Toyota Avensis 2.0 D-4D Linea Luna (2003)

Toyota Avensis
Toyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota AvensisToyota Avensis - interieur

UitvoeringAvensis 2.0 D-4D Linea Luna
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2008

Na enkele jaren Volkswagen te hebben gereden heb ik de overstap gemaakt naar Toyota. En wat voor een overstap...

De eerste keer dat ik instapte viel het mij al op de Toyota in de Avensis mooie materialen gebruikt. Mijn Avensis heeft een prachtige \'champgane\' kleur met originele achtspaaks lichtmetalen velgen van Toyota. Alles wat ik graag aan boord wilde hebben zit erop. Climate control, regensensor, cruisecontrol, goede stoelen, automatisch dimmende binnenspiegel... Liefde op het eerste gezicht is wat ver gezocht... maar het kwam wel dichtbij. Na een proefrit van ruim een uur was ik overtuigd. Dit werd hem!

Tot op de dag van vandaag geen spijt gehad. Ik zal jullie hieronder vertellen waarom.

Verbruik in de pratijk:
- snelweg 5,2 l / p 100 km = 1 op 19,2
- bibeko 6,4 l / p 100 km = 1 op 15,6
- gemiddeld 5,6 / p 100 km = 1 op 17,9

Banden: Ik heb gekozen voor zomerbanden van het merk Bridgestone, type Potenza in de maat 205/55 R16. Dit is een geluidsarme band, wat zeer goed uitkomt bij deze auto die bijna geen motorgeluid in het interieur laat komen. Uit diverse testen door o.a. de ANWB en de ADAC is gebleken dat dit een uitstekende band is met zeer goede eigenschappen.

Geluid: Zoals voornoemd hoor je in het interieur bijna geen motorgeluid. Alleen wanneer het koud is en de motor nog moet warmdraaien hoor je de motor. (Dit kun je het beste omschrijven als een tikkend geluid.) Daarna wordt het het echt stil aan boord. De toerenteller staat bij een snelheid van 120 km/p.u. op de snelweg (5e versnelling) net voorbij de 2.500 toeren. Binnen de bebouwde kom rijden in z\'n vier is uiterst comfortabel en het verbruik is nihil. (Ik denk dat 1 op 20 zeker haalbaar is.) Binnen de bebouwde kon in z\'n vijf rijden, zoals \'het nieuwe rijden\' het liefste wilt zien raad ik zeker af. Hier vind ik de motor niet geschikt voor.

Motor: Met 116 pk is het geen strepentrekker. Bij hevig acceleren hoor je de motor vanaf 2.500 toeren duidelijk tekeer gaan. Voor het dagelijks verkeer heb je meer dan voldoende trekkracht. Vooral wanneer de motor meer dan 2.000 toeren maakt en uit zijn vermogensdip komt. De vijfde versnelling gebruik ik alleen wanneer ik 80 km/p.u. of harder rijd. 70 km/p.u. in z\'n vijf is geen goede keus aangezien de motor (licht) voelbaar gaat bokken. (Zie ook rubriek: Geluid)

Comfort: Wat een comfort! De stoelen en het stuur zijn goed te verstellen waardoor je een goede zitpositie kunt creëren. De stoelen zitten erg goed en zijn niet te hard. Je zit erg stevig in de stoel ondanks het feit dat het geen echte kuipstoelen zijn. Passagiers achterin zijn vol lof over hun beenruimte. De middenarmsteun voorin komt erg stabiel over. Zit voor mij op een goede hoogte en plek.

Olieverbruik: Op internet staan veel berichten over het grote olieverbruik van de Avensis. Tot op heden heeft mijn Avenis nog geen druppel olie verbruikt. Dit in tegenstelling tot 1 liter olie per 1.000 km van andere gebruikers.

Ruimte: Wat een kofferbak! Het enige voordeel van een Avensis Wagon voor mij zou kunnen zijn, is dat je de bagage hoger kunt opstapelen. Voor de rest heb je echt genoeg ruimte achterin. Wel oppassen met de ouderwetse beugels van de kofferklep. Deze \'kraken\' je bagage kapot! De tildrempel is wat aan de hoge kant maar de ruime opening maakt alles goed.

