Tesla Model 3 Standard Range Plus (2019) #13

Tesla Model 3 Standard Range Plus (2019)

UitvoeringModel 3 Standard Range Plus
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019
Lezerswaardering: 64%Keuze van de redactie

Still going strong

Na 20.000 kilometers is het wellicht goed om mijn ervaringen met jullie te delen. Daarnaast hebben we ook een VW ID3 1st, aangeschaft in 2020. Ook die ervaringen zal ik delen.

Ook ik was één van de bijtellingsvluchteling in 2019 om over te stappen naar een elektrische auto, nooit wat gehad met het milieu. Naar veel wikken en wegen toch voor de goedkoopste Tesla gekozen. Het enige doel was om te komen tot een elektrische auto van onder EUR 50.000 om maximaal van de 4% bijtelling te profiteren. Dus in het wit (eerst meerprijs en later zonder meerprijs) en met de standaardvelgen. Persoonlijk had ik liever een blauwe gehad, maar tja de bijtelling....
Gelet wat er op dat moment op de markt was gelet op mijn enige doel (niet zoveel soeps) ben ik ook niet verder wezen kijken (en ook niet verder verdiept in andere zaken; ik zie een auto niets meer als een vervoersmiddel op 4 wielen en een stuur). Hiervoor altijd een nieuwe sedan uit D-segment gereden (Audi of BMW) als hoofdauto.
Het enige wat mij weerhield, was het uiterlijk van de auto. Waar de model S in uitblinkt, hebben ze bij de M3 een afslag gemist. Met name de voorkant is echt moeilijk te verteren, zelfs tot op vandaag. Als ik een M3 voorbij ziet rijden (je kan ze bijna niet missen), is het net zo'n ruimteauto van de Jetsons. Ik mis een gril.

Zomer 2019
"In the blind" op de website Tesla de auto besteld. Klik, klik, voorschotbetaling, done! Appeltje, eitje, een tijdsbesteding van 2 minuutjes (net het mannelijk aandeel bij het verwekken van een nieuw leven).

In september de auto opgehaald in Tilburg. Aangekomen met de trein en overgestapt op de bus. De buschauffeur ziet aan de warrig OV handelingen al aan de persoon, waar hij moet uitstappen. Vervolgens met een klasje naar de Tesla loods. Intake in het Engels en vervolgens met een busje naar een ander terrein met de aanwijzing "ergens daar". Een echte kille supply chain ervaring. Zelfs de aflevering van de Opel Corsa had meer warmte.
Ingestapt in de auto en zonder ervaring met een automaat heb ik een kwartier lopen klungelen. Met schaamrood op de wangen ben ik geholpen door een meisje op het terrein.
Eindelijk de openbare weg op. Wat een trekkracht en power. En tegelijk een raar gevoel: het kleine stuur, het geruisloos zoeven, het grote scherm en het cleane interieur.
Het is wat ze zeggen; eenmaal gewend aan elektrisch rijden én automaat en je wilt nooit meer wat anders (tegen elke prijs?).

Laden: geen issues. Veelal thuisladen met de zonnepanelen. Zelfs met de range van de SR in Nederland is het geen probleem, 95% van de ritten gaat dit lukken. En anders een laadpaal of netspanning op je bestemming of een Tesla supercharger als je onderweg bent naar je vakantiebestemming in het buitenland (vakantiebestemming in Nederland is geen issue). Ik moet eerlijk zeggen dat het geen aparte mindset behoeft tav een benzineauto, zeker gelet de laadpaaldichtheid in Nederland.

Rijden: ik reed met de benzineauto's al rustig; actieradius van circa 1.000KM met een tankinhoud van 50-55 liter. Met de M3 wordt het zelfs een sport om zoveel mogelijk km te rijden. Inmiddels is het bij mij helemaal ingeburgerd om zonder AC te rijden (back to the 80 and 90). Rustig optrekken, rijden met 100km/h op de snelweg, ook na 19 uur.
Het geeft ook een bepaalde rust (zen momenten tijdens het rijden) met de wetenschap dat je altijd PK en trekkracht in de reserves hebt.

