Toyota Prius 1.8 Plug-in Hybrid Aspiration (2012)

autoreview

Toyota Prius 1.8 Plug-in Hybrid Aspiration (2012)

Signalement

UitvoeringPrius 1.8 Plug-in Hybrid Aspiration
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012
KM-stand laatst10.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eerste kennismaking elektrisch en hybride rijden

  • 2.400 km

Wat ik belangrijk vind aan een auto. Comfortabel rijden, stil, grote actieradius, ruimte achterin voor passagiers of extra bagageruimte, ruime bagageruimte, lage kosten, laag brandstofverbruik. Auto is ook een visitekaartje, mag er goed uitzien.

Prius Plugin
De Prius Plugin is gebouwd rond de beproefde hybride aandrijflijn. Deze is nog ietsje zuiniger gemaakt en rijdt standaard 1:27 volgens de spec's. Maximaal rijd je 25km elektrisch. Daarnaast heeft de auto voldoende bagageruimte voor kampeer-spullen, mijn inflatable zeekayak en andere outdoorspullen die ik graag meeneem. Een gezin met kinderen heeft ook ruimte genoeg.

De praktijk:
In de elektrische stand (EV) is de Prius Plugin fluisterstil. Als je eenmaal op elektriciteit hebt gereden wil je niet anders meer. Het is heerlijk om in de elektro modus rond te rijden. Een defensieve rijstijl is wel aan te raden, met name in de stad. Fietsers horen je echt niet aankomen (dit geldt voor iedere elektrische auto). Als je het gas vol intrapt heeft de auto een goede 'bite', je wordt letterlijk met je rug in de stoel gedrukt. Er ligt voldoende power onder de motorkap voor wie haast heeft of van flitsende inhaalmanoeuvres houdt.

Deze auto is eigenlijk niet bedoeld voor mensen met een zware rechtervoet. Op het dashboard, het lcd scherm en zelfs de voorruit zijn diverse graphics te tonen die op alle mogelijke manieren het verbruik weergeven. Het actuele verbruik, het gemiddelde verbruik, het verbruik per maand, het verbruik van de laatste 5 minuten, de teruggewonnen energie (regeneratief remmen) etc. etc. Deze auto is zo gemaakt dat hij je aanspoort zuinig te rijden. En dat doet hij.

Amsterdam - Den Haag = 1:40
Met opgeladen akku retour Amsterdam - Den Haag. Daar de plugin aan de laadpaal gezet. Een klant bezocht. Na 2 uur weer terug bij de auto. De akku is weer volgeladen (in ca anderhalf uur). Die dag geen haast, defensieve rijstijl. Als je op deze manier met de Prius Plugin door de randstad rijdt is hij in zijn element. Verbruik van die dag: 1:40. Dit is echt onvoorstelbaar goed.

Mijdrecht - Nieuwegein
Van Mijdrecht naar Nieuwegein gereden, gestart met volle akku. verbruik 1:42.

Amsterdam-Hengelo
Retour Amsterdam Hengelo. Weer gestart met volle akku, deze in Hengelo opgeladen bij de klant. Deze heeft een oplaadpaal op het trottoir staan pal voor de deur. Waar mogelijk heb ik 130 - 140 km gereden. Verwarming hoog aangehad (22 graden). verbruik van die dag 1:23. Netjes.

Het slechtste verbruik dat ik heb gehaald is 1:22. Meestal rijd ik zo rond de 1:30 tot 1:32, regelmatig haal ik ook 1:40 tot 1:42. Nu rijd ik meestal defensief, ben geen liefhebber van de airco. Maak ik veel gebruik van de cruise control. Met cruise control weet de computer net even het toerental (lees: verbruik) te minderen bij dezelfde snelheid.

Regeneratief remmen
Erg mooi. Je kan afremmen op de motor door het gas los te laten of door zachtjes te remmen en ziet daarmee je elektrische range toenemen met een paar honderd meter. De auto wint energie terug uit het remmen en slaat deze op in de akku. Prius rijders kennen dit natuurlijk. Bij de plugin versie werkt het ook goed.