Stabiliteit: De auto heeft een goede wegligging. Verwacht geen auto die aan het asfalt blijft kleven als je met hoge snelheden door een bocht gaat scheuren. Voor normaal gebruik is die meer dan voldoende stabiel. De grens is zeer goed op te zoeken. Rijden over de Duitse autosnelweg is een genot. Met een topsnelheid van 200 km/p.u. op de teller voelt die nog steeds stabiel aan. De ideale kruissnelheid vind ik zelf 170 km/p.u. (Verbruik gaat dan wel naar 8.0 l / p 100 km = 1 op 12.5)

Geluidsinstallatie: De 8 speakers aan boord produceren een goed geluid. Zelfs wanneer je de volumeknop voluit draait komt er perfect geluid uit. Wel blijft het apart om te zien dat vandaag de dag er nog steeds een cassetespeler wordt gemonteerd door Toyota. De knoppen zijn op een logische plek geplaatst en makkelijk te bedienen. De bediening aan het stuur werkt ook simpel. Kortom alles is instinctief te bedienen.

Gebruiksgemak: Fileparkeren is na een paar keer gedaan te hebben goed te doen. Wel is het lastig om over je rechterschouder te kijken om de breedte in te schatten. Ook is het lastig inschatten hoeveel ruimte je nog aan de achterzijde over hebt. de voorzijde is wel goed in te schatten. Erg fijn zijn de grote zijspiegels. Hierdoor krijg je een heel goed overzicht van wat er allemaal om je heen aan de hand is. Het schakelen gaat erg soepel en de versnellingen lijken automatisch in het juiste verzet te worden gezet.

Piepjes: Bij het wegrijden zonder de gordel om te hebben gaat er een luid piepje te keer. Hoe langer je wacht hoe harder het piepje tekeer zal gaan. Op den duur ga je het niet meer volhouden en bezwijk je onder de druk van het piepje. (Hoezo doel bereikt!) Maar hier is wat op te vinden:
Zet het contact aan en zet de km teller op \"ODO\"
Zet het contact uit.
Zet het contact weer aan. Druk binnen 10 seconden op de reset button van de km teller en houd deze ingedrukt.
Maak na 10 seconden de gordel vast en laat daarna de reset button los.
In het display is nu \"b-off\" te lezen. Met de reset button kun je switchen tussen \"b-on\" (alarm aan) en \"b-off\" (alarm uit).
Als laatste het contact weer uitzetten en de gordel losmaken.

Algemene indruk: In de hele korte tijd dat ik de Avensis nu bezit heb ik een goede indruk gekregen. Ik vind het een hele fijne auto die mij comfortabel, zuinig en relaxted van A naar B brengt zonder mij teleur te stellen. Dit in tegenstelling van mijn ervaring met Volkswagen.

Aanschaf:
1: zware koppeling
2: piepende remmen bij bijna stilstand
3: muffe lucht in interieur

Oplossing:
1: wordt binnenkort door Toyota Nederland onder garantie vervangen. Dit aangezien
de diesels uit het jaar 2003 en 2004 dit als kwaal hebben en ook door hen erkend
wordt. Gevolg is dat de versnellingsbak eruit moet, aangezien de kogel op de
koppelingshevel gesmeerd moet worden. Wat erg belangrijk is, is dat er een
speciaal rubber er omheen moet om eventueel vuil in de toekomst te weren. Zie
hiervoor ook: http://www.problemcar.nl/viewtopic.php?id=66230
2: nog geen oorzaak kunnen vinden.
3: nieuw interieurfilter. Deze is zelf makkelijk te vervangen. Na openen van
dashboardkastje rechts ernaast de schroef van duwveer losschroeven. Vervolgens
buitenzijde van dashboardkastje naar binnen duwen en gelijktijdig naar voren
trekken. Aan de achterzijde van dashboardkastje zit een luikje met daar weer
achter het interieurfilter. Oude eruit halen, nieuwe er weer in en klaar is
Kees. Duur van vervanging nog geen 10 minuten. In de garage vragen ze 15 minuten
uurloon! Kosten van filter alleen ongeveer 29 euro incl BTW.

