Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D-F Luna (2007)

Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D-F Luna (2007)

UitvoeringAvensis Wagon 2.0 D-4D-F Luna
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

In maart 2007 heb ik mijn Avensis Wagon 2.0 D4d opgehaald. Het is de Luna uitvoering en wat mij betreft kom ik daarbij niets tekort. Destijds nog even getwijfeld over de business uitvoering, maar toch niet gedaan. Nu ik die van mijn collega zie, heb ik toch een klein beetje spijt en had ik gewoon die 1250 Euro bij moeten leasen: Mooiere velgen en een mooi navigatiesysteem. Maar ja, ik hoef me niet te schamen, ik heb nog steeds geen wieldoppen en met Tomtom kom ik er ook wel ... En ben ik gewoon erg tevreden met wat ik heb.

Andere twijfels komen nu over de motorisering (sorry, het kan altijd meer). 126 pk is meer dan wat ik had (90 pk), maar ik had hem graag nog feller gehad. De DCAT 177 pk was weer net iets te prijzig, da’s misschien voor een volgende keer, maar die 150pk ...

Dus nu ben ik aan het kijken of ik de 2.0 D4d kan laten tunen. Helaas vind ik dit model nog niet terug in de lijsten van de diverse tuners. Sommige tuners geven aan dat ze er aan werken, dus ik moet nog even geduld hebben. Anderzijds weet ik niet wat het beste is: chiptuning of een powerbox. Kan iemand mij hier een goed advies over geven ? Een advies over waar ik hem het beste kan laten tunen is ook welkom.
Wat me ook niet duidelijk is is of ik gewoon de Toyota garantie blijft behouden na een tuning van de diesel.

Verder eigenlijk niets dan lof over deze auto, hij rijdt heerlijk en is superstil. De audioinstallatie is iedere dag weer een genot. Ik heb een ipod via de Ice>link aangesloten en zo heb ik al mijn favouriete CD’s bij me.

Ik ga over een week naar de Middellandse zee en ben benieuwd of de Avensis zich netjes gaat gedragen en mijn gezin en mij naar onze bestemming gaat brengen.

Na de vakantie zal ik weer een update schrijven en hopelijk hebben mensen gereageerd op mijn tuningvragen.

Update 13-01-2009

De Avensis rijdt nog steeds heerlijk en ik geniet nog iedere dag van het comfort en de stilte in de auto.
Vooral de geluidsinstallatie van de Avensis is super. Ik laat andere wel eens horen wat de 'fabrieksradio' in huis heeft. Iedereen staat verstelt.
Ook met de lage temperaturen van de laatste tijd laat hij me niet in de steek. Ik moet wel even voorgloeien, maar daarna start hij gelijk. Na 10-15 minuten is de motor redelijk warm en is de diesel-roffel al verdwenen.

Intussen heb ik in de nieuwe Avensis gezeten (alleen gezeten, nog niet gereden) en ben onder de indruk van zijn uiterlijk. Op de neus na, ziet hij er mooi uit. Hij schijnt nog beter te presteren en te rijden. Ik ben benieuwd. Moet nog zo'n 1,5 jaar wachten voordat ik een nieuwe leasewagen van mijn baas mag uitzoeken, maar de 150 of 177 pk diesel met panoramisch dak heeft nu al mijn interesse gewekt.
Ik zit alleen nog te twijfelen of ik weer voor een stationwagon ga. Indien ik voor een sedan kies gaat het geen Toyota meer worden.

Stom stom stom ... mijn voorloopauto was een Renault Laguna met automatische handrem en ik dacht de eerste week dat de Toyota daar ook mee was uitgerust. Die heb ik dus opnieuw moeten laten afstellen ...

Verder was er voor aan de bumper bij de wielkast een stuk afscherming losgelaten en dat is ook bij de eerste beurt vastgezet.

Ik kreeg wel te horen dat de distributieriem van de climate control vervangen moet worden, dat regelt de dealer (Jos van Boxtel, Den Bosch) nog even vlak voor mijn vakantie. Overigens is mijn eerste indruk van deze dealer erg goed. Ik ga de auto hier voor al het onderhoud maar voortaan achterlaten.

Het ontvangst van de radio is iets minder, maar daar hoor ik iedereen over. Is hier nu echt niets op te vinden ... behalve dan een externe antenne ?

Update 13-01-2009

Weinig problemen om mij over op te winden of druk te maken. Afgelopen zomer kreeg ik wel een foutmelding op de Duitse Autobaan. In Oostenrijk is de computer gereset en terug in Nederland heeft men het probleem opgelost: Nieuwe dieselinjectoren en dikker uitgevoerd 'pijpje' ... ? De koolstofjes hadden zich in dit pijpje opgehoopt en daardoor was de verbranding niet milieutechnisch verantwoord en vervolgens gaf de wagen een foutmelding. Hij liep nog prima, maar de catalysator werkte niet optimaal. Waarschijnlijk leggen de techneuten onder ons dit anders en beter uit, maar zo heb ik het geïnterpreteerd (haha).

Vandaag weer bij de garage geweest, want mijn Avensis stonk een beetje van binnen bij het warm worden van de motor. Oorzaak: de airco leidingen waren vervuild. Ik heb nieuwe interieurfilters gekregen en men heeft mijn airco-leidingen een antibacterie-behandeling gegeven. De stank moet nu weg zijn ... zal morgen weer eens ruiken of dat werkelijk ook zo is.
De garage gaf mij als tip dat ik 5-10 minuten voor aankomst de A/C knop moest indrukken, zodat de aico uitgaat en de leidingen kunnen leeglopen ... Heeft iemand dit al eens ooit eerder gehoord ? Ik wist hier niets van. Heb ook nog eens wat rondgevraagd, maar geen van mijn collega's was hier van op te hoogte.

7,5