Opladen
Opladen is eigenlijk een fluitje van een cent. Ik heb een gratis pasje aangevraagd bij de new motion. Twee apps op mijn smartphone om snel laadpalen te vinden. De kabels worden bij de auto geleverd. In veel steden is laden (en parkeren) nog gratis, ik heb nog geen rekening gezien. (voor een latere update) Thuis gaat de stekker gewoon in het reguliere stopcontact. In anderhalf uur is de akku weer vol. Kosten ongeveer 60 cent aan elektra (schatting). Standaard heb ik 20 meter verlengsnoer in de auto liggen, keurig opgeborgen in een speciaal vak onder de bagageruimte. Het wordt een sport om de auto zo vaak mogelijk op te laden. Als je een degelijk verlengsnoer koopt (3500W) is er altijd een stopcontact onder bereik.

Heeft deze auto minpuntjes?
1) het irritante piepje bij het achteruit rijden. Gelukkig hebben ze dat bij de dealer uit kunnen schakelen.
2) de auto rijdt zo fijn en stil op elektra dat je er meer van wilt en dan is 20-25 Km toch wel aan de korte kant. De techniek is nog niet perfect. Als je optimaal gebruik wilt maken van de energiezuinige mogelijkheden van de prius plugin dan hang je vaak aan de stekker. In de praktijk ervaar ik dit als geen probleem. Met de beschikbare apps vind je laadpalen en je parkeert er gratis. Stopcontacten zijn ook overal aanwezig.

Mijn eerste indruk: Toyota heeft een goed compromis weten te vinden tussen laag verbruik en voldoende ruimte. Ik ervaar de prius plugin als een fijne, comfortabele auto. Als ik 1:35 of 1:40 op de verbruiksmeter zie, dan is die grijns niet meer van mijn gezicht te rammen.
Voor mensen met range-angst: er zit een benzinetank in van 45 liter, die 1000-1200 KM op 1 tank zou makkelijk haalbaar moeten zijn. Dat ben ik nu aan het testen. Wordt vervolgd.

Eerste 2400 km: zeer tevreden.

Prius plugin, review, verbruik, voor- & nadelen

  • 5.009 km

Na ruim 5000 km de voor- en nadelen van de prius plugin op een rij gezet.

Prius Plugin, opvallend:

1) mijn elektrische actieradius wordt steeds kleiner. Nu is die nog maar 17 km. De eerste keer dat ik auto oplaadde stond deze op ruim 21 km. Komt dit door de koude? Komt het door mijn rijstijl? 25 km elektrisch rijden is echt niet mogelijk.

2) Zodra je in EV (elektrische) modus de verwarming of airco aanzet springt veelal direct de benzinemotor aan. Toyota, is dit een ontwerpfout? Niet handig.

3) Toyota heeft het laadpunt achterop de auto gezet ter hoogte van de benzinetank. Om bij de laadpaal te komen moet je veelal achteruit insteken. Een betere plek was geweest tussen het voorportier en de motorkap.

4) de buitenspiegels klappen niet automatisch in bij het uitzetten van de auto. Het knopje daarvoor is in het donker lastig te vinden.

5) laadpalen staan voornamelijk in stads- en dorpscentra, als je een afspraak hebt op een industrie- of bedrijventerrein is er geen laadpaal te bekennen. De korte range van de prius plugin is hier een nadeel, je bent altijd op zoek naar laadmogelijkheden.

6) De stichting E-laad is gestopt met het plaatsen van nieuwe laadpalen, nieuwe verzoeken worden niet meer in behandeling genomen (op dit moment, 11-11-2012).


Sterke punten Prius Plugin

1) Je kunt zeer zuinig rijden met de prius plugin. Wie twee keer per dag kan opladen moet 1:35 tot 1:40 kunnen rijden. (met aangepast rijgedrag). Tijdens korte ritjes binnen de EV range is het verbruik nul.

2) de hybride motor is ook zonder in te pluggen zuinig, 1:25 tot 1:27 haal ik regelmatig.

3) fijne auto, zeer comfortabel, stil.

4) voldoende bagageruimte

5) auto wijst je via vele meters op verbruik. Ik pas mijn rijstijl en mijn agenda erop aan. Minder haast, lager verbruik, minder stress. Betere prestaties.

6) In EV modus, stil en super-comfortabel zoef je door de stad en over B-wegen. Heerlijk rijdt dat. Ik krijg er geen genoeg van.

7) elektrisch = schoon, geen uitstoot.
Veel schoner dan rijden op benzine alleen. Wij hebben zonnepanelen besteld waarmee we de auto op kunnen laden.