Update: 14 december 2008
- Zware koppeling: De gehele versnellingsbak en koppelingsplaten zijn onder garantie van Toyota NL vervangen. Ik heb de rekening gezien die naar Toyota NL is verzonden, 1.400 euro!!!

Ik heb een nieuw probleem ontdekt. Een krakende koppeling tijdens het koppelen. Blijkt volgens de chef van de werkplaats te liggen aan de cillinder van de koppeling die defect is. Wordt binnenkort (wederom) onder garantie vervangen. Helaas niet ontdekt tijdens de vorige repartie aan de koppeling!

Voor de rest gaat alles goed met de auto. Sinds vorige week winterbanden eronder laten zetten. Voor 880 euro was kwam ik via de Kwik Fit in het bezit van vier nieuwe stalen velgen plus vier banden van het merk Michelin, type Primacy Alpin PA3. Wat een verschil in prijs als je het gaat vergelijken met de vaste prijs van Toyota, te weten 1.384 euro!!! De banden zijn trouwens volgens de ANWB als beste getest in de maat 205/55 R16.

Over enkele weken weer een update na een korte wintersport vakantie waarvoor 2400 km (retour) zal worden gereden.

Wintersport

Met 4 man en veel bagage op weg naar de wintersport. Verbruik? 1 op 17,2 km over een afstand van ongeveer 750 kilometer, puur snelweg, met een snelheid van 140 km/pu. Gemiddeld over 2200 km 1 op 15,3. Dit met snelweg, bergpassen en binnen de bebouwde kom van het dorp.

De auto beviel uitstekend! De stoelen zitten erg goed en de passagiers acherterin waren erg te spreken over hun (been)ruimte en de stilte aan boord. Wel is het apart dat als lampje net in het rood gaat staan, er aan de pomp blijkt dat er nog ruim 10 liter diesel in kan. Veiligheidsmarge?

Na een paar dagen met -15 in de kou te hebben gestaan duurde het wat langer dat de Avensis op gang kwam. De sleutel moest langer dan normaal omgedraaid worden om de motor tot leven te wekken. (Ong 3 seconden.) Eenmaal op gang was er niks meer aan de hand.

Binnenkort wederom met de Avensis naar de wintersport. Nu een reis van 2400 km voor de boeg. Update volgt uiteraard!

Wintersport 2

In maart 2009 naar Italie geweest voor de wintersport. Een reis van ruim 2400 km achter de rug. Maar wat een genot!!! Met 2 personen, bagage en gemiddeld 150 km/pu over de Autobahn een gemiddeld verbruik van 1 op 18,3 km. Wederom ben ik zeer te spreken over de enorme bagageruimte. Met 2 man in de auto heb ik zeker geen bagage op de achterbank op boven op dak in de skibox.

De winterbanden (205/55 R16, Michellin Alpin P3) bevallen uitstekend. Je voelt tijdens het rijden op besneeuwde wegen dat de banden veel grip hebben. Op een verlaten besneeuwde parkeerplaats de grip uitgetest. De grens van de band is goed te noemen en het duurt redelijk lang voordat de voorbanden aan het 'zoeken' zijn. Het enige minpuntje is dat de banden meer geluid produceren op de snelweg dan bijvoorbeeld de Vredestein Snowtrac 2 die ik hiervoor had.

Na de welverdiende wintersport is het weer zover... werken! Met een gemiddeld verbruik van 1 op 15,1 voor bijna alleen binnen de bebouwde kom ben ik best tevreden. De auto maakte nog steeds een solide indruk.

Zoals voornoemd is de koppeling onder garantie gemaakt. Het schakelen gaat weer lekker soepel en het koppelen voelt veel minder zwaar dan voorheen.

Momenteel zit er ergens in het dashboard ter hoogte van de pook een zeer irritant rammeltje die zich alleen laat horen tussen de 2.000 en 2.200 toeren. Ben er helaas nog niet achter wat het is.

