Toyota Auris 1.8 Hybrid Dynamic (2016)

autoreview

Toyota Auris
Toyota AurisToyota AurisToyota Auris faceliftToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota Auris faceliftToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota AurisToyota Auris Tourer SportsToyota Auris Tourer SportsToyota Auris Tourer SportsToyota Auris Tourer Sports

Signalement

UitvoeringAuris 1.8 Hybrid Dynamic
Versnellingen1, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2021
KM-stand bij aanschaf115.000 km
KM-stand laatst125.000 km
Lezerswaardering: 87%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Verassend goed

 • 120.000 km

Ik heb nu ongeveer 5000 km met deze Auris gereden. Ik heb hem gebruikt gekocht bij de Toyota. Het is mijn eerste Toyota en eerste Hybride auto. Heb hiervoor een aantal VW gereden. Omdat ik niet zoveel meer rij, is een diesel geen optie meer. Daarnaast wilde ik het hybride rijden wel eens ervaren. Na speur en vraagwerk kom je dan snel uit bij Toyota door de hoge kwaliteit en de betrouwbaarheid. Vandaar.

De Auris zit er mooi uit, al blijft dat een kwestie van smaak. Deze uitvoering is uitgerust met het safety pakket, daarover later meer. Wat mij ook over de streep heeft getrokken is het ontbreken van een distributieriem, geen startmotor, geen koppeling, geen bak, geen drukgroep, geen koppelingsplaten, geen 2-massa vliegwiel.
Het rijden begint al bij het instappen. De stoelen zijn wat eenvoudig qua afstellingsmogelijkheden. Zo hou ik meer van een traploze rugleuning verstelmogelijkheid. Die zit hier dus niet in. Heb vaak het gevoel dat ik net tussen 2 arreteringen in zit. Ook is de rugleuning van aan de dunne kant. Dat de zitting kort is, heb ik niet zo kunnen ervaren met m’n 182.

Het ‘starten’ is eigenlijk enkel kijken naar het ‘ready’ lampje. Dat is het dus. Rem intrappen en schakelen met het wel heel kleine pookje. Die ook heel eenvoudig werkt: vooruit, achteruit, bergstand en neutraal. Ook komt het pookje ook altijd terug in zijn eigen stand, het ‘bolletje’. Op het dashboard is te zien in welke stand de auto staat. Vervolgens rem los en gas geven. Tien tegen één dat nog steeds geen motorgeluid hoort. Dan ineens slaat de motor aan en draait op een eigen toerental. Dat is wel even wennen, dat het toerental vaak niet 1-op-1 overeenkomt met de snelheid. De verbrandingsmotor grijpt onmerkbaar bij en verder rijden gaat vanzelf.

Het rijden met een hybride is sowieso een prettige ervaring. Op- neerschakelen, EV of verbrandingsmotor alles regelt het apparaat zelf op een welhaast geruisloze manier. Op de een of andere manier ga je vanzelf wat rustiger rijden. Althans, als je probeert de wijzer in het eco-deel te houden. Hierdoor komt waarschijnlijk dit soort auto’s wat aan zijn bezadigde uitstraling. Wat mij ook op valt is dat de auto nagenoeg niet overhelt in de bochten. Hij staat (rijdt) stevig op zijn 4 bandjes.

Het motorgeluid in het ‘power’ deel is niet te missen. Hoge toeren en bbh geluiden. Er is keuze uit EV, ECO en POWER stand. Meestal rij ik ECO, dat is ook de standaard instelling bij de start. Het verbruik is een hele fijne verassing. Ik kom zo ronde de 4,5 op de 100. Dus zeg maar tussen de 1 op 20 en 1 op 25. Dat zijn goede getallen.

Over het geluid wat rond de 80 km/h op treedt, heb ik niet kunnen ontdekken. Tot 70-80 km/h is de Auris stil, zelfs erg stil. Daarboven beginnen de achterbanden een hinderlijk geluid te produceren. Hier moet ik toch echt wat aan doen, want het irriteert me mateloos. Een ander punt zijn de ‘bijgeluidjes’, de piepjes en kraakjes in het interieur. Daar heeft deze Toyota er genoeg van bij zich. Dat is jammer, ik kijk wel of ik hier wat tussen kan doen.

Het safetepakket voorziet in laneassist maar dat heb ik vaak uit staan. Dat de snelheidsborden kunnen worden ‘gelezen’ is een fijne aanvuling. Het bedieningsorgaan van de cruisecontrol zit voor mij wat op een onlogisch plaats, je hebt er nl de rechterhand voor nodig. Dat had ik liever anders gezien.

