Toyota Prius 1.8 Plug-in Hybrid Dynamic Business (2013)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Prius 1.8 Plug-in Hybrid Dynamic Business |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
KM-stand bij aanschaf | 10 km |
KM-stand laatst | 146.000 km |
Een ZZP-Special
- 2.200 km
Mijn tweede Toyota. De eerste was een Carina 1.6 16V (1989). Na vele merken (Mitsubishi, Renault, VW, Citroën, Mazda, Honda, MB) nu dus weer een Toyota. Reden: financieel voordeel met de nu aflopende regelingen voor ondernemers. En tja, het scheelt niet zomaar een beetje. Voor de Prius had ik zonder deze voordelen normaliter niet gekozen. Na de MB160 zag ik mij eerder weer eens in een comfortablele fransoos rijden. Maar nu de Prius Plugin is gekocht, heb ik besloten om niet alleen van de belastingvoordelen te profiteren, maar beslist ook van de voordelen van het zuinige rijden. En dat valt niet tegen! Reed de MB gemiddeld 7,7 ltr/100, de prius doet het voor 3,9 plus wat Kilowatjes. Dat scheelt. Opladen aan de stekker doe ik zoveel mogelijk: thuis, maar ook onderweg.
Ervaringen
Hierna wat ervaringen met a) de auto zelf en b) het rijden.
De cabine biedt voldoende ruimte, achter zelfs tamelijk riant. Maar voor een bestuurder als ik zelf, met een lengte van 192cm, is de zit achter het stuur niet 100%. Dat wist ik vanuit andere tests al en in de praktijk is het inderdaad lastig dat het stuur onvoldoende uitgeschoven kan worden. De stoel staat voor mij in de achterste stand en dat is nét goed. De hoogteverstelling is ok en -in tegenstelling tot de MB 160- zit de achteruitkijkspiegel niet in het zichtveld.
Het zitcomfort is op zich goed, maar ik heb wel last van een hard punt onder aan de rug. De elektrische rugverstelling kan dat voor mij niet oplossen. Nog nooit eerder met een auto gehad. Wordt wellicht een los kussentje plaatsen.
Het veercomfort is prima en een stuk prettiger dan van de MB160. Maar de auto ligt wel minder strak op de weg, ofschoon ik dat niet als minpunt wil opvoeren. Het is gewoon anders, meer op comfort gericht.
De bagageruimte is voor mijn gebruik net voldoende.
Het instrumentarium vergt gewenning en is op het display wat veel van het goede. Ik heb op de richtingaanwijzers de 'comfortschakeling' laten plaatsen, maar die doet het niet zo prettig als in de MB of onze Honda Jazz. De koplampen van deze uitvoering zijn van het LED-type en geven een helder wit licht. Duidelijk meer dan ik van voorgaande auto's gewend was.
De 'pook' van de transmissie went snel. Wel opletten dat je de P-stand niet te vroeg inschakelt, want dat vindt het mechaniek niet fijn...
Ergonomisch: linker armsteun (in portier) zit voor mij veel te laag, middenarmsteun goed. Het navigatiescherm zit niet goed in het blikveld van de bestuurder: je moet teveel wegkijken van wat er voor je gebeurt. Verder is er maar 1 nederlandse stem en die dame kan ik zeker niet waarderen. De articulatie is slecht en vaak volkomen onverstaanbaar. '50 kilometer per uur' klinkt als '50 kilometer puur'. De bediening van het systeem is traag, met merkbare pauzes na het indrukken van knoppen.
Het hele systeem (onder de naam Touch&go plus o.i.d.) doet erg gedateerd aan. Ook de ondersteunende website waar je als gebruiker een account moet openen is geen voorbeeld van hoe het moet. De extra apps die je kan downloaden zij m.i. nauwelijks interessant en het zijn er maar een paar en bovendien niet altijd gratis. Een echte misser is dat je apps en kaartupdates alleen via een Windoos kan doen. Geen enkele ondersteuning voor Apple. Ook de iPhone is niet volledig ondersteund indien als telefoon aangesloten op het systeem: SMS en email komen niet binnen. De telefoon- en adresboekfunctie werkt goed, evenals het binnenhalen van muziek van de iPhone. Waarbij het lastig is dat die muziek na het via USB aansluiten van de iPhone altijd direct begint te spelen (schijnt ook met andere merken telefoons het geval te zijn). Die USB-connector is overigens te vinden in de (diepe, grote) bergruimte onder de middenarmsteun en slecht bereikbaar.
