Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D D-CAT Linea Luna (2006)
| Uitvoering | Corolla Verso 2.2 D-4D D-CAT Linea Luna |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2006 |
| Jaar van aanschaf | 2006 |
| KM-stand bij aanschaf | 9 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Plotseling kwam het bericht dat ik een lease auto mocht gaan uitzoeken.
Het moest natuurlijk qua ruimte en uitrusting een goede vervanger van mijn huidige auto (een Opel Zafira Sport) te vervangen.
Ik heb proef gereden met een de Nieuwe Zafira 150pk diesel, veel ruimte, maar zaken als cruise controlle niet standaard en erg hoge aanschaf prijs.
Gereden met de Mazda 5 (in benzine uitvoering, de diesel was nog niet beschikbaar)
Ook dit is een ruime auto, met makkelijke schuifdeuren aan de zijkant, echter de enorme (busje achtig) grote zijspiegels en vooral de slecht aanvoellende stoelen is voor mij de reden geweest om deze niet te keizen.
Hierna nog gereden met een Skoda Octvia 1.9 tdi Elegance, Zeer luxe uitvoering, Zeer ruime kofferruimte, prettige stoelen, maar instap te laag.
Kwamen hierna uit bij de Toyota Corolla Verso.
Na eerst een proefrit gereden te hebben in de 136 pk versie in sol uitvoering, ook eens gaan kijken bij de 177 pk versie in linea luna uitvoering.
Naast de nog soepelere en snellere motor dan de Sol uitvoering vooral gevallen voor de optische extra’s als de 17’ lichtmetalen velgen en privacy glass.
De auto besteld in de kleur donker grijs metallic. en na een wachtijd van slecht 5 weken werd de auto begin mei afgeleverd.
Vanaf het eerste moment is het genieten, wat een souplesse en power heeft deze motor. De auto kan dit geweld ook goed kwijt en voor al van af 1900 toeren begint de power te komen, dit voel je in elke versnelling.
Tijdens een kort uitstapje naar de duitse autobahn het gaspedaal even iets verder in gedrukt, binnen no time zat de auto al op 180 km/u en maakte in de 6e versnelling slechts 3100 toeren en de motor was ook lekker rustig, het enige echte geluid wat je hoorde was een licht windgeruis.
Verder is de auto ook erg praktisch met zijn drie soelen achterin die per stuk verstelbaar zijn en lengte en rugleuning en ook perstuk plat te leggen zijn.
In de kofferruimte heb ik als optie gekozen voor een rubbere mat, dit houdt deze ruimte makkelijk schoon te houden en zeker met een hond is dit zeer praktisch.
De voorstoelen zijn goed verstelbaar, maar zouden iets meer zijdelingse steun mogen geven. Het geluid van de standaard radio cd speler is goed, maar eigenlijk mag er anno 2006 wel een mp3 speler standaard in zitten of op zijn minst als optie leverbaar mogen zijn.
Ik heb dit opgelost door een module van maxxcount te kopen waardoor de radio nu denkt dat er een cd-wisselaar is aangesloten, maar er zit een module aan met daarin gewoon 2 cinch ingangen voor een externe mp3 speler.
Wat wel erg tegenvalt is het verbruik, dat ondanks redelijk veel snelweg kilometers met gebruik van cruise controlle niet gemiddeld boven de 1 op 12,5 uitkomt.
Tevens klopt de informatie niet van de board computer over de nog te rijden afstand, dit klopt ook niet op de brandstofmeter en waarschuwings lampje.
Als het lampje gaat branden en de boardcomputer dan aangeeft dat je nog ongeveer 50 kilometer kan rijden, dan krijg ik er nog maar met veel moeite 45 liter in, terwijl er een 55 liter tank inzit.
Dit bij het eerste dealer bezoekje maar eens navragen.
Olie verbruik heb ik nog niet geconstanteerd.
Nog even een overzichtje over de voor en nadelen.
Voordelen;
* de 177 pk sterke motor
* ruimte op voor- en achter stoelen
* mooie velgen
* privacy glass
* soepele exacte versnellingsbak
* lagere nieuwwaarde in vergelijking met concurrentie (met zelfde uitrustings nivo en sterke motor
Nadelen;
* te hoog verbruik
* iets meer zijdelingse steun voorstoelen gewenst
* geen mp3 standaard
* accelradius mede door veel te vroeg aangeven van board computer / brandstof meter
Er zijn tot op heden nog geen problemen geweest en ik hoop ook dat de auto net zo probleemloos blijft als nu.
Update;
Datum 24-06-2006 Km stand 5250
Helaas 2 dagen na mijn review toch een probleem.
Tijdens een rit gingen er meerdere lampjes spontaan branden op het dashboard (motor / vsc / trc off) en had de auto totaal geen vermogen meer.
Langs de kant gezet, motor uit en boekje erbij.
Ik mocht gelukkig doorrijden, maar moest wel langs de dealer.
Dealer de computer erop, maar een foutcode die onbekend was in de systemen.
Hierna is de computer gereset.
Echter de volgende dag was het weer raak, weer naar de dealer en deze was er net achter dat de code betekend dat de 5e injector vervangen moet worden.
Deze is nu besteld. wordt vervolgd.
Datum 29-06-2006 KM stand 6022
Gisteren is de 5e injector onder garantie vervangen.
Eerste indruk is dat het probleem volledig weg is en de auto weer super rijdt.
Datum 08-09-2006 KM stand 17035
Wat een heerlijke auto blijft het toch, na de vervanging van de 5e injector en software update geenproblemen meer ondervonden.
Het blijft je gewoon keer op keer verbazen wat een enorme trekkracht en soepelheid deze auto heeft.
Op vakantie 4000 km gereden met dakkoffer op de auto, vol gepakt en gemiddeld verbruik van 1 op 13.0
Verbruik na de vakantie gemiddeld 1 op 13.6
Dit gaat dus ook de goede kant op, ik heb al een keer op een tank een verbruik gehaald van 1 op 14.5.
Afspraak voor de eerste beurt is al gemaakt, wel 3 weken wacht tijd en dat vind ik toch echt te lang.
Datum 24-10-2006 KM stand 22962
Bij 18212 de eerste beurt gehad, geen bijzonderheden.
Ondertussen alweer ruim 4000 km verder en heb ondertussen last van een kraakje in het dashboard bij de bediening van de spiegels zitten.
Dit is vrij irritant en ik heb last van (vermoedelijk) dynamo geluiden door mijn radio heen, wat ik nog veel irritanter vind. Denk dat ik maar even langs rijdt 1 dezer dagen bij de dealer.
Verder blijft echt natuurlijk een zeer fijne reisauto.
Het verbruik wordt er niet beter meer op.