Gemiddeld genomen haal ik ongeveer 350KM op een volle laadbeurt in de winter en 390KM in de zomer. Het verval is relatief beperkt, zeker als ik dat vergelijk met de ID3 (400KM in de winter en 520KM in de zomer).
Wel vreemd ik dat bij het 100% volladen, maximaal 350KM wordt aangegeven (zowel zomer als winter).

Userinterface: geen issues. Het scherm en menuopbouw werken zeer intuïtief, binnen no time aangeleerd. Werkt leuker soepel en snel.
Feitelijk is het een Ipad op wielen. OTA verloopt soepel.

Betrouwbaarheid: geen issues. Qua interieur geen Audi of BMW.
Tot op heden 2 keer een eigen reset gepleegd.
Het enige waar ik wel last van heb is groene uitslag op de raamrubbers en op de "heupen" van de achterzit (zie foto).

Verschillen tussen M3 en de ID3:
M3 beter dan ID3
- Zuiniger
- Bagageruimte
- Snellere userinterface
- OTA
- Uitstraling/imago

ID3 beter dan M3
- Goedkoper in aanschaf (EUR 11K)
- Groter bereik

Gelijk
- Binnenruimte
- Geruisloos rijden

Zou ik wederom een M3 SR kopen? Gelet op de huidige bijtellingsregels zou ik eerder gaan voor de ID3. Wanneer de gunstige bijtelling voor elektrische auto's over zijn, dan weet ik het nog niet.
Het verschil qua aanschafwaarde (dus niet TCO) is best nog wel behoorlijk en aangezien de bijtelling de aanschafwaarde betreft, is een mild hybrid bijtelling technisch misschien verstandiger. Of een 911 met minder dan 500KM privé :-).

Piepen en kraken

Het wordt warmer, maar dat zie ik maar ten dele terug in een hogere range. Waar ik in de winter bij een SOC van 100% circa 340 tot 350KM kon bereiken, red ik nu 370KM (de range van de ID3 op het scherm is van 370KM togenomen naar 510KM; ik ga nog eens uitproberen of ik dat in echte kilometers kan omzetten).
Pasgeleden heb ik de auto proberen te "kalibreren" door hem 5% leeggereden en met een grannyloader opgeladen tot 100%. Ik krijg hooguit 345KM als range te zien. Komt dit misschien door de teruggang van de accu?
Voorts heb ik keer geprobeerd met 100% echt te hypermilen (achter vrachtwagens, banden op spanning, niet sneller dan 100KM/U, airco uit, etc), maar zelfs dan haalde ik net aan 395KM. Ik snap echt niet dat de Tesla een range van 410KM aangeeft.

Maar dat zijn de mindere issues. Alles verliep lekker met de auto tot aan afgelopen weekend. Ik weet niet of het verband hield met een OTA (lijkt mij sterk), maar het onderstel piept en kraakt wanneer ik de straat (normale straat) uitrij. Nog erger wordt het als ik verkeersdrempels overga. in de tussentijd is er niets gebeurd met de auto: geen ongeluk gehad, dezelfde banden, zelfde bandspanning, gewicht bestuurder.
Ik ben benieuwd of andere M3 rijders deze onaangename ervaring ook hebben en wellicht nog belangrijker: een oplossing hiervoor hebben.

Piepen en kraken (deel 2)

Eigenwijs zoals ik ben, had ik de adviezen voor het piepen en kraken niet opgevolgd. De reden voor deze eigenwijsheid was dat het piepen en kraken de volgende dag weg was. Ik dacht echt dat ik gek was, maar gelukkig kan mijn dochter het verhaal beamen.

Dus in de afgelopen weken geen issue en probleemloos verder gereden.

