard heb ik er in de jaren die daarop volgden er ook vaak in gereden maar de meeste kilometers maakte ik in een oude Ford Galaxy uit 1996, de vorige auto van mijn vader.

Tot Juli vorig jaar. Toen besloot moeder natuur dat het maar eens over moest zijn met een CO2 uitstoot van 242 g/km, een dieprood G-label en een verbruik dat rond de 1 op 9 lag. Een blikseminslag, een stormwind en een 10 meter hoge eik lieten een (letterlijk) verpletterende indruk achter op de Ford. Mn ma besloot daarop een nieuwe prius 3 te kopen (kan de ironie van moeder natuur nog groter zijn?) en zo kreeg ik de beschikking over haar oude prius 2.

En ik kan zeggen, over de jaren heen ben ik het één van de geweldigste wagens gaan vinden die er zijn. Ondanks dat autoweek gelooft dat geen autoliefhebber met plezier een hybride kan rijden en het enkel om het geld doet, krijg ik iedere keer een lach op mijn gezicht wanneer ik er in rij. Sowieso hebben we met bijtelling niets te maken en de wegenbelasting moest in 2005 ook gewoon betaald worden, die paar euro iedere maand maken echt geen verschil. Wel de top-techniek, de soepele automaat, de hightech snufjes zoals het multimediasysteem en de klimaatregeling via het touchscreen scherm, de verbaasde gezichten van mensen wanneer je in stealth-mode langs rijdt, de nog verbaasdere gezichten van mensen wanneer je dankzij de automaat die niet hoeft te schakelen en het hoge koppel (478Nm) een stoplichtsprintje trekt en die “snelle” BMW toch opeens niet kan winnen van die “trage” hybride en niet onbelangrijk, ondanks dit toch nog steeds een gemiddeld verbruik scoort van rond de 1 op 18 á 1 op 20. Allemaal zaken die mij iedere keer weer plezier geven tijdens het rijden.

Daarbij valt me op dat er op de achterbank bovengemiddeld veel beenruimte is. Met 1,87m kun je daar goed zitten, langere mensen zullen wel een gebrek aan hoofdruimte krijgen. Toch knap aangezien een Mercedes C-klasse of Lexus IS etc. even lang is maar waar ik op de achterbank mijn benen in mijn nek moet leggen. De bagageruimte is misschien kleiner dan gemiddeld maar met de achterbank neer ben ik nog nooit ruimte tekort gekomen. Zelfs meerdere keren zo al een fiets erin gekregen.

En wat het uiterlijk betreft, sommige vinden hem lelijk maar persoonlijk waardeer ik het anders dan anders en opvallende uiterlijk juist. Één ding dat zeker is over een prius, je kunt niet anoniem over straat gaan. Tenzij er natuurlijk teveel op de weg gaan rijden. Maar ik kom bijna dagelijks in België waar de auto pas echt een zeldzaamheid is en ben al meerdere keren aangesproken door mensen. Één iemand wilde zelfs even blijven staan kijken wanneer ik wegreed van de parkeerplaats.

Voor het vaakgenoemde “loeien” bij de CVT kan ik nogal een simpele oplossing geven. Gewoon niet met een loden voet rijden en constant volgas geven! Het toerental hangt bij een CVT af van de stand van het gaspedaal, volgas geeft maximale toeren, minder gas geeft minder toeren. En bij normaal accelereren met het verkeer mee hoeft de motor niet maximale toeren te geven. Daarbij zakt het toerental bij het rijden van een constante snelheid weer flink terug waardoor het comfort vergroot wordt.

Niet onbelangrijk om te vermelden is natuurlijk het onderhoud dat er aan de auto is geweest. Eigenlijk kan ik hier heel kort in zijn: afgezien van de reguliere onderhoudsbeurten en het vervangen van banden etc. zijn er in 93.000km geen enkele technische mankementen geweest. Toyota heeft hier echt zijn best gedaan om de geavanceerde techniek op een corolla niveau te brengen. Zelfs de remblokken en –schijven zijn nog nooit vervangen, hier heeft de dynamo en het terugwinnen van remenergie zich echt bewezen. Om dan toch iets te noemen, niet lang na aanschaf was destijds een stuk plastic bij de buitenspiegel gescheurd, dit is toen onder garantie vervangen.