8) opladen aan de laadpaal in stad en dorp: ik weet niet wie het betaalt, ik heb er nooit een rekening van gezien. Waarschijnlijk betaalt u mee als ik elektra tank :) (UPDATE: inmiddels krijg ik keurig een maandelijkse factuur van ca 5 euro per mnd)

9) belastingvoordelen (voor ondernemers, zzp-ers) zoals de KIA, MIA, VAMIL. Geen bijtelling. Voorlopig geen wegenbelasting.

10) mijn benzinekosten zijn laag. Zie de verbruiksmonitor.

11) in centra van steden en grote dorpen parkeer je gratis als je je auto aan de laadpaal zet.


Voorlopige conclusie:
Als toyota de elektrische range 40 tot 50 km had gemaakt, was dit echt de perfecte auto geweest. Nu is het soms schipperen met de EV range, laadpalen zijn niet overal voor handen. Oftewel: als er meer laadpalen worden geplaatst kun je nog zuiniger rijden.

Het werkelijke verbruik (gemeten aan de pomp) is gewoon erg laag, (ca 1:30 over duizenden km, zie mijn verbruiksmonitor). Er zijn weinig auto's die dat kunnen. De prius plugin rijdt zeer comfortabel en bevalt zeer goed.

10.000 km en koning winter

  • 10.000 km

Wat gebeurd er als je de oven aanzet terwijl je de prius plugin aan het opladen bent?
Dan gaat het licht uit in huis! Ik had er even niet aan gedacht dat de oven op dezelfde groep zat aangesloten. Toen knalde de stop eruit :-). Dat kun je Toyota niet kwalijk nemen. Duidelijk wordt vermeld dat het stopcontact waarmee je de auto laadt zijn eigen groep moet hebben en zeker geen oven of zware apparatuur op dezelfde groep.

Hoe houdt de Plugin zich in hartje winter?
Uitstekend!

Winterbanden
ik heb een paar zuinige winterbanden uitgezocht met een lage rolweerstand, de contintal TS 850. De auto rijdt lekker, heeft veel grip op sneeuw. Je rijdt ietsje minder zuinig dan zomerbanden maar het verbruik is nog steeds in orde (zie verbruiksmonitor). Sneeuw is geen probleem met goede winterbanden en traction control. Werkt als een zonnetje.

Noodstop
Heb een noodstop moeten maken in Belgie op de snelweg, nat wegdek. Vol op mijn rem. Mijn hart stond stil, de prius plugin gelukkig ook een paar cm voor de bumper van mijn voorligger. pff...

Stoelverwarming
Er zit geen elektrische verwarming in de auto. Als de auto verwarmd moet worden, gaat de motor aan. De stoelverwarming blijkt wel elektrisch te zijn, echt een aanrader. Deze heeft geen invloed op de actieradius van elektrisch rijden. Stoelverwarming = comfortabel!

Test actieradius accu.
De EV range is (nog) verder gedaald tot 14,1 km. Meten is weten. Twee keer hetzelfde traject gereden met verschillende temperatuur.
1) De EV range bij 7/8 graden celcius en zomerbanden was precies 18 km.
2) EV range op hetzelfde traject bij 2 graden C op winterbanden was 15,4 km.

Kou is van invloed op de akku, de banden zijn zeker ook van invloed. De investering in een paar goede ecobanden met lage rolweerstand verdient zich snel terug.

Verbruik:
Gemiddeld rijd ik nu 1:27,2 over 10.000 km. Dat is zeer netjes, temeer ik ruim 2 maand op winterbanden rijd (heb de auto 5 mnd in bezit). Slechts 20% rijd ik op stroom. De auto heeft de potentie om uiterst zuinig te rijden. Veel hangt af van je rechter voet en je laadmogelijkheden. Het verbruik stijgt flink bij een snelheid boven de 110 km p/u.

Conclusie na 10.000 km
- auto rijdt voorbeeldig, ook bij minus tien en een pak sneeuw.
- in de winter iets minder zuinig maar nog steeds zuiniger dan andere auto's. 1:27 gemeten aan de pomp over 10.000km(zie verbruiksmonitor)
- actieradius op elektriciteit te laag. 18km is 28% minder dan geclaimde 25KM door Toyota. Dat is mijn enige kritiekpunt op deze auto. 18km EV is echt te weinig.
- Zeer fijne auto.
- Als Toyota de EV range 40-50 KM had gemaakt en de EV topsnelheid 100-120 was dit de perfecte auto geweest.

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Toyota Prius

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (38)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.