Het rijden, stoppen en optrekken... het loopt allemaal zo lekker chill. Je hoeft allen gas te geven en te remmen en het apparaat doet alles verder vanzelf. Adaptive cruisecontrol is wel iets voor de volgende. De CVT zorgt echt voor een traploze op- en afschakeling.
Kortom de eerste ervaringen zijn eigenlijk wel uitstekend te noemen. Allen aan dat bandengeluid ga ik nog wat doen. Ik zal dat laten weten

stiller - beter

 • 125.000 km

In de vorige review heb ik aangegeven wat aan de herrie van de banden te laten doen. Dat is ondertussen gebeurd. Overigens goed opgepakt door Toyota Schagen. Er liggen nu 2 nieuwe Vredestein achterbanden onder en het verschil in rijcomfort is haast ontluisterend. Hij is nu een stuk stiller en rijdt daardoor super comfortabel. Ik denk er zelfs aan om de voorbanden ook maar te vervangen.

Ook heb ik wat meer kunnen wennen aan de stoel en lijkt beter te voegen. Het stuur heeft wat beperkte verstel mogelijkheden, maar die staat nu goed. Opvallend blijft het ontspannen rijden met de hybride auris, echt super chil. Een paar keer ook de ‘Power mode’ uitgeprobeerd. Dan veranderd de ietwat bezadigde auris in een auto met behoorlijk wat trekkracht.

De kraakjes in het interieur zijn voor een groot deel uit zichzelf verdwenen of verminderd. Wellicht dat het door het gebruik wat bijgetrokken is. Die kraakjes die nog overgebleven zijn heb ik onderhanden genomen, waarvoor ik een tip had gekregen, om de kraakplekken in te spuiten met wd40 of zelfs een klein stukje stof met wd40 in het kraakplekje te stoppen. Het werkt echt.

Ik zie hier vaak beschreven dat de automaat zo’n geluid maakt. Dat kan ik niet ontdekken. Wel bij sportief optrekken dat de motortoerental zo omhoog schiet. Maar ook dat is wennen en met een juiste dosering van het gaspedaal is het vaak te voorkomen.
Ook een garantiedingetje was een probleem met de rechterkoplamp. Die bleek uit zichzelf in een andere stand te gaan staan. Ook dit is door Toyota goed verholpen.

Het verbruik is, voor zover ik kan oordelen, uitstekend. Een gemiddelde van ongeveer 1 : 23 (4.2 ltr op de 100 km) had ik niet verwacht. En nee… ik rij echt niet als een bezadigd oud mannetje. Wel probeer ik, als dat mogelijk is de ecometer niet te vaak in het rood te laten lopen en rij hoofdzakelijk op de ECO-stand.

Maar bovenal is de rijervaring super. Instappen – startknop – ready en gaan. Geen omkijken, alles wordt om je heen geregeld. De achteruitrij camera werkt uitstekend en vervolgens wegrijden. Super!

Blijft er dan helemaal niets te klagen over? Zeker wel. Een paar dingen. Waar ik mij uitermate aan irriteer is dat aanwezige toetsen niet blijken te werken, zoals bv ‘MAP/NAV’ en de toets ‘Spraakopdracht’. Als je die indrukt komt de Toyota doodleuk met de melding: “Navigatie niet beschikbaar” of “Spraakherkenning niet beschikbaar”. Achteraf blijken dit opties te zijn. Ik had hier natuurlijk met de proefrit veel beter op moeten letten, maar leefde nog in de VW gedachte. Bij de Toyota gaf men aan dat dit ook niet eenvoudig (met veel kosten) achteraf te realiseren is. Dat vind ik wel een vervelend dingetje. Maar aldoende leert men (ik).

Een andere is de afwijking van de snelheidsmeter. In vergelijk met de TomTom is de afwijking bijna 10% en dat is echt te veel. Ik dacht eerst dat er zelfs een verkeerde maat band onder lag, maar die blijken toch de standaard maat te hebben. Maar goed, als je dat eenmaal door hebt, dan trek je maar 10% van de aangegeven snelheid af.

Wat ik ook mis is de temperatuurmeter. Ik vertrouw de techniek er dan maar op dat die de temperatuur voor me in de gaten blijft houden.

En dan…. Het toetertje…. Ik vraag me af hoe Toyota zo’n lachwekkend exemplaar heeft kunnen vinden. Het heeft meer overeenkomsten met een toetertje uit een peuter/kleuter speelgoedje.

4,5
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  4
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (3)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens