Toyota Avensis Wagon 2.2 D-4D D-CAT Luna (2007)

Toyota Avensis
Toyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota Avensis

UitvoeringAvensis Wagon 2.2 D-4D D-CAT Luna
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Na lang wikken en wegen en vooral veel vergelijken is de keuze uiteindelijk gevallen op de Avensis Wagon met de 177 PK dieselmotor.
Criteria waren: comfort, ruimte, een krachtige motor en uiteraard wat opties die het leven veraangenamen.
De Duitse merken vielen al snel af omdat een BMW of Audi met een vergelijkbaar uirustingsniveau al snel € 10.000,- meer kost. De volkswagen (Passat) viel af na het horen van het kabaal van de dieselmotor toen deze gestart werd.

Ik heb nu goed 21.000 km gereden met de Avensis en ik geniet nog iedere dag. De keuze voor de Clean Power diesel lag voor de hand; de vorige auto had 170 pk en dan wil je niet snel een stapje terug doen. Daarbij is de tendens dat het belastingregime steeds meer gekoppeld wordt aan de mate van verontreiniging die de auto produceert en lijkt een schone auto hiermee een veilige keuze.
De Avensis heeft iets meer pk’s dan de SEAT maar bovenal een fenomenaal koppel. Dit merk je vooral als je op de snelweg nog even wat gas bij geeft bij 140 km per hr of wanneer je in de bergen wilt inhalen. Dit gaat soepel, snel en zonder terugschakelen. Hmm... Zowel met 190 over de autobahn als op bochtige bergweggetjes is het een heerlijke auto om in te rijden.

Het opgegeven verbruik van 6.1 L per 100 km laat zich gemakkelijk realiseren. In theorie dan. 80 in de vierde versnelling, 110 in z’n 5 of 120 in de 6e versnelling en hij duikt met gemak onder het opgegeven gemiddelde verbruik, mits je akelig rustig optrekt. Dit ontneemt uiteraard een deel van het plezier dat je kunt beleven aan zo n auto dus zeg ik: dan maar een 200 Euro per jaar meer kwijt aan brandstofkosten en... genieten!
Praktijkervaring: op vakantie in Scandinavie (hier mag en kun je veelal niet harder dan 80-90 km/hr) heb ik een tank leeggereden met een gem. verbruik van 5.7 L/ 100km. In de Ardeche is mij dit gelukt met een gem. verbruik van 7.4 L/ 100 km. Kwestie van rijstijl dus. Nu ben ik doorgaans een zeer nette bestuurder die niet (veel) te hard rijdt en die na een stoplicht graag snel wat vaart maakt. Dit levert dan een verbruik op van 6.6 L/ 100 km. Lijkt me erg netjes.

Valt er nog meer te melden..? uhmm; electronica werkt goed, navigatie systeem (touch-screen) werkt super (kan BMW nog wat van leren!), geblindeerde ramen worden gewaardeerd door de baby achterin (hoor hem alleszins niet klagen) ook in het donker belemmert dit overigens nauwelijks het zicht, blij met de parkeersensoren (het is wel een grote bak), riante laadruimte, veel opbergmogelijkheden, had ik al gezegd dattie stil is?

Tsja, al met al is het (vooralsnog) een goede keuze geweest om de Toyota te kopen lijkt me. Aan allen die twijfelen: gewoon doen en spaar zomogelijk even door voor de D-CAT Clean Power, het scheelt niet heel veel in prijs en de motor biedt erg veel plezier en comfort. Daarbij ziet ’ie er net even wat stoerder en sportiever uit dan de ’gewone’ uitvoeringen die toch wel een redelijk saaie uitstraling hebben.

Geen problemen (uiteraard)... alhoewel, ’t is een nieuwe auto die veel centjes kost dus laat ik toch even kritisch zijn; degene die de bekerhouder (die in het dashboard) heeft ontworpen verdient 25 stokslagen op de blote billen! de Extran flesjes vallen eruit bij het nemen van een (scherpe) bocht en dit is hoogst irritant!
Daarbij is het een flinke klus om de auto met het handje te wassen...