Toyota Prius 1.8 Plug-in Hybrid Dynamic Business (2013)

Toyota Prius 1.8 Plug-in Hybrid Dynamic Business (2013)

UitvoeringPrius 1.8 Plug-in Hybrid Dynamic Business
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Electric drive is a way of life

Toen ik collega's vertelde dat ik een aan een Toyota Prius dacht voor een volgende auto, maar ik het model een beetje stoffig, bejaard achtig vond, beaamde ze dat grif met de mededeling; "inderdaad een model is wat goed bij een 60 jarige past"!

Waarom dan toch een Toyota Prius Plug in?
Allereerst omdat ik graag een bijdrage lever aan een technische ontwikkeling en ik begaan ben met maatregelen op energie gebied. Ik heb in mijn woning uit 1977 de nodige aanpassingen gedaan om tot een A++ energie label te komen. Zonnepanelen, zonneboiler, verwarmingsketel met stirlingmotor en alles geïsoleerd. Daarbij hoort natuurlijk ook een auto die zuiniger is dan een doorsnee auto.
Doordat ik zakelijk rijd en dus lease zijn door mijn werkgever de mogelijk heden beperkt, alleen een Toyota Prius Plug in is mogelijk en bereikbaar.
Natuurlijk speelt de 0% bijtelling mee, maar voor mij is dat niet de belangrijkste reden. Ik zie het als een beloning voor mijn gedrag en dat laat ik financieel graag beïnvloeden. De maatregelen die ik in mijn huis genomen heb zal ik nooit rendabel kunnen maken t.a.v. terugverdienen. Een zonneboiler is dat nooit, een verwarmingsketel van € 14.000,-- ondanks dat iedere kubieke meter gasverbruik een kilowattuur oplevert en € 4000,-- subsidie ook niet.

Natuurlijk kleven er ook milieu nadelen aan elektrisch rijden en opwekken en vasthouden van de energiebron. Ik zie het echter als een fase in de ontwikkeling naar een andere manier van autorijden, vervoer. Zeggen dat het “allemaal niks is” lost het probleem niet op. Het is een tussen fase voor mij.

Mijn eerste echte ervaringen:
Allereerst de zit. Ik kom uit een auto met hoge instap en dat is echt wennen, maar ik heb geen last van heupen of rug. Het comfort is goed, alhoewel mijn vrouw het slecht had bij het proefrijden door de lage zit. Iets wat is opgelost met een berijdersstoel uit Engeland, die wel in hoogte verstelbaar is.

Het is buiten ruim 30 graden en ik ben stront verkouden van de airco, iets dat me nog nooit is overkomen met Volkswagens en Citroëns. Door gewoon de gebruiksaanwijzing te lezen en te begrijpen is het nu een stuk aangenamer. De airco nooit op automaat zetten!

Wat ik mis is echte audio, dat is behelpen in deze Toyota ondanks JBL blijft het gebrekkig met geen HD en het niet afkunnen spelen van mappen van af een USB stick. Ik ga er nog een iPod uitproberen.

Na de eerste 770 km volgens de boordcomputer 3 liter per 100 km te hebben afgelegd kan ik nu na 2200 km zeggen dat hij overal op 2,6 l/100km staat. Na de eerste tankbeurt heb ik ruim 1400 km afgelegd met een verbruik van 2,2 l/100 km en ik kan nog verder, de tank is nog niet leeg.

Ik heb mijn laadgedrag opgevoerd. Dat is toch wel wennen. Ik heb in één van de drie vestigingen waar ik kom één laadpaal ter beschikking in de andere 2 vestigingen heb ik inmiddels “illegale” laadpunten gevonden. Thuis laad ik op via de camperaansluiting en het resultaat is bijna 600km en een gemiddelde van 2,3 l/100km.

