Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i Dynamic (2011)

Uitvoering | Aygo 1.0 12v VVT-i Dynamic |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Eerste ervaringen Aygo Dynamic Navigator
Vooraf:
Aangezien ik veel heb gehad aan de reviews hier wil ik ook mijn ervaringen bijhouden, hopelijk hebben jullie er wat aan.
De keuze:
Ik heb lang gezocht naar een geschikte auto als vervoer naar mijn werk, zo'n 550 km per week. Na een lange zoektocht naar een 'kleine' auto ben ik eerst naar de Peugeot 107 gaan kijken. Tijdens de proefrit heeft hij mij echt verbaasd. Ik verwachtte er weinig van, ik dacht dat het niks voor mij zou zijn (te klein, te langzaam enz) En wat ben ik nu positief!
Ook gelijk langs de Toyota dealer gegaan om eens naar de Aygo te kijken. Toen viel gelijk op dat de Aygo meer te bieden had qua opties en accessoires. Na lang twijfelen heb ik besloten om een nieuwe auto te kopen en geen tweedehands. De prijzen van nieuw en tweedhands liggen erg dicht tegen en ik hoop lang te doen met de auto. Ook de zuinigheid van de auto en omdat de maandelijkse kosten niet hoog zijn heb ik gekozen voor deze auto.
Ik heb gekozen voor de Toyota Aygo Dynamic navigator omdat deze (standaard) de opties heeft die ik graag op een auto wilde hebben in vergelijking met de andere uitvoeringen Aygo's:
- Airco
- Toerenteller
- USB aansluiting
- Iphone aansluiting
- Multimedia/navigatiesysteem TomTom
- Elektrische ramen
- Mistlampen
Daarnaast heeft de Dynamic Navigator standaard getinte achterruiten en lichtmetalen velgen. Ik heb er nog een dashboardklepje op laten zetten.
De eerste kilometers:
Hij rijdt precies zoals ik verwachtte en hoopte, helemaal naar mijn zin! Na de eerste paar keer getankt te hebben kan ik van een gemiddeld verbruik spreken van 1:19 (tot nu toe)
Pluspunten:
Allereerst het ruimtegevoel, ik heb niet het gevoel dat ik in een kleine auto rijd. De stoelen zitten lekker en zijn stevig. Er zijn ook overal vakjes, altijd handig. Ik heb bewust een 5 deurs gekocht want zo kan ik de achterbank als bagageruimte gebruiken. De achterbank is supersnel ingeklapt waardoor je best grote spullen kan vervoeren. En het belangrijkste: ik vind het een fijne auto om in te rijden, ook bij hoge snelheden. Dat hij zuinig rijdt is echt een hele dikke plus. Ook de maandelijkse kosten (geen wegenbelasting) en de kosten voor de onderhoudsbeurten zijn laag.
Minpunten:
Wat verwacht je van een auto voor deze prijs? Qua prijs-kwaliteit verhouding is de auto prima. Je zou kunnen zeggen dat de plastic uitstraling van de radio en dergelijke minder is maar ik stoor mij er niet aan.
Een paar punten:
- Het geluid uit de speakers zou beter kunnen, ook al zitten er 6 van in. Ik zou toch graag de speakers willen vervangen voor iets beter geluid maar dat komt wel een keer.
- Heel soms kraakt de muziek aan de rechter kant bij de deur maar volgens mij komt dat door trillingen van de deur.
Verder heb ik nog geen harde wind/stormen of keiharde regen / winter en sneeuw meegemaakt dus dat is afwachten...
Rijgedrag:
Hij rijdt lekker door, soms even wennen met het beste 'schakelpunt' dus soms wat langzaam met optrekken, de andere keer weer heel snel. Bij het inhalen wel vol gas geven of terugschakelen maar dat is een kwestie van wennen. Hij stuurt als een kart in de bochten en ook op de snelweg rijdt hij goed. Ook bij hoge snelheden rijdt hij nog lekker en heb ik een veilig en stabiel gevoel in de auto. Ik las bij sommige reviews over het geluid wat hij maakt als je op de snelweg rijdt, ik heb daar zelf geen last van, maar bij mij staat de muziek vaak hard. En inparkeren is natuurlijk een lachertje als je een grote auto gewend bent.
Al met al ben ik tot nu toe ontzettend positief over de auto.
Ik ben benieuwd of hij nog zuiniger gaat worden met meer kilometers op de teller, dat zeggen ze bij de dealer namelijk.
Update en rit Italie
Ondertussen zijn we met de Aygo naar Italië geweest. En dus hebben we ervaren hoe het is om een hele dag met de Aygo te rijden. Ik kan eigenlijk alleen maar positief zijn. Nergens last van gehad, de stoelen zitten prima. Ik las bij verschillende reviews over dat de stoelen minder lekker zitten bij veel kilometers maar wij hadden nergens last van. Ook gelijk getest hoe hard hij kan, ongeveer rond de 160 km/u. Verder rijdt hij prima op de snelweg met een snelheid van 140/150. Ik heb helemaal niet het gevoel dat hij zo hard gaat.
Wat opviel is dat bij een flinke steile helling op de snelweg de snelheid terugloopt naar 110. Vol gas geven, terugschakelen naar de 3e versnelling, maakt niet uit, hij gaat niet harder dan 110. Smalle bergweggetjes met steile hellingen gaat prima in 1e/2e versnelling. Je merkt wel dat hij wat minder kracht heeft bij een steile bergweg (in vergelijking met een auto met meer pit) maar het hoeft natuurlijk ook geen wedstrijdje te zijn om naar boven te rijden.
Gemiddeld rijdt hij nu 1:19.7.
Met uitschieter van 1:21 en de minste was 1:18.5
Ondertussen wel harde zijwind/regen gehad tijdens het rijden maar eigenlijk niks bijzonders over te melden. Soms voel je het wel als het hard waait maar om nou te zeggen dat ik er last van heb.. nee.
Ervaringen
Update 17.500 km
De eerste beurt zit er al weer op. Geen bijzonderheden, kosten 117 euro.
Ondertussen ook winterbanden met lichtmetalen velgen eronder laten zetten voor 750 euro.
Update 38.000 km
Hoewel ik eigenlijk geen nieuwe dingen toe te voegen of te melden heb over mijn Aygo dacht ik dat het toch even tijd was voor een update. Nog steeds heel blij en tevreden met mijn Aygo!
Update 62.000 km
Tja, nog steeds tevreden. Onderhoudsbeurten geen gekke dingen uit gekomen.
Gemiddeld rijdt hij 1:20.
Update 85.000 km
Jaja, nog steeds heel erg tevreden. Verder geen nieuws.
Tot nu toe nog steeds geen extra kosten gehad naast de reguliere onderhoudsbeurten.
Update 90.000 km
Nog steeds erg blij met de auto maar gezien de kosten die gaan komen i.c.m de hoeveelheid kilometers die ik rij twijfels om hem in te ruilen.
Update 92.000 km
De Aygo is inmiddels ingeruild voor een Peugeot 108. Hier schrijf ik ook een review over. Ik was erg tevreden met de Aygo en heb er los van de onderhoudsbeurten geen extra kosten aan gehad.