Handig: twee dashboardkastjes, minder handig: weinig opbergruimte in de portieren, ook niet onder de voorstoelen. Maar wel weer handig is het grote vak onder de middenconsole.
De achterklep staat indien geopend prettig hoog, de rollo waarmee je de bagageruimte kunt afschermen is van zeer dun kunststof gemaakt en ik ben benieuwd hoe lang dat leeft.
Qua functies is het verder jammer dat de auto geen portieren heeft die na het wegrijden vanzelf op slot springen en dat de cruisecontrol geen limiter heeft. In plaats daar van roept de dame van het navigatiesysteem als je te hard rijdt 'vijftig kilometer puur!'
Over functies gesproken: de mogelijkheid om de auto 's zomers aan de stekker te laten voorkoelen is slim bedacht. Maar waarom nu geen voorverwarming in de winter?
Tot slot merk ik op dat de keuze van de materialen in de cabine zeker voor verbetering vatbaar is en ook de portieren voelen niet bijster solide aan en klinken bij het dichtslaan wat blikkerig. En o ja: de zijruiten wissen zich zelf niet schoon bij openen. Waarom niet, is toch zo handig!
Het rijden
Afgezien van de niet optimale zit voor mij als lange bestuurder, is het toch best prettig toeven in de cabine van deze auto. De auto is zeer stil (ook als de benzinemotor loopt) en best comfortabel, bijna rustgevend. Het rijden met de CVT vraagt gewenning en inderdaad, als je het gas(?)pedaal wat te snel of te diep indrukt, dan loeit de bak meer dan je zou willen. Maar je leert als vanzelf in deze auto relaxt te rijden en zo ook te voorkomen dat de CVT loeit. Overigens is er indien nodig best een flinke portie power beschikbaar. Gewoon het gas flink intrappen. Het zicht naar achteren is vanwege de door een balk gedeelde achterruit niet altijd optimaal. Maar er zit ook een voordeel aan deze constructie! De koplampen van achterliggers verdwijnen namelijk niet zelden achter die balk en dat is best prettig.
Het verbruik heb ik al genoemd en dat is voor mij echt dé grote verrassing. Ook als je 120 op de snelweg rijdt is het verbruik prettig laag (4,5 á 5 ltr/100). Dat dus nu in december en met winterbanden!
Minpunt: de kilometerteller heeft een enorme afwijking. 57 = 50 en 130 = 120. Een bekend fenomeen en Toyota antwoordt hierop dat men bekeuringen voor te snel rijden wil voorkomen (en law suits in de USA...). Zelf heb ik liever een meter die zo exact mogelijk aangeeft wat de snelheid is. Overigens geeft het navigatiesystem wel de juiste snelheid aan en ook de afgelegde afstand en het verbruik schijnen met de juiste snelheid berekend te worden.
Tot besluit
Als de onlangs uitgebrachte Toyota Auris stationcar als stekkerhybride leverbaar was geweest, dan had ik die aangeschaft. Veel meer bagageruimte en een wat ruimere zit voor de bestuurder.
Maar goed, die was niet leverbaar en dus is het de Prius PNP geworden. Ondanks enkele kritiekpuntjes ben ik op dit moment en na 2200 km over het algemeen positief over deze auto. En zuinig rijden, daar maak ik nu een sport van...
Nog een tip: Toyota rekent in Nederland de hoofdprijs voor accessoires als spatlappen, bagageruimtebedekking, etc. Het prijsverschil met bijvoorbeeld Duitsland is vaak enorm, dus er is veel voordeel over de grens te halen.
Touch-and-no-Go
- 12.000 km
De auto is uitgerust met het systeem Touch-and-Go Plus. Een systeem dat ik niet heel geweldig vind. Zo is de bediening niet bepaald snel te noemen, heb je vaak meer stappen nodig om iets te bereiken dan handig is, enz. Om ook iets positiefs te zeggen: de stembesturing werkt prima. Maar goed, nu naar de reden dat ik in de pen geklommen ben: een update van de routekaart.
Allereerst vraag ik mij af waarom Toyota niet de mogelijkheid biedt de gebruikers een mailtje te sturen als een update beschikbaar is. Nu is dat zoeken en lastig te vinden. Ten tweede is het belachelijk dat er nog steeds geen mogelijkheid is dit te doen met een Apple-computer. Dan werkt ook het inloggen (op een geleende Windows laptop) gammel: ik moet soms tot wel drie keer inloggen om eindelijk geaccepteerd te worden.
Het updaten met de USB-stick is ook niet alles: ergonomisch zit de connector in de auto op een ronduit lastige plek. Vervolgens het binnenhalen van de update: er is geen mogelijkheid selectief landen weg te laten. Met als gevolg dat er een zeer groot bestand met alle landen van Europa binnengehaald moet worden. De kaarten, maar ook de spraakbestanden in allerlei talen. Dat duurde bij mij (met de snelste Ziggo-verbinding en aan een LAN-kabel) bijna een uur. Vervolgens met de stick naar de auto. De server van Toyota had -eerlijk is eerlijk- aangegeven dat het uploaden met draaiende motor moest gebeuren. Maar goed, eigenwijs dat niet gedaan, met als gevolg dat na een kwartier of zo de auto alle stroomverbruikers uitschakelde en het uploaden van de nieuwe data dus onderbroken werd. Doorgaan waar het systeem gebleven was zat er niet in: gewoon weer opnieuw. Dus maar een stukje gaan rijden, want om nu lange tijd in je auto met draaiende motor op de oprit te gaan zitten, nee. Lang verhaal kort: het uploaden duurt vrijwel exact een uur. En dan heb je dus in mei 2014 een kaart die in oktober 2013 uitgebracht is.
Gelukkig werkte het systeem na het uploaden weer goed. Als u dit ook op deze manier doet, denk er dan aan dat tijdens het uploaden geen enkele functie van het systeem te gebruiken is!
Twee jaar verder
- 51.000 km
Ik rijd nu bijna 2 jaar met de Prius. Het verbruik blijft al maanden op 3,8 ltr/100 staan en daar ben ik best tevreden mee. Ook het elektrisch en hybride rijden bevalt erg goed, evenals het hebben van een automaat (alhoewel CVT inderdaad nogal loeien kan).
Wat ik minder vind aan deze auto is:
-elke 15.000 km een servicebeurt. De bediening bij Louwman Amersfoort is zeer vriendelijk en correct. Echter, wat mij betreft mag het wel wat minder, want zoals men nu een 10 nastreeft vind ik wel erg overdreven, bijna onwerkelijk. Het is maar een Toyota hoor!
-stoelcomfort valt nu toch tegen. Verstelbaarheid van stoel is met mijn lengte onvoldoende en nu krijg ik ook na 150km pijn in r. bovenbeen/bil. Begin jaren 90 ook een Passat gehad waarin dit speelde. Andere merken nooit. Tevens is het niet mogelijk om je arm (links of rechts) even lekker neer te leggen. Harde materialen, onjuiste positie armsteunen. Daarom 1 ster voor comfort eraf gehaald (nu 3 sterren)
-het pientere pookje werkt bij het eerste keer op een dag wegrijden vaak niet meteen. In 'D' zetten moet heel vaak 2x gedaan worden. Dus regelmatig valse start.
Ingeruild
- 146.000 km
Na ruim zeven jaar gaat onze Prius eruit. Hij is ingeruild voor een Kia Niro PHEV die in januari 2021 komt. De Prius heeft het al die jaren prima (en zuinig) gedaan, maar het wordt dus geen nieuwe Toyota, omdat ik momenteel geen model kan vinden dat voldoet aan de eisen, namelijk hogere instap én PHEV.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.