Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Executive (2013)

Uitvoering | Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Executive |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
Aankoop
Iets meer dan een half jaar geleden uit minder rationele overwegingen een Mercedes gekocht. Komend van een kleine scherp sturende Ford Fiesta met handbak (2011) naar een W203 (2008, een van de allerlaatste). Een fijne auto met – uiteraard? – een automaat.
De Mercedes beviel goed, maar had naast veel pluspunten ook wat minpunten. De 2 belangrijksten gaven de doorslag om op zoek te gaan naar wat anders. Mijn jaarkilometrage is ondertussen gestegen naar zo’n 30K kilometers. De bijna 1 op 13 van de C180 was netjes, maar alles bij elkaar toch wat prijzig. Daarnaast en eigenlijk een groter probleem was dat ik geen steun voor mijn rechterbeen had in de Benz. Met pijnlijke gevolgen.
Op zoek dus, maar wat dan? Een diesel? Liever niet. Rijdt heerlijk, maar heeft in mijn ogen qua wetgeving steeds minder toekomst. LPG? Meh, ook niet ideaal. Een hybride dan? Misschien een goed plan. Met stekker geen optie bij mijn huis (kan niet voor de deur parkeren), maar zonder natuurlijk wel.
Eigenlijk zou ik het dan het liefst op zoek gaan naar een Lexus. Maar dat wordt dan de CT200h en die vind ik niet heel mooi. En die is echt te klein, wil liever een station. De Prius vind ik ook niet mooi en dan kom je al snel bij de Auris uit, waarbij Toyota de station uitvoering “Touring Sports” heeft genoemd. Vond ‘m mooi vanaf de introductie, veel mooier dan de hatchback. Hoewel dat eigenlijk altijd geldt bij mij, ik hou blijkbaar van het design van stations / combi’s of hoe het dan ook per merk genoemd wordt.
De Auris TS is iets meer dan 4 jaar op de markt en komt dus langzaamaan beschikbaar vanaf de leasemarkt. Daar is deze auto voornamelijk geleverd, aan leaserijders die de bijtelling graag laag hielden. Ik wilde er eentje met veel opties, maar zonder het panoramadak, want daar pas ik niet goed onder. Bij voorkeur geen witte. Luxe Aurissen staan er genoeg, maar wel heel vaak met dat panoramadak.
Wisselende verhalen ook bij de aanbieders. Een Toyota dealer vertelde dat de hybride Auris gebruikt niet aan te slepen is terwijl de handel er meer moeite mee heeft om ze verkocht te krijgen. Kan me voorstellen dat dat met angst voor het hybridesysteem te maken heeft. Kopen bij de dealer voelt dan misschien wat veiliger. Maar er zijn maar zo weinig problemen bekend van alle jaren dat de Prius geleverd is, dat ik me daar geen zorgen over maak.
Ik vond er eentje uit oktober 2013 naar mijn zin bij een handelaar aan de andere kant van het land. De vraagprijs was goed, de inruilprijs ook, 121K op de teller, auto reed goed en zag er nog netjes uit. Beetje steenslag op de neus, 2 matig bijgewerkte plekjes rechtsachter. In het interieur wat weggesleten verf op het lederen instapdeel van de bestuurdersstoel. Oh ja, en deze Auris is wit…
Toch maar besloten de auto te kopen, de Auris voelde verder goed en kan de “kleur” goed hebben.
Bij het showen aan een vriend – de dag na het ophalen – viel door de lichtval mijn oog op een rare plek op de dakrand. Een deuk. Die had ik niet gezien, had me eigenlijk alleen geconcentreerd op het deel vanaf de deurgreep en lager. Toch balen. Dat het bijna niet opvalt helpt niet, ik zie het nu elke keer. De ruitenwisser aan passagierszijde blijkt in een rare hoek op de ruit te staan. Wisserarm heeft ook een onlogische beschadiging. Benieuwd wat daarmee gebeurd is. Met een tang buigt de monteur (die het opmerkte) de arm weer in de juiste hoek.
De Auris
De auto rijdt heel anders, dat is een understatement. Alleen al het sturen; zeer direct en extreem licht. Dat vergeleken met de Mercedes die behoorlijk zwaar stuurt en indirect. Maar het went snel. De vering is erg comfortabel, auto neemt drempels heel prettig. De 17” velgen met 225/45 banden zijn dan weer erg… communicatief. Elk hobbeltje, hoe klein ook, wordt doorgegeven. Weinig comfortabel. Heb de banden gecontroleerd en gemerkt dat de handelaar er wat veel lucht in gedaan had. Dat scheelde iets.
De Auris is ongeveer even groot als de Mercedes C180. Scheelt her en der een centimetertje. De kinderen geven aan dat ze iets meer ruimte hebben achter mij, maar dat kan ook nog komen doordat ik mijn juiste zitpositie nog niet gevonden heb. Dat kost me gewoonlijk wat tijd.
Wat zit er allemaal op:
- Keyless entry en start (nieuw voor mij, erg prettig)
- Dual climate control
- Stoelverwarming voorstoelen
- Parkeersensoren voor en achter
- Parkeercamera achter (beetje dubbelop met de camera, maar combinatie werkt goed)
- Elektrisch inklapbare buitenspiegels
- Automatisch dimmende binnenspiegel
- Cruise control (bij de Mercedes linksboven het stuur, bij de Auris rechtsonder)
- Touch & Go Audio met navigatie en JBL geluidssysteem met subwoofer in de kofferbak
- Automatisch fileparkeren (zelf gasgeven en schakelen)
- Regensensor / automatische verlichting
Na een week rijden (600 km) heeft de auto onderhoud gehad. De laatste beurt was in oktober 2016 bij 97K. Nu staat er 122K op en dat betekent 25.000 km geen onderhoud, waar Toyota dat om de 15.000 km voorschrijft. Niet ongewoon bij lease-auto’s om de laatste beurt over te slaan. Het lijkt er wel op dat bij die laatste beurt de dure bougies die toen aan de beurt waren niet vervangen zijn, want die zagen er niet uit alsof ze pas 25.000 km achter de rug hadden. Dus maar vervangen. Als olie moet er 0W20 in, heel dun voor de vele koude starts. Ook niet heel gangbaar. De remblokken vóór waren nog origineel (zijn nu vervangen) net als de achterbanden (Dunlop) die met 4 a 4,5 mm nog even mee kunnen. De voorbanden (Michelin) zijn van eind 2016 en hebben nog ruim 6 mm. Bij controle van de bandenspanning bleek er rondom 2,5 bar in te zitten. De pomp waar ik ze in koude toestand gevuld had staat dus niet helemaal goed afgesteld. Lucht er uit en dat scheelt ineens wel qua rijden. Het aller hardste is er vanaf. Veel beter, maar naar mijn zin nog steeds net te hard. Kijken of ik ergens een origineel setje 16” kan vinden. De huidige velgen zijn behoorlijk donker, wat ik niet zo mooi vind.
Nog wat kleine dingetjes zoals een los kapje bij de bevestiging van de stoel weer op de goede plek zetten en het dempertje van het dashboardkastje beetje smeren. Die ging wel héél langzaam open. Setje nieuwe kentekenplaten met oplegletters en neutrale houders er op, de lakbeschadigingen wat beter bij laten werken en de deuk in de dakrand en nog een klein deukje in de voorspoiler zijn respectievelijk grotendeels en geheel weg.
Rijden
Hoe rijdt dat nou? Daar is al veel over geschreven. Ik had het “allemaal” gelezen voor de aanschaf, dus wist min of meer wat ik kon verwachten. Instappen, rem intrappen, op de startknop drukken: het dashboard licht op en verder…niks. Wegrijden in stilte en na enkele meters slaat de benzinemotor aan. Heel apart. Weinig geluid, op de snelweg valt me op dat het portier aan de achterkant aan bestuurderszijde wat last heeft van windruis. Zou ik dat ook gemerkt hebben wanneer de auto wat meer motorgeluid zou maken? Zitten er daarom nu Michelins met weinig afrolgeluid op de voorwielen?
Het afslaan en weer starten vind ik erg wennen, vooralsnog op het onprettige af. Bij het aanslaan voel je de auto even inhouden / tegenwerken. Dat gevoel zal wel slijten, hoop ik. Bij het verkeerslicht is het al snel normaal: wegrijden is bij een warme auto altijd op de elektromotor en na enkele meters komt de benzinemotor erbij. Bij filerijden is het even zoeken naar de juiste modus zoals het hele rijden met een hybride blijkbaar een iets andere rijstijl vraagt. Plankgas gaat de auto er vlot vandoor. Het geluid vind ik niet overdreven. Wel heel anders omdat het toerental stabiel blijft. Ik merk met invoegen dat ik dat nu met hogere snelheid doe dan met de – in basis wat snellere – Mercedes. Dat zit in de E-CVT bak. Dat rijdt zoveel prettiger dan een conventionele automaat. Niet meer ongewenst op- of neer schakelen, kick down moeten gebruiken of wat dan ook. Altijd het juiste toerental voor de situatie. Bij alle automaten die ik gereden heb verlangde ik naar de mogelijkheid om handmatig te kunnen schakelen (met flippers of anders) en bij deze is die behoefte er helemaal niet.
Het schakelpookje is ook weer wennen (en ik merk dat ik dat woord erg vaak gebruik in deze review). Geen mechanische standen, maar elektronische. Dus geen kracht nodig en de hendel gaat altijd weer terug naar de middenstand. Werkt verder uitstekend. De P-stand wordt geactiveerd door een aparte elektronische knop naast de selectiehendel. Heel fijn. Wordt automatisch ingeschakeld wanneer de auto uitgezet wordt en automatisch uitgeschakeld wanneer je de D of R stand kiest. Een normale handrem is trouwens ook wel weer fijn, na de voetrem van de C180.
Qua ruimte is de auto ook prettig. Door de subwoofer in de kofferruimte ontbreken de bergbakken onder de laadvloer gedeeltelijk. Dat levert meer directe kofferruimte op, maar ook een laadruim wat lager ligt dan de opstaande rand. Zware dingen moet je daar overheen tillen en vervolgens weer wat dieper laten zakken. Ik doe dat dagelijks met een vouwfiets en dat vind mijn rug niet helemaal ideaal. Verder wat meer opbergmogelijkheden, meer flessenhouders en naast één USB aansluiting voor de audio drie 12V aansluitingen. Eentje naast de schakelhendel, een voor de achter passagiers en een in de kofferbak. Die USB aansluiting en 12V aansluiting naast de schakelhendel (op de middenconsole dus) hebben afdekklepjes. Ziet er in eerste instantie handig en netjes uit, maar dat valt toch tegen. In de USB aansluiting heb ik structureel een (micro) stickje met mijn muziek waardoor het klepje altijd half open staat. Bij de 12V aansluiting hetzelfde; daar doe je een USB lader in waarna het klepje niet meer dicht kan. Had slimmer gekund.
De opties werken allemaal prima. Vaak weer net even anders dan bij een ander merk, maar dat went snel. Het dashboard zonder echte toerenteller is apart. De ronde klokken (rechts snelheid, links combinatie van oplaadactiviteit en Eco / Niet Eco gebruik) zijn netjes, het deel ertussen nogal grofkorrelig qua pixels. Over het klokje rechts van het dashboard zeg ik maar niks, daar is al genoeg over geschreven.
De combinatie van camera en parkeersensor is fijn, maar ik kom er steeds te laat achter dat er ook beeld is. Bij de Fiesta zat het beeld in de binnenspiegel, bij de Mercedes de visuele weergave van de achtersensoren in het dak (zichtbaar via de binnenspiegel). Nu is er beeld tussen de klokken en op het audioscherm, naast de piepjes. Zal ook wel weer, eh, wennen zijn.
Het verbruik is bij mij tot nog toe over de gereden km 1 op 18,5 (gemeten aan de pomp, de verbruiksmeter is wat optimistischer). Dat valt me eigenlijk wat tegen. Mijn rijstijl is rustig en rij vrij veel snelweg wat relatief ongunstig is voor deze auto. In de stad rij ik zuiniger dan op de snelweg. Dat was bij eerdere auto’s altijd andersom.
Bij mijn vorige auto’s kreeg ik het altijd wel voor elkaar om bij Spritmonitor.de “hoog” te staan in de verbruiksstatistieken. Bij deze kom ik niet eens in de buurt. De behoefte om uit alle macht zo zuinig mogelijk te rijden ontbreekt daarnaast bij mij totaal bij deze auto, merk ik. Weet eigenlijk niet goed waarom. Misschien omdat de auto al heel zuinig is? Er zijn diverse mogelijkheden om te zien hoe goed je bezig bent. De econometer, visuele weergave op het dashboard en / of op het scherm van de audio. Heel soms is dat wel leuk en soms ook nuttig - bijvoorbeeld om te zien hoe vol de accu is – maar verder? Niet echt.
Qua wegligging kan ik de auto nog niet heel goed inschatten. Het niveau van de Fiesta zal deze auto niet halen. Dat van de Mercedes wel, maar het is twijfelachtig in hoeverre die vergelijking eerlijk is. De Mercedes helde behoorlijk over wat bochten minder fijn maakte. Maar die was ook bijna 10 jaar oud, de Auris net 4.
Het zicht naar achteren door de binnenspiegel is beperkt. Ik ben lang en zelfs met de stoel in de laagste stand moet ik m’n hoofd naar beneden doen om auto’s verder achter me te kunnen zien. De daklijn daalt voor mijn zicht net te veel en het derde remlicht zit dan precies in de weg.
In de unit voor de binnenverlichting zit een klein lampje dat licht schijnt op de selectiehendel en de 12V aansluiting. Bijzondere oplossing, ik zou gewoon een lampje in die hendel gemaakt hebben. Werkt evengoed wel.
