Suzuki Swift 1.0