Tenslotte nog het verbruik, gemiddeld genomen scoor ik over een jaar gekeken 5,0 L/100km, soms iets lager (zomer: 4,8 L/100km) en soms iets hoger (winter: 5,4 L/100km). Dit is bij een normale rijstijl met ook een hoop snelwegkilometers en af en toe eens een stoplichtsprintje, ik doe niets speciaals om het verbruik te drukken wat ik in een andere auto ook niet zou doen (ter vergelijking, in een kleinere en véél tragere VW polo 1.4 autom uit 2003 scoorde ik met eenzelfde rijstijl een verbruik van 7,8 L/100km). Maar toch kan ik ook aantonen dat soms in de ideale omstandigheden het verbruik nog zelfs ver onder de fabrieksopgave kan komen te liggen. Zo heb ik ooit bij een rit vanaf een tankstation in België tot mijn thuis (een kleine 20km) tot mijn verbazing zonder enige moeite een verbruik gehaald van 3,7 L/100km. Nu moet ik zeggen dat de omstandigheden toen vrij gunstig waren, airco of verwarming waren niet nodig. Toch waren de eerste kilometers met 125 km/h op de snelweg (cruise control), vervolgens een aantal kilometers op de provinciale weg (85km/h op cruise control) en daarna een aantal kilometers stapvoets filerijden. Dit deed hij geheel elektrisch en hierdoor zakte het verbruik aanzienlijk waar bij een andere auto het verbruik door een file juist zou stijgen. Tenslotte nog een stukje door een 30km zone.

Al met al ben ik heel blij met de Toyota Prius en hoop ik er nog veel jaren mee te kunnen doen. In mijn ogen is iedere ander auto hopeloos ouderwets en zou ik niet meer terugwillen naar een auto die niet (deels) elektrisch kan rijden.

Ps. Aangezien we zoals gezegd nu zowel een prius 2 als prius 3 hebben kan ik ook al kort een vergelijking trekken tussen de twee voor een ieder die dat interessant vindt. Ik vond de prius 2 helemaal niet slecht maar op de meeste punten is de prius 3 net iets beter. Het eerste wat mij opviel was het andere motorgeluid, de 1.8 klinkt echt een stuk lekkerder dan de 1.5, zelfs aangenaam. Daarnaast zijn zaken zoals het head up display en de keyless entry en start van de prius 3 ook top. Wat ik dan weer wel mis in de prius 3 tov. de prius 2 is het touchscreen scherm voor de klimaatregeling, in de prius 3 is weer alles met losse knopjes op het dashboard. Het verbruik ligt in de prius 3 ong. 0,3 L/100km lager dan in de prius 2, niet wereldschokkend maar hij heeft dan ook wel meer vermogen en is iets sneller. Misschien dat dit verschil groter wordt naarmate de prius 3 meer ingereden is. Nu heb ik het uiterlijk van de prius 2 altijd gewaardeerd maar ik ga heel eerlijk zijn dat als ik de 2 en 3 zij aan zij zie staan op de oprit de prius 3 toch wel cool uitziet, zeker schuin van voor. Ik vind hem er zelfs vrij sportief uitzien. Benieuwd of die zijn eerste 93.000km net zo probleemloos gaan verlopen!

Update bij 97.000 km

Vandaag heeft de auto de grote 6 jaren beurt gehad met apk keuring. Geen verdere bijzonderheden naar voren gekomen. Alles werkt nog zoals het hoort. Het gemiddeld verbruik ligt momenteel rond de 4,8 L/100km. Opvallend genoeg kan ik niet zeggen dat het verbruik significant toeneemt bij gebruik van de airco, na de laatste tankbeurt en met de extreme hitte (30+) van de afgelopen week geeft de boordcomputer een verbruik van 4,6 L/100km aan over een ruime 200km terwijl de airco toch bijna continu heeft moeten werken.