De auto heeft een aantal “standen” om in te rijden. Naast de normale stand waar verder geen knop voor is, is er EV voor kortstondig helemaal elektrisch rijden. Deze gebruik ik alleen in de parkeergarage of wanneer ik de auto een klein stuk wil verplaatsen. Zou wel meer willen, maar de actieradius is erg beperkt (hooguit 2 km) en de snelheid ook (max 45 km/h). En dat moet dan ook nog met een fluwelen voetje. Iets te veel gas en de verbrandingsmotor slaat aan. De Eco stand maakt de gasrespons wat minder en knijpt de airco. Deze stand gebruik ik momenteel, hij maakt de auto wat rustiger / gezapiger. De Power stand is er dan nog voor een snelle respons op het gaspedaal en hogere prestaties. Wel eens geprobeerd, maar veel te onrustig naar mijn zin. Grappig en vast ook logisch is dat de auto de Eco instelling onthoudt na het afzetten. De andere standen zijn weg bij de eerstvolgende keer starten.
Scores
Comfort – 5 sterren
Veel luxe in deze auto, alles wat ik nodig heb en nog een beetje meer.
Prestaties – 4 sterren
Auto is snel zat voor mij. Qua absolute top is het beperkt, maar daar kom ik in Nederland toch niet in de buurt. Een keer een stoplichtsprintje als ik daar zin in heb is bij deze auto wat lastiger omdat de motor na vertrek nog aan moet slaan. Al realiseer ik me dat dat probleem vermoedelijk uitsluitend in mijn hoofd bestaat. Geef je relatief veel gas dan gaat de auto niet overdreven snel, de mate van versnelling blijft beperkt. Geef je plankgas dan komt er ineens onevenredig veel vermogen vrij en gaat de auto er vrij vlot vandoor. Het effect lijkt misschien sterker omdat het zo’n groot verschil is.
Betrouwbaarheid – 5 sterren
Altijd een lastige wanneer je een auto nog geen jaren hebt. Vooralsnog 5 sterren in verband met staat van de auto ondanks ontbreken van het laatste onderhoud.
Kosten – 5 sterren
Qua maandlasten heel prettig, kan niet anders zeggen. Hele kleine kanttekening: doordat er onderdelen totaal anders werken dan bij andere auto’s kan dit incidenteel voor hogere kosten zorgen. Voor airco-onderhoud ben ik bij mijn vaste monteur gewoonlijk bijna niets kwijt; tijdens het legen / vullen kan hij gewoon doorwerken en het koudemiddel kost op zichzelf erg weinig. Bij deze en de andere elektrische / hybride auto’s is de aircopomp elektrisch waardoor er andere olie in moet. Daarvoor moet ik vooralsnog dus naar de dealer of naar gespecialiseerde bedrijven.
Update
Ben alweer wat langer met de Auris onderweg en er zijn wat wijzigingen:
De 17" velgen zijn vervangen door een origineel set 16". Mooiere velgen wat mij betreft, maar het maatje kleiner is optisch minder. Rijdt wel een stuk prettiger, dus deze blijven er onder.
Voor het "onprettige" aanslaan van de motor een fles Forté Fuel System Cleaner in de tank gegooid. Heeft wel iets geholpen, maar het blijft iets wat ik elke keer merk. Toch eens proberen met een andere Auris Hybrid te rijden. Als die het ook heeft dan hoort het blijkbaar zo.
Ben terug naar de normale stand van de motor. De Eco instelling beviel wat minder de laatste tijd. In file rijden is het wel prettiger, want wat gezapiger / minder onrustig.
Verbruik is een aardig stuk gedaald naar nu 1 op 19,3 over ruim 4000 km. En dat in deze koudere periode. Zou betekenen dat in de zomer 1 op 20 mogelijk moet zijn.
Tot slot valt me op dat rijden met snelheden tussen 60 en 80 wat onrustig is. Dat zijn snelheden waarbij de motor nog volledig elektrisch kan rijden en het lijkt soms dat de auto daar steeds over twijfelt. Rij dagelijks over de N44 (max 70 km/h) en daar is dat dus nogal merkbaar.
De scores hou ik zoals ze zijn. De Auris heeft gezelschap gekregen van een klein halfbroertje, dit zal het gevoel van comfort en prestaties zeker niet negatief beïnvloeden...
Ingeruild
Komende week laat ik de Auris bij een dealer achter, in ruil voor een andere auto.
Ik kan niet wennen aan het aanslaan van de benzinemotor (de schok die dat geeft) en heb te weinig plezier in het rijden.
Zonde, dacht een auto voor de komende jaren in handen te hebben. Twee keer in een jaar tijd dat de keus achteraf niet de goede blijkt.