Toyota Auris 1.8 Full Hybrid Dynamic (2010)

Toyota Auris
Toyota AurisToyota Auris HSDToyota Auris HSDToyota Auris HSDToyota Auris HSDToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota Auris HSDToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota Auris

UitvoeringAuris 1.8 Full Hybrid Dynamic
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Deze wagen heb ik gekregen van mijn werkgever na mijn promotie. Gezien de afstand woon-werkverkeer (83km), was dat een zeer mooie financiele tegemoetkoming.

Hoe kom ik tot deze keuze?
- Verplicht Toyota te selecteren
- Budget
- Prijs/uitrusting de beste keuze voor mijn budget in het Toyota-gamma. De 2.0 D4D heeft een grotere CO-uitstoot dus iets meer belast. Die is bovendien niet uitgerust met achteruitrijcamera, 17"-velgen en automaat.

Over de wagen zelf:
Qua wegligging en rijplezier scoort hij buiten de motor beter dan de andere Aurissen. Dit komt natuurlijk door de iets stuggere ophanging, bredere velgen en een (toevallige?) 50/50 gewichtsverdeling.

De hybride-aandrijving is ideaal voor de stad en b-wegen. Bij niet sportieve rijstijl is hij dan stil, zacht en zuinig. (5l/100km vlot haalbaar) Op de snelweg en sportieve rijstijl laat de techniek zijn beperkingen tonen. Het planeetwielstelsel werkt als een CVT en laat de motor veel toeren maken bij acceleraties bij hogere snelheden. Dat maakt veel lawaai en jaagt het verbruik natuurlijk de hoogte in. Met mijn 90% snelweg-gebruik zit ik dan ook aan een gemiddeld verbruik van 7.3l/100km.

De binnenruimte is zoals in elke Auris tamelijk goed doordacht, en door de afwezigheid van de middentunnel achteraan zijn zelfs ritten met 5 personen doenbaar zonder klachten. De kofferruimte moet helaas heel wat inboeten t.o.v de normale Auris. Bovendien wordt de ruimte tussen de batterij en de achterkant van de wagen opgevult door 3 compartimenten waardoor de bruikbare ruimte van de koffer nog meer achteruit gaat...

De voorstoelen steunen voldoende, maar zijn zeker van minder kwaliteit dan mijn Golf 5 sportline met verstelbare lendensteun. De voorste armsteun is herzien bij de facelift maar nog steeds onbruikbaar ... begrijpe wie begrijpen kan.

Verdere vraagtekens in het interieur: het veelvoud aan interieurvelichting. Tellerblok blauw-wit; radio/aircon groen; sigarettenaansteker, ruitenschakelaars, spiegelbediening en stuurwielbediening: amber; sfeervelichting onder de spiegel: wit...

Ten opzichte van de pre-facelift verloor de Auris zijn onderhoudsinterval indicator, ik kwam er vandaag achter dat het klein onderhoud bij 15 000 km is en niet bij 30 000. Totaal geen waarschuwing...

Comfort is algemeen genomen voldoende. Grootste minpunten zijn windgeluiden vanaf 130km/u en de onbruikbare middenarmsteun. De ophanging heeft een goed compromis tussen stugheid (stabiliteit) en comfort.

Overzicht +/-
+ Zachtheid aandrijfgeheel buiten de snelweg
+ Gebruiksgemak automaat in de file
+ Binnenruimte voor personen
+ Wegligging voor ecologische wagen
+ verbuik buiten de snelweg

- ergonomische missers (binnenverlichting, armsteun)
- verbruik autosnelweg
- minimalistische koffer
- geen reservewiel, geen runonflat maar reparatiekit
- niet uitschakelbaar esp
- geluiddemping snelweg

Qua betrouwbaarheid zoals verwacht niets op aan te merken, terwijl ik de wagen toch compleet niet gebruik voor wat hij gemaakt is. (veel hoge snelheden)

2 puntjes
- USB-aansluiting vernietigd 70% van de folders op mijn USB-stick. Ik kan er maximum 4 lezen, en de andere folders zijn helemaal gevuld met gekopieerde en andere rare files als ik die na gebruik terug in mijn computer steek...
- blue-tooth handsfreekit geluidskwaliteit. Voor mij werkt hij perfect, maar mensen waar ik mee praat horen mij heel schel, als zou ik in een conservenblik zitten.

Ik ga dit even aan de dealer melden, met een beetje geluk zijn die probleempjes met software updates op te lossen.

bijna 32 000 km

Net grote onderhoudsbeurt gehad, niets bijzonders te melden. Heb indruk dat de Hybride onderhoudsvriendelijker is dan een diesel. Je moet in elk geval geen olie bijvullen tussen 2 beurten. Ook mijn voorbanden zijn na 32 000km intensief gebruik nog tamelijk OK. Ik schat dat ze nog een 10 000km meegaan.

USB-probleempje is onopgelost. Er is geen software update beschikbaar. Radio delete dus nog altijd 70% van mijn folders...

Bluetooth carkit is ge-update, en de geluidskwaliteit aan de andere kant is beter.

krakende zetel

Na bijna 38,000km stel ik tot mijn verbijstering vast dat mijn bestuurders zetel kraakt en piept. Het geluid is bijna hetzelfde als de zetelmijn Golf III dat (soms) deed na 250,000km... En met mijn 73kg, denk ik niet dat ik te corpulent ben voor de zetel.

Bij het volgende onderhoud (45,000 km) toch eens een keer over klagen.

1 jaar later

Nu 1 jaar en ongeveer 55 000 km.

Problemen so far:
-nog altijd krakende bestuurderszetel, vooral bij warmer weer. Super-irritant en de dealer weet er niet echt raad mee...
-waskringen ondanks ik de auto enkel met de hand was - lak is zeer gevoelig.

Voor de rest OK. Tijdens het verlof bij verschillende uitstapjes en rustige rijstijl is mijn verbruik tijdelijk 6.5l/100km. Nu weer aan het stijgen door het tamelijk hoge woon-werktempo.

Olie verloren

Plotseling melding "low oil pressure" gekregen... Natuurlijk wagen onmiddellijk langs de kant gezet.

Oorzaak: zoveelste fout van de garage: oliefilter slecht gemonteerd na klein onderhoud, gevolg 95% van de olie uit het blok gelopen... Verder geen schade.

Laatste 4 maanden

Buiten het gekraak aan de bestuurderszetel bij warm weer, wat niet opgelost geraakt, geen klachten.

Vermits het in maart 2013 einde leasing is, heb ik de volgende al besteld, en ben in blijde verwachting van een Prius + (in B "Grand Prius +", terwijl hij niet groter is)

Terug naar de leasing

Na 2 en een half jaar intensief gebruik teruggeven aan de leasing en ingewisseld voor een Grand Prius +.

Over het algemeen geen grote problemen het intensieve gebruik in acht genomen.

7,0