Gadget: Sinds enkele weken xenon ingebouwd. Gelukkig via autoshop Ralva te Elden (gld) een zeer goed werkend inbouwsetje gekocht van 125 euro van het merk Philips waarop keihard 2 jaar garantie wordt gegeven. Binnen 2 jaar lamp kapot, direct een nieuwe!. Het zijn lampen van 6.000 kelvin met een wit uitstralend licht in plaats van 8.000 kelvin met blauw uitstralend licht. Het nadeel van 8.000 kelvin vind ik dat het blauwe licht op zeer donkere wegen geabsorbeerd wordt door het asfalt, waardoor de lichtopbrengst sterk afneemt. Het inbouwen kost ongeveer 5 minuten per lamp!!! Het is gewoon een kwestie van ene stekker eruit en een andere stekker erin. De omvormer is makkelijk weg te werken. In totaal voor beiden lampen 45 minuten bezig geweest. (Inbouwen en wegwerken samen.) Maar wat een verademing in vergelijking tot de standaard H7 lampen. Ik betrap mijzelf dat ik tijdens mist de mistlampen niet maar aanzet en grootlicht nauwelijks nog gebruik.

Grote beurt, APK en update

Het was eindelijk zover! De grote beurt en APK was aan de beurt. Ik was toch erg benieuwd wat er mij allemaal te wachten stond. Met name door mijn eerdere ervaringen met Volkswagen... Kwam bij de dealer en kreeg de sleutel terug. Ik vroeg meteen of er iets aan het licht was gekomen. Ik kreeg letterlijk te horen; "Meneer. U heeft een Toyota!" Bleek dat de Avensis glansrijk door de APK was gekomen en dat de grote beurt (de 150.000 km beurt) probleemloos was uitgevoerd. Kosten: 410 euro inclusief btw!!! Blijft een hoop geld, maar ik rij de eerste 15.000 km weer zorgeloos rond. Kreeg zelfs het advies om de lidmaatschap van de ANWB op te zeggen omdat Toyota mij gratis pechhulp aanbood voor de komende 15.000 km door heel Europa!

Aangezien koning winter weer in Nederland is heb ik mijn winterbanden weer gemonteerd (Michelin Primacy Alpin PA3, 205/55 R16 H) Bevallen zeer goed! Verbruik is bijna gelijk en het extra bandengeluid is te verwaarlozen. Banden komen goed uit de test van de ANWB. (Zie hiervoor: http://www.anwb.nl/auto/tests/onderdelen,/winterbanden/resultaten-winterbandentest-2009--205-55-R-16.html)

Voor de rest bevalt de Avensis nog steeds erg goed. Ben er ondertussen achter waar het enige rammeltje vandaan komt: het sluithaakje van de middenarmsteun. Lijkt eenvoudig om te verhelpen, maar tot nu toe heeft niks geholpen. Iemand nog tips?

Binnenkort weer voor een trip naar de wintersport. Update volgt!

En we gaan maar door!!!

Ik had de vorige keer beloofd om een verslag uit te brengen van onze laatste wintersport, maar dit was echt overbodig gelet op voornoemde ervaringen. Want het begint gewoon saai te worden deze auto... Verbruik was weer erg netjes gelet op de gereden snelheid (1 op 17,5 met +150km/pu), starten met extreme kou geen probleem en gaan met die banaan! Wel vlak voor de wintersport een raar geluid waargenomen bij het rechtervoorwiel. Bleek een defecte lager te zijn. (normale slijtage) Snel laten verhelpen en de volgende dag op pad gegaan.

We zijn nu net over de 170.000 km grens heen. Binnenkort voor de APK en een kleine beurt naar de garage. Ben erg benieuwd!

Afscheid

Helaas is het zover... We 'moeten' afscheid nemen van de altijd betrouwbare,zuinige en fijne Avensis. Af en toe komt er een andere auto op je pad die je niet kunt laten gaan!!! Het is goed om te weten dat ie binnen de familie blijft!

Wat krijgen we ervoor terug? Een Honda Accord Tourer, model 2007, Executive, kleur antraciet en voorzien van vele leuke extra's zoals navi. Uiteraard zal hierover een review worden gemaakt.

Wat zal ik de Avensis missen... :-(