Tesla Model Y Premium AWD (2025) #2
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 3 km |
| KM-stand laatst | 5.000 km |
zoals verwacht, en zelfs iets beter
Review – Mijn Tesla Model Y (GRIPCAR #2)
Na een paar jaar met enorm veel plezier in een Tesla Model 3 LR AWD te hebben gereden, was ik eigenlijk al compleet verwend. Die auto deed alles goed: strak weggedrag, serieuze actieradius en dat heerlijke Tesla-ecosysteem waarbij alles gewoon klopt.
Eind 2025 liep mijn leasecontract af en wilde ik wachten op de Model Y Juniper. Dus werd het 11 maanden een Lynk & Co 01. Leuke auto, prima uitgerust, comfortabel… maar toch voelde het als tijdelijk logeren bij familie terwijl je je eigen huis mist. Het miste de verfijning, de app, de snufjes en vooral dat directe rijgevoel van Tesla.
En toen kwam hij.
Mijn huidige Model Y AWD – White Premium AWD.
Oftewel: GRIPCAR #2.
Ruimte en comfort
De overstap van Model 3 naar Model Y voelt alsof je favoriete sneaker ineens een maat groter is, maar nog steeds perfect zit. Vertrouwd, maar ruimer. De hogere zit is fijn, het overzicht beter en de extra bagageruimte merk je elke dag. Of het nu boodschappen, vakantie of gewoon dagelijkse kilometers zijn — alles past, inclusief mijn enthousiasme.
Verbruik en efficiëntie
Laat ik eerlijk zijn: ik heb een zware voet. Ik vind het heerlijk om even stevig op te trekken, AWD te laten werken in bochten en subtiel te voelen waar de grens ligt. Puur voor “wetenschappelijk onderzoek” natuurlijk.
MAARRRRR…
Tijdens een rit naar Groningen had ik tijd. Cruise control op 104 km/u.
6 graden. Winterbanden. AWD. Gewoon normaal meerijden met het verkeer.
171 Wh/km.
Dat is dus ruim 450 km range in winterse omstandigheden. Dat is gewoon… bizar goed. In mildere winterdagen zit 500+ km er serieus in. Voor een AWD SUV op winterbanden? Echt knap.
Dus ja, hij kan spelen. Maar hij kan ook serieus zuinig zijn als je je gedraagt.
Opladen
Opladen blijft een feestje. Het Tesla Supercharger-netwerk is gewoon plug & play. Navigatie instellen, accu wordt automatisch voorverwarmd en je laadt op maximale snelheid. Geen gedoe met pasjes of apps die weigeren.
Pro tip: ik kies vaak bewust een Supercharger nét wat verderop om de batterij iets leger te rijden. Hoe leger de accu, hoe sneller hij laadt. Beetje strategisch laden dus. Het voelt bijna alsof je een level aan het optimaliseren bent.
Rijden in de winter
In de sneeuw is dit ding echt een beest — maar dan een gecontroleerd beest. Met winterbanden heb je absurd veel grip. Het lage zwaartepunt en de AWD zorgen ervoor dat hij strak en stabiel blijft, zelfs als het glad wordt. Waar anderen voorzichtig schuifelen, rijdt GRIPCAR #2 gewoon zelfverzekerd door.
Kleine extra’s
En ja… AliExpress.
Van slimme opbergvakken tot kleine styling-dingetjes — het personaliseren is stiekem gewoon leuk. Je maakt hem nét even anders dan de rest. Kleine upgrades, groot plezier.
Even dit…
Voor de duidelijkheid: ik rijd Tesla vanwege de techniek, het rijgevoel en de efficiëntie. Niet voor politieke discussies of meningen over Elon. Daar doe ik niet aan mee. Ik wil gewoon lekker rijden. Punt.
Conclusie
Na de tijdelijke uitstap naar Lynk & Co voelde dit als thuiskomen. De Model Y combineert het sportieve van de Model 3 met extra ruimte en comfort. Het verbruik is indrukwekkend, opladen is zorgeloos en in de winter is het echt een gripmonster.
Best value for money?
Voor mij: absoluut.
GRIPCAR #2 voelt als de juiste auto op het juiste moment. 🚗⚡
Oh ja... kritiek?
Zeker, de stoelen... zitting is aan de korte kant Elon! EN doe iets aan de trekhaak, als hij erop zit is het lelijk afgewerkt en ik blijf k*ten ipv het knopje duwen zoals bij alle EU merken...
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

AutoWeek 2025: dit is de beste deal op EV-gebied

De Alfa Romeo Brera en de Tesla Model Y Standard delen één opmerkelijk detail

Test: de Tesla Model Y Standard rijdt eigenlijk als de 'oude' Model Y

Test: Tesla Model Y Performance - Betaalbare supersonische SUV, maar Standard Range is al snel zat