Tesla Model Y Long Range RWD (2025) #2

Tesla Model Y
Tesla Model Y faceliftTesla Model Y Tesla Model Y faceliftTesla Model Y Tesla Model Y Tesla Model Y faceliftTesla Model Y First Editiondubbeltest Tesla Model Y vs XPeng G6dubbeltest Tesla Model Y vs XPeng G6dubbeltest Tesla Model Y vs XPeng G6Tesla Model Y (2025)Tesla Model Y faceliftTesla Model Y faceliftTesla Model Y faceliftTesla model YTesla model YTesla Model Y First EditionTesla Model Y First EditionTesla Model Y (2025)Tesla Model Y (2025)Tesla Model Y (2025)

UitvoeringModel Y Long Range RWD
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Elektrisch

Nadat onze overheid een paar jaar geleden had ingezet op het elektrificeren van auto's moest ik er uiteindelijk als leaserijder er ook aan geloven. Mijn vorige auto de Superb was een zeer fijne en ruime (reis) auto en eigenlijk wil je dan ook het minimale wat je had ook hebben in de nieuwe auto.

Mijn zoektocht naar een auto begon al vrij vroeg in 2025 en moest veel vooronderzoek gaan doen over de verschillende mogelijkheden. Ik had dus voor mezelf een keuze moeten maken wat belangrijk is.

- Maandelijkse bijtelling op nieuwe auto moest acceptabel zijn. Ongeveer als de vorige auto.
- Long range is a must. Wil er zeker van zijn dat ik 400 echte km kan maken op een lading.
- Ruime kofferbak of iig wat er op lijkt omdat ik geen dakkoffer erop wil schroeven.
- Warmtepomp
- Matrix verlichting
- Android auto / Apple Carplay (option)
- SUV
- Trekhaak
- levering 2025 ivm bijtelling 2026
Ik had daarom gekeken naar de volgende merken: Skoda, BYD, ZEEKR, Xpeng en Tesla. Deze auto's liggen allemaal rondom de 50-55K aanschafwaarde dus dat was acceptabel.

Komend van een Skoda was ik natuurlijk gaan kijken bij Skoda. Met name de Enyaq trok mijn interesse. Bekende instrumentarium, ruimte kofferbak en grote accu. Nadeel was allerlei opties die je als pakket erbij moest pakken. Maar er was op dat moment (maart) ook een Elroq op komst en die trok ook mijn aandacht. Iets kleiner qua kofferbak maar qua aanschafwaarde zeer aantrekkelijk. Ik had proefgereden met de Enyaq coupe en de Elroq later. Ondanks dat het vertrouwd aanvoelde was de Elroq toch qua kofferbak toch te klein voor mij. Hele fijne auto en het voelde vertrouwd. Enig minpuntje van design was dat ze een aparte hendel hadden voor de cruise control, deze was ik niet gewend want de Superb was dat aan dezelfde hendel als het knipperlicht hendel.

BYD ingelezen en reviews bekeken maar het model op zich qua uiterlijk trok mij ook niet aan dus die heb ik vrij snel links laten liggen.

ZEEKR 7X onderdeel van de Geely group, ontworpen in Europa en had Volvo achtige kwaliteiten. Interessant en zeker de moeite waard. Maar was nog niet aanwezig in NL dus niet kunnen proefrijden.

Xpeng G6 en de G9 had ik mij ingeschreven om een proefrit te maken. Zeer stille auto en ondanks Chinese auto en makelij goed uitgeruste en kwalitatief hoogwaardig materiaal gebruikt. Mappen waren van Tomtom dus dat was al goed. Stilte in de auto ongelooflijk. Echter vergeleken met de duurste uitvoering viel het geluid wel tegen en onderhoud ed moest ik 100km ver rijden om bij een dealer te komen.

Tesla model Y. Gereden in het "oude" model. Bonkerig en behoorlijk wennen. Interieur geluid was aanwezig. Het accelereren en het loslaten van het pedaal was te stoterig. Minimalistisch en daar moet je aan wennen misschien maar eerste indruk was het niet mijn ding. Nadat de Juniper uitkwam heb ik daar proef meegereden en veel van de irritaties waren wel weg bij de Juniper versie. Dus dat viel enigszins mee.

Keuze:
Gekeken naar mijn leasebedrag schrok ik wel van de bedragen. Ondanks de aanschafprijs max 55K merkte ik dat de sommige auto's buiten mijn leasebedrag viel. Dus Xpeng viel af want Athlon had Chinese auto's niet in hun assortiment. ZEEKR 7x was te duur max eigen bijdrage en dan niet eens de long range versie. Enyaq viel buiten de lease en de Elroq was gewoon qua kofferbak te klein, alhoewel ik daar behoorlijk over twijfelde.

Tesla Model Y Juniper tikte eigenlijk alles aan en de premium versie bleef netjes onder de 50K dus na lang wikken en weken toch maar voor de MY gegaan. Besteld, kleur wit met trekhaak achteraf monteren. Na bevestiging van LM begon het lange wachten.

Zoals Tesla opereert is dat altijd iteratief dus er kwam een verbetering aan op de batterij. Een groter batterij waar de WLTP range van 622km steeg naar 660km voor een RWD. Dus dat was een mooie bijkomstigheid.

17 December 2025 was het zover auto ophalen bij Tesla Tilburg. Voorheen liggen shoppen voor additionele accessoires. Denk hierbij aan organizers, kabeltjes, screen protectors, rubberen matten, sneeuwkettingen en andere handigheidjes.

Ontvangen in de grote ruimte en het tenaamstelling vond plaats. Nadat de tenaamstelling is afgerond kon ik mijn auto ophalen op de aangewezen plaats om daar de laatste stappen af te configureren, telefoon etc. etc.

Bevindingen na 4000km.
Wennen aan allerlei dingen zoals het minimalisme van alleen een scherm. Als ik het scherm open heb staan dan ben ik afgeleid door de vele mogelijkheden.

Breedte van de auto heeft wel even geduurd om mijn positie op de weg te kalibreren. De auto is toch wat breder dan mijn vorige. De piepjes en alarmering behoorlijk aan wennen. Helaas geen all season banden bij de levering. Tesla levert alleen zomerbanden dus moest daar ook een afspraak voor maken net als de trekhaak. Wat mij verbaasde was de trekhaak montage, deze konden zij gewoon thuis op de oprit uitvoeren en binnen een uurtje klaar.

Issues die ik had was de radio. Ik had al een paar keer dat de radio het niet deed dus ook een soft reset uitgevoerd maar helaas radio werkte niet, een serviceverzoek ingediend en de radio is nog een keer uitgevallen maar bij de repair center konden zij dit probleem niet herkennen cq. uitlezen en dus werd ik weer de weg opgestuurd helaas.

Tot nu de pros en cons:

Pro's:
- Range
- Geluid binnen in de auto
- Sound (een van de betere tot nu toe)
- knipperlicht hendel
- integratie van verschillende apps.

Con's:
- Frunk ging niet open met het koude weer.
- Windgeruis toch op cruisesnelheid van 130km/uur
- Warmtepomp maakt veel geluid
- Ruitewisser auto stand.
- Phantom breaking voornamelijk bij autosnelweg op-, en afritten.
- Rotondes werkt niet goed op cruise control
- dashboardkastje te klein.

Zou ik de volgende keer weer voor een tesla gaan? Dat weet ik nog niet. Ik ben nog steeds aan het wennen aan de auto.

PRIVATE LEASE Tesla Model Y