Rijd ik korte afstanden? Nee, de dichtstbijzijnde vestiging is 10 km van huis daar kom ik dagelijks, de tweede waar ik 4x per week kom ligt op 60 km en de derde bezoek ik minimaal 1x per week en ligt op ruim 100 km. daar is ook de laadpaal!
Per jaar kom ik zo aan de 30.000km

De maximaal 20km elektrisch rijden is kort, verdubbeling zou meteen een enorme kosten besparing opleveren bij een goed laadgedrag. Ik zou de berekening daarvan wel een willen maken. Extra accu capaciteitskosten t.o.v. de besparing. Dus daar zou Toyota zijn klanten mee kunnen behouden. Voordeel van de 20 km is overigens dat ook de motor regelmatig moet werken en dat is wel zo fijn voor de levensduur van de motor

Voor het vervolg zie de tankbeurten.

Stoeien met de AB van de airco en het verbruik tot

Nu het kouder wordt heb ik het opwarmen van de Prius via de airco d.m.v. de afstandbediening uitgeprobeerd en uiteindelijk aan het werk gekregen. Het lijkt logisch, de airco dient op auto te staan en ook aan. De ingestelde temperatuur is weer niet van belang. Daarnaast dient de auto afgesloten te zijn. Wanneer hij aan de paal hangt gaat de opwarming niet ten koste van de te rijden aantal EV kilometers.
Ik zet de temperstuur op LO om aanslaan bij het rijden van de eerste kilometers van de motor te voorkomen. Bij een ingestelde temperatuur slaat de motor aan. De EV mode blijft dan actief dus rijd je elektrisch en gebruik je brandstof om de motor op te warmen. Zodra de motor warm is schakelt hij uit. De warmte wordt dan gebruikt voor het comfort en ontwasemen van de ruiten. Soms ontkom je er niet aan vanwege je eigen veiligheid en wanneer je een afstand van meer dan je EV mogelijkheid wilt overbruggen is het eigenlijk allemaal onzin. Ik zet de gewenste temperatuur dan op 20 graden en laat de techniek haar werk doen. De motort slaat dan geregeld aan voor mijn veiligheid en comfort.

De EV radius is teruggelopen van 21,5 naar 16,0 km. De echte afstand bij 16,0 km is iets van ruim boven de 20 km afhankelijk van de snelheid. In de file kom ik er wel 20% verder mee.

Het verbruik blijft laag, over de totale 7500km staat de boordcomputer nog steeds op 2,5 liter per 100 km. Dat is inclusief alle EV km's dat er ook Kwh's in moeten wordt daarbij niet meegenomen. Met alleen de benzine heb ik op dit moment een 4,02 liter per 100km nodig gehad. Inclusief de eerste tankbeurt bij 4 kilometer.

Een jaar Toyota Prius

Het zuinig rijden wordt danig beperkt door de terugloop van de accu in de wintermaanden naar 13,3 km, inmiddels weer opgelopen naar 16,4 km. Vorig jaar gestart met 21,8 km. Daarnaast is het nodig om voor de warmte en ontdooien van de ruiten de motor te laten draaien en daarbij zie je de accu ook even hard teruglopen als dat je elektrisch rijdt. Die zelfde frustratie overkomt mij vaak als ik de snelweg op rijdt en voor invoegen boven de 90 km/hr de snelweg op rijd. De motor gaat eerst opwarmen en dan pas terug naar EV. Kortom het stoort mij dat niet boven de 90 km/hr gereden kan worden in EV en de accu capaciteit zo ver terugloopt. De dealer is er laconiek onder.

Regelmatig stoei ik nog met de audio voor wat betreft het afspelen, ook de iPod leverde geen verbetering.

Wat blijft is dat ik redelijk zuinig rijd, op benzine sta ik op 1 liter op 23 km. 4,1 l/100km Als de elektrische km's er bij wordt gerekend kom ik op 1 liter per 33 km. 3,1 l/100 km Bij lange na niet de 2,1 l/100km
Ik heb in een jaar 10.000 km elektrisch gereden. zo'n 28%.

9,5

Lezersreacties (12) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum