Tesla Model Y Standard RWD (2025) #3

| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand laatst | 5.500 km |
Rationele keuze
Dit is mijn tweede Tesla Model Y. Na eerst twee jaar met een lease-Model Y te hebben gereden, heb ik deze nu particulier aangeschaft. Dat ging niet zonder eerst een aantal concurrenten grondig te vergelijken. Met ruim 30 jaar ervaring in de autosector heb ik nu eenmaal last van beroepsmisvorming: kennis en ervaring leiden al snel tot keuzestress.
In dezelfde prijsklasse hebben we onder andere de Skoda Elroq (kleiner dan de Model Y), de Kia EV5 (bij vergelijkbare uitrusting net te duur) en de Renault Scenic (eveneens te klein) overwogen. Ruimte op de achterbank is voor ons een doorslaggevende factor, met drie tienerdochters achterin. Ook een één jaar oude Kia EV9 is kort in beeld geweest, maar uiteindelijk blijft het totaalpakket dat Tesla biedt voor net geen 40.000 euro simpelweg het sterkst. Puur gekeken naar value for money.
Het rijgedrag van deze Standard-versie is vergelijkbaar met dat van de pre-facelift Model Y. Met ‘slechts’ 280 pk is hij ruim voldoende gemotoriseerd voor dagelijks gebruik.
Het verbruik in de eerste twee wintermaanden is ronduit indrukwekkend. In januari en februari kom ik gemiddeld uit op 140 Wh/km. Op dagen met temperaturen boven de 13 graden zakt het verbruik bij lokaal verkeer — met af en toe snelweg — zelfs onder de 100 Wh/km. Met een netto accucapaciteit van ongeveer 62 kWh verwacht ik in de zomer richting de 600 km actieradius te kunnen gaan (WLTP: 534 km). In combinatie met zonnepanelen en een thuisbatterij betekent dat bijzonder voordelig rijden.
Tot nu toe geen defecten of noemenswaardige foutmeldingen gehad.
PRIVATE LEASE Tesla Model Y
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

AutoWeek 2025: dit is de beste deal op EV-gebied

De Alfa Romeo Brera en de Tesla Model Y Standard delen één opmerkelijk detail

Test: de Tesla Model Y Standard rijdt eigenlijk als de 'oude' Model Y

Test: Tesla Model Y Performance - Betaalbare supersonische SUV, maar Standard Range is al snel zat