Toyota Prius 1.8 HSD Executive (2010)

Uitvoering | Prius 1.8 HSD Executive |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Tien jaar Prius
EERSTE JAAR ZIT ER BIJNA OP
28.150 KM 11 FEBRUARI 2012
De eerste 20.000 km zitten erop. Nog steeds enorm tevreden over mijn Prius. In mei 2011 gekocht (6 maanden oud en 8.500 op de teller).
Ondanks alle negatieve verhalen op internet ben ik blij met mijn auto. Hij rijdt nog altijd zeer comfortabel, is zeer compleet uitgerust (executive uitvoering + aantal opties) en laat mij nooit in de steek.
Gemiddeld verbruik in de periode mei 2011-febr 2012 is 1 op 19.72. Van mei tm oktober ruim boven de 1 op 20 (op tripje duitsland met 180 cruisecontrol na), met frisser weer en winterbanden rijdt hij gemiddeld 1 op 17.8.
Prestaties zijn oke, ik kan verkeer met gemak bijhouden en tussensprints voldoen (geluid is niet stimulerend overigens).
Zeer blij met JBL systeem, geluid blijft me verbazen. Ander punt waar ik niet meer zonder wil: camera voor achteruitrijden. Vond het een "vrouwen"optie, maar dat neem ik terug. Superrelax.
Enige minpunt is het kraken. Zeker nu het kouder is wil het dashboardkastje ed. wel eens (flink) kraken. Kan ook niet anders met dat lelijke keiharde plastic. Ander geluid wat minder is, zijn de portieren. De achterportieren klinken erg blikkerig en weinig vertrouwelijk.
Maar zoals gezegd, zeer tevreden. Geen probleem om 25.000 per jaar te rijden met een Prius. Auto is natuurlijk beetje saai en je gaat ook wel beetje saai rijden, maar ik zit minder gestresst in de auto dan voorheen. Rij 90% van de tijd in eco-mode, maar rij gewoon met verkeer mee.
Binnenkort trip naar Oostenrijk (wintersport). Benieuwd hoe hij in de bergen rijdt
35.000 KM 2 MEI 2012
Weer zo'n 7.000 km verder. In maart trip naar Oostenrijk. Verrassend goed meekomen in Duitsland. Cruisecontrol op 150-160 (lang leve adaptive cc) en verbruik blijft goed! Heen en terug + rijden ter plaatse leverde een score van 1:18,4 op.
In bergen is de auto minder op z'n plek. Veel geloei van de motor door de CVT. Gaat irriteren. Iets anders dat irriteert is het gerammel. Auto zal ongetwijfeld degelijk in elkaar zitten maar dat rammelen doet afbreuk aan kwaliteitsbeleving. Inmiddels zomerbanden weer onder de auto. Kijken naar effect op het gebruik. Na exact een jaar rijden en circa 28.000 verder is het verbruik 1 : 19,29 Had gehoopt 1:20 te scoren, maar uiteraard tevreden met dit resultaat.
We gaan weer vrolijk verder
80.000 KM 19 FEBRUARI 2014
Inmiddels 80.000
Nog altijd zeer tevreden. Buiten reguliere onderhoudsbeurten geen kosten aan deze auto. Dat is bij andere merken wel eens anders. Helaas wel met vandalisme schade te maken gehad (10.000 euro aan spuitwerk, vervanging navigatie, etc). Op zulke momenten heel erg blij met je casco verzekering.....
Verbruik blijft op circa 1:19 hangen. Prima dus. Comfort van de auto blijft hoog en auto heeft hoge mate van ontstressen. Ik ga automatisch rustiger rijden dan voorheen. Verder geen nieuws onder de zon.
WEER PAAR JAAR VERDER
180.000 KM 16 OKTOBER 2017
Tja, wat valt er te zeggen. Inmiddels ruim 180.000 km met de auto gereden en nog altijd niks mis met de auto. Buiten regulier onderhoud geen kosten aan de auto en nooit laat hij mij in de steek. Het verbruik lijkt overigens met de jaren beter te worden. Wellicht ligt het aan mijn onbewust aangepaste rijstijl, maar afgelopen jaar (heb het middels een app bijgehouden) gemiddeld 1 op 20,9 gereden bij circa 30.000 km afgelopen jaar. Slechtste verbruik was skivakantie. Zaten tankbeurten bij waar verbruik 1 op 15,5 was (160-170 door duitsland), maar het verbruik bij normaal dagelijks gebruik lijkt telkens beter te worden. Beste prestatie is 1 op 23,4!
Blij met de auto en nu in dubio wat te doen. Inruilen en iets nieuws (Prius?) kopen of gewoon “ oprijden”. Heb het idee dat ik probleemloos nog een keer 180000 km ermee kan rijden......
Nog altijd top:
- betrouwbaarheid
Minder prettig:
- harde materialen interieur
- krasgevoeligheid
- ouderdom navigatie kaarten (ondanks een dure update van zo’n 180 euro)
tot zover de update
9 JAAR
249.000 KM 22 OKTOBER 2019
Inmiddels besloten door te rijden met de prius. Nog altijd zeer betrouwbaar, buiten regulier onderhoud nul kosten en comfortabel vervoer. Bijna een kwart miljoen km gereden. Hoe lelijk en saai hij ook is....ik ben een fan :-)
BIJNA 10 JAAR EN BIJNA 300000
272.000 KM 12 AUGUSTUS 2020
Weer een jaar verder. Nog altijd de meest betrouwbare auto die ik ooit heb gehad. Na van 1998 -2008 in lease-auto’s te hebben gereden (o.a. Ford Mondeo, Audi A4, VW Passat en Volvo V50) prive eerst VW Passat gaan rijden en in 2011 (bij toeval) een Prius Executive gekocht van 6 maanden oud met 8000 km op de teller. Nu, ruim 9 jaar verder, heb ik er zelf 264000 km mee gereden en heeft de auto mij nog nooit in de steek gelaten. Los van de reguliere onderhoudsbeurten heb ik de garage niet gezien in al die jaren. Nooit verwacht, maar ik ben eigenlijk nog altijd blij met mijn Prius. Hij rijdt relaxed, zuinig (gemiddeld 1 op 19, maar als ik mijn best doe is 1 op 22 zeker mogelijk), is betrouwbaar, comfortabel, voldoende snel (afgelopen week vele km’s in Duitsland met 195 op de teller) en ruim. Toch ben ik al lange tijd aan het kijken naar iets anders. Ergens wil ik toch weer iets nieuws, iets “ stoerders”......maar als ik dan kijk naar wat ik heb op mijn 10 jaar oude bakkie (automaat, leren bekleding, JBL audio, adaptive cruise control, parking camera, etc) vraag ik mij ook wel eens af wat ik dan mis? Veel meer dan een imago en het kopen van iets nieuws is het eigenlijk niet. Mijn idee is om de Prius dan maar te houden. Bij inruil krijg ik er ergens tussen de 5500-7500 voor (afhankelijk van wat ik koop) en voor mij is de auto veel meer waard. Bijna 10 jaar mijn trouwe buddy die mij jaarlijks probleemloos zo’n 30000 km overal heeft gebracht. Wij hebben ook nog een Opel Grandland (2020), maar daar rijdt m’n vrouw voornamelijk in. Ik zoek nu een Mercedes C200/C250 (AMG line) uit 2015 met max zo’n 80k op de teller erbij, waarbij ik dan afwisselend de Prius en Merc ga gebruiken.
Samengevat na 272000 km:
- enorm betrouwbaar
- enorm zuinig
- zeer comfortabel
- en qua opties nog altijd behoorlijk compleet
Stiekem een echte Prius / hybride fan geworden :-)
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties5