Toyota Prius 1.8 HSD Executive (2009)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Prius 1.8 HSD Executive |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
KM-stand laatst | 0 km |
De eerste Kennismaking met de eigen Prius III
Na een tijdje wachten mocht dan eindelijk de Prius bij de dealer opgehaald worden. Ik heb gekozen voor de meest luxe Executive versie. Eigenlijk puur voor de adaptive cruise control die enkel op dit type leverbaar was. De enige grote opties die overbleven naast het bomvol uitgeruste executive pakket was een JBL geluidssysteem en een solar roof (met zonnepanelen). Voor de laatste heb ik niet gekozen, omdat die in de beginperiode van de Prius III enkel geleverd kon worden met 15 inch velgen in plaats van de 17 inch die naar mijn idee gewoon onder een Prius hoort. Het JBL geluidssyteem heb ik wel genomen.
Het eerste dat me opviel aan de Prius was de, helemaal voor een auto van deze prijsklasse, kale/slechte afwerking van binnen. Zo keek ik direct tegen twee grote bouten aan die de stoelen op hun plek houden. Ik dacht dat de dealer de kapjes wellicht was vergeten terug te zetten na het monteren van het JBL systeem, maar helaas dit was standaard in elke Prius zo. Ook de panelen op de deuren, ik het het nog niet eerder meegemaakt, maar deze "verplaatsen" zich bij het openen van de ramen. Zet je je raam open, dan komt het zijpaneel iets naar je toe. Tijdens het rijden "tocht" het dan ook bij de knoppen van de elektrische ramen.
Ook de leren stoelen die Toyota standaard in de Prius monteert voelen niet "premium" aan (de prijs is wel premium). Het is echt een heel ander soort "leren stoel" als dat ik gewend ben van Europese merken. Gebruikte materiaal voor de rest van aankleding binnen zou ik omschrijven als hoogwaardig voor "Oosterse maatstaven" maar toch zéker niet op het niveau dat we in Europa gewend zijn. Dit op het stuurwiel na. Het lederen stuurwiel doet me denken aan mijn oude sportieve Renaults. Een heerlijk "sportief" en luxe stuur.
Een blik op het dashboard laat je in eerste instantie schrikken. Zoveel knopjes verwacht je in een klein vliegtuig nog niet eens. Het valt gelukkig mee. Het tot aan de armsteun doorgetrokken middenconsole mag dan wel barsten van de knopjes, maar het bovenste deel is puur voor de navigatie, radio/cd en telefoonbediening. Het deel daaronder voor het afstellen van de airco en blower in de auto. Onderaan dan "slechts" 4 knoppen en een pookje die ook daadwerkelijk bedoeld zijn om de auto zelf te bedienen. Dit is een knop voor de parkeerstand (deze zit niet op het pookje) en 3 knoppen voor de modi waarin de auto gereden kan worden. EV voor enkel elektrisch, Eco voor economisch rijden en Power voor het aanspreken van het volledige vermogen van de auto. Een vierde "verborgen" stand is de normale stand, waarin de Prius afhankelijk van onder andere de stand van het gaspedaal zelf kiest voor de Eco of Power modus.
Tel hier twee pedalen bij op en je hebt eigenlijk een heel simpel te besturen auto.
De verkoper van Toyota hoefde me niet veel uit te leggen, want ik had de "user manual" al gedownload en me voorbereid op het gebruik van de auto. Wat hier niet in stond was dat als je de auto in zijn achteruit zet hij continu begint te piepen van binnen. Ongeveer dezelfde piep als wanneer je je gordel niet om hebt. Gelukkig kon dit door de dealer snel uitgezet worden, waarna ik alleen nog een enkele piep kreeg te horen bij het inschakelen van de achteruit.
Op deze dagen ook het automatisch parkeersysteem uitgebreid getest. Ondanks dat het natuurlijk heel "gaaf" is om je auto "zelf te zien sturen". Kost het zoveel moeite om de auto in de juiste startpositie te krijgen, dat zelf inparkeren sneller gaat. Helemaal met de heldere achteruitrijcamera die standaard op bijna elke versie van de Prius zit.
Het rijden kende we natuurlijk al van de proefrit, maar na weer een tijd in een conventionele auto gereden te hebben verbaas je je al vrij snel over hoe stil zo'n Prius eigenlijk is. Zelfs bij volgas acceleratie is de Prius III verrassend stil. De elektrische pedalen zijn wel altijd even wennen. Zo gaat remmen voor het gevoel net iets anders en rem je soms harder dan bedoeld...soms minder hard dan bedoeld. Gelukkig went dit snel. Met het gaspedaal merk je vooral boven de 100 km/h dat het heel moeilijk is om je snelheid te houden en wordt cruisecontrol gepromoveerd van een "luxe" naar noodzakelijk om überhaupt een constante kruissnelheid aan te houden op de snelwegen.
Al met al was ik lichtelijk teleurgesteld in kleine afwerkingsstukjes van een auto in deze prijsklasse, maar hier zet je je al snel overheen als je met de Prius begint te rijden en geniet van alle techniek die tot je beschikking staat.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.