Tesla Model Y Long Range RWD (2025)

Uitvoering | Model Y Long Range RWD |
Bouwjaar | 2025 |
Jaar van aanschaf | 2025 |
Tesla Model Y Long Range
Op 30 juli mocht ik mijn Tesla model Y Long Range ophalen van het afleverpunt in Utrecht. Relatief kleine locatie. Er kunnen ongeveer drie auto's gelijktijdig in de ruimte staan. Een hele andere beleving dan die in Tilburg is mijn idee. Voor de aanschaf van de Tesla heb ik mijn oude Skoda Fabia 2006 ingeleverd en gebruik kunnen maken van de inruilactie van Tesla. Een mooie inruilpremie van € 4000 is het resultaat. Daarbovenop kwam nog een bod van € 250 wat je dan effectief voor de auto krijgt, omdat deze wordt geplaatst op een digitale veiling. Dit maakte een totale inruilpremie van € 4250 voor een Skoda Fabia van nog geen € 400 dagwaarde met 428.000 kilometers op de teller. Het was deze actie die mij net dat zetje gaf om over te gaan tot de koop. Al jaren keek ik naar een Tesla, maar was dit financieel niet realistisch. Na een tijd goed gespaard te hebben, was het moment daar. Ik heb gekozen voor de kleur Stealth Grey in combinatie met wit interieur. Persoonlijk vind ik dat de mooiste combinatie.
Inmiddels staat er ruim 5000 kilometer op de teller met een gemiddeld verbruik van 13,3 kw/h. Als het weer meezit en ik relatief rustig rijd, krijg ik het zelfs voor elkaar om “zonder in te leveren op de airco” een gemiddeld verbruik neer te zetten van 11,5 kw/h. Het is een lekker zuinige auto. Bij een constante snelheid van 130 km/h schiet het verbruik al gauw naar 17 kw/h wat mij niet onredelijk lijkt als ik kijk naar wat het verbruik is van andere automerken.
Plustpunten:
- De auto is lekker ruim
- Achterstoelen zijn iets naar achter te verstellen wat de beleving voor de bijrijder net iets prettiger maakt
- De achterstoelen zijn elektrisch in- en uitklapbaar
- Het schermpje achter is een leuke toevoeging voor de kinderen
- Alle digitale snufjes maken het rijden lekker makkelijk, ook voor het parkeren van de auto, ondanks dat het een grote auto is
- Stuurverwarming is een welkome toevoeging
- Schakelen van voor naar achter gaat via het bedieningspaneel, dit is heel erg intuïtief. De auto is zelfs zo slim, dat deze zelf weet dat je parkeert of wegrijdt en daardoor suggesties doet om van voor naar achter te schakelen. Deze suggesties kun je bevestigen door op de rem te drukken en het stuur te draaien. Hiermee hoef je dus niet zelf te schakelen.
Minpunten:
- Autopilot is prettig, maar soms denkt de auto dat je niet oplet en krijg je een waarschuwing om het stuur vast te houden en op te letten. Na een aantal waarschuwingen word je bestraft en wordt de autopilot de rest van de rit uitgeschakeld
- De frunk dient handmatig te worden gesloten. Dit is erg onhandig, je hebt al gauw de indruk dat je de voorkap indeukt.
- De voorcamera is een toevoeging, maar je hebt er eigenlijk niks aan. Ik kan onmogelijk inschatten hoeveel ruimte ik nog heb ten opzichte van een auto voor mij. De diepte is lastig in te schatten. Ditzelfde geldt ook voor de positie van de auto in de breedte. Uiteraard is het een leuke toevoeging, maar het is geen geweldige parkeer assistent.
- Diepe middenconsole is fijn, maar het lijkt net een diep kuil, via Aliexpress heb ik enkele schuifbare organizers aangeschaft.
Wat mij in het bijzonder opviel is dat in de eerste weken vooral de bestuurders van de oude Y smalend naar de nieuwe Juniper keken op de snelweg.
Kortom, voor mij is de auto een echte toevoeging. Elektrisch rijden is heel fijn en rustgevend. De laatste stand der techniek is toegepast in de auto waardoor het rijden een andere beleving is geworden dan voorheen het geval was. Een tip die ik toekomstige Tesla eigenaren nog wel mee wil geven is dat je telefoon voldoende batterij moet hebben. Het is mij namelijk overkomen dat mijn telefoon uitviel en ik daarmee de auto dus niet meer kon openen. De autosleutel (fysieke pas) laat ik altijd thuis. Het overkomt je maar één keer en daarna niet meer.