Hoe dan ook, nog eventjes en dan heeft de auto het klokje rond gemaakt!

Klokje rond!

Gisteren het klokje rond gemaakt! Toevallig stond de teller toen ik bij mijn universiteit aankwam precies op 99.999km. Ik kan niet veel anders zeggen dan dat de eerste ton hybride rijden zo goed als probleemloos is verlopen. Alles werkt nog steeds vlekkeloos na 6 jaar en 100.000km en de grote accu laat ook nog geen enkele vorm van slijtage merken. Het verbruik ligt nog steeds rond de 1 op 20.

Overigens nog een opmerking over de CVT versnellingsbak, eigenlijk is het een e-cvt waarbij de elektromotoren de versnelling regelen. Er is ook geen echte achteruit versnelling. Dit was een interessante ontdekking, zo gaat achteruit rijden altijd puur elektrisch, de elektromotor gaat simpelweg in de andere richting draaien. Als de motor draait is dit enkel als generator. Feitelijk is de prius in R dus een elektrische auto met range extender, toch een leuk weetje.

Wat was nu het het onderhoud van de afgelopen 100.000km:

-Ieder jaar de gebruikelijke onderhoudsbeurt
-2 nieuwe voorbanden
-12V startaccu van ongeveer 100 euro
Thats it!

Wat betreft die 12V accu, veel mensen zullen misschien niet weten dat een prius 2 accu's heeft: de grote accu die ook voor aandrijving zorgt en er ligt ook nog een kleine 12V accu in(zoals in iedere auto). Deze wordt enkel gebruikt om de auto(computers) op te starten en geeft stroom aan bijvoorbeeld lampjes als de auto uit staat. Deze accu is bedoeld om de grote accu te beschermen, wanneer bijvoorbeeld een lampje vergeten wordt uit te zetten is het de 12V accu die leegloopt en niet de grote accu. Een accu compleet leeg laten lopen zorgt namelijk altijd voor schade.

Dat is bij ons een tijd terug gebeurt, wrs een lampje aangelaten waardoor de 12V accu leeg is gelopen en hij dus niet meer kon starten. De gratis Toyota mobiliteitsservice heeft hem toen gejumpstart. Toch gaf hij een paar weken terug telkens een waarschuwing (een rode driehoek) bij het starten, dit betekende dat de spanning van de 12V accu erg laag was. Na onderzoek bij de dealer kwam uit dat de 12V accu toe was aan vervanging. De dealer zei dat wij de eerste waren waarbij hij vervangen is geworden door hun. Maar ik heb op amerikaanse forums gelezen dat het niet heel vreemd is dat na 5 a 6 jaar de 12V accu vervangen moet worden. Wrs is het hier niet vaak voorgekomen omdat er simpelweg niet veel Priussen zijn met deze leeftijd. In de VS rijden er veel meer rond met deze leeftijd. Uiteindelijk kostte deze accu rond de 100 euro, als k me bedenk dat de 12V accu van de niet-hybride auto van mn pa al na 4 jaar vervangen is geworden is het eigenlijk niet meer dan de vervanging van een slijtage onderdeel.

Samen met 2 nieuwe voorbanden zijn dat eigenlijk de enige slijtage onderdelen die vervangen zijn, zelfs de originele achterbanden zitten er na 100.000km nog op. Volgende week laat ik er echter winterbanden onderzetten en ben van plan om van de zomer dan meteen twee nieuwe achterbanden erop te zetten. Afgelopen juli zeiden ze bij de keuring dat de achterbanden volgend jaar toch aan vervanging toe zijn. Die Michelin energy savers hebben dus wel een lange levensduur.

Al met al dus een auto met ook hele lage onderhoudskosten. Daarbij zit er nog tot en met 2013 garantie op het hele hybride systeem. En ik rij er nog steeds iedere dag met plezier in, wat mij betreft gaat ie pas weg als één van ons er de brui aan geeft.

9,5