Tot aan vandaag. Naast dat het scherm tijdens het rijden op de snelweg plotseling op zwart ging (ik kon wel verder rijden, na 15 seconden ging het scherm weer opstarten), is het gepiep en gekraak weer terug. De enige overeenkomst met de vorige keer was de temperatuur; destijds was het net als vandaag circa 23-25 graden. Ik heb de serviceafspraak net op app aangemaakt, maar ik ben wel benieuwd naar de reactie van Tesla. Ik vrees dat de komende dagen het euvel er niet meer is aangezien de temperatuur lager wordt. Sta ik lekker voor paal.
We kunnen uiteraard op de warme dagen met de ID3 en de koude dagen met de Tesla.

Piepen en kraken (opgelost)

Hoewel de laatste tijd het piepen en kraken verdwenen was (ook bij de hogere buitentemperaturen), heb ik het advies op dit forum opgevolgd en ben ik naar het Tesla servicecentrum geweest.

Alles is naar tevredenheid opgelost. Er zat vocht in de draagarmen. Dus ondanks de lage kilometerstand, normaal tot truttige (of lees: anticiperende) rijstijl en de enigszins jonge leeftijd van de auto kwam het volgens de servicemedewerker van Tesla vaker voor, vooral bij hogere buitentemperaturen.

Overigens heb ik onlangs met de hogere temperaturen (rond 20 graden) mijn afstandsrecord kunnen verbeteren op 1 100% lading. Ik ben 400 km ver gekomen met nog 8% op de teller. Ik moet wel bekennen dat dit mij alleen is gelukt door grotendeels achter vrachtwagens te rijden. Zonder dat lukt het (mij) echt niet. Maw zo'n WLTP actieradius lukt volgens mij alleen via een theoretische laboratoriumopzet. Alleen met anticiperend rijden zonder de limiet van 100 km/h te overschrijden gaat het in de praktijk niet lukken!

Even geheel iets anders. Hoewel het fiscaal verstandig is om nog 2 jaar verder te rijden met deze 4% bijtellingsauto ben ik links en rechts wel aan het kijken. De propositie van de Renault E Megane is wel een sterke. Bij een bezoek aan een Renault garage was ik ook positief verrast met de inruilwaarde van mijn Tesla. Ook rekening houdend met de MIA en BTW-aftrek zou de afschrijving op de auto zeer beperkt zijn (meestal is dit nl de grootste kostenpost van een auto). De Renault garage gaf aan dat zo'n tweedehands 4% momenteel "goud" waard is.
De komende tijd moet uitwijzen of ik mijn hart of mijn (fiscale) hoofd volg....

Stank in de auto

Eigenlijk nog steeds blij met de auto. Het softwarematige gedeelte van Tesla ga je steeds meer waarderen (zeker als ik het vergelijk met de ID3). Recent nog stoelverwarming voor de achterbank gekocht: kind kan de was doen.
Ik ben benieuwd welke software matige updates er nog meer in de auto zitten.

Nog 1,5 jaar kan ik genieten van de 4% bijtelling, maar ik werd wel laatst getrokken door de mega aanbieding van de Tesla Y voor net geen EUR 50.000. Als schoonheid van de auto je niets deert (en dat doe je als je een model 3 rijdt), is dit wel een kiloknaller voor het geld. Echter, als je dan kijkt naar de bijtelling; die is wel pijnlijk. In vergelijking met de huidige 4% komt dat harder aan dan de prijsstijgingen van mijn variabele energiecontract. Ik heb even het verstand laten prevaleren en heb het idee van de Y maar even laten varen.

Ondanks dat ik de stroom niet hoef te betalen, vind ik het toch een sport om zo zuinig mogelijk met te rijden. Ik heb zelfs het gevoel dat ik momenteel zuiniger rijd dan in het begin. Mijn gemiddelde is gezakt van 126 naar 121 (zie foto).

Wel heb ik sinds 2 weken last van stank in de auto. Ik weet eerlijk gezegd niet waar het vandaan komt. Ik las dat stank in de auto veelal wordt veroorzaakt voor schimmels bij de airco, maar aangezien ik deze vrij weinig gebruik weet ik niet of dit het euvel is. Of kan het zijn, dat het interieurfilter vervangen moet worden? De auto is in de afgelopen 3,5 jaar nog geen onderhoudsbeurt gehad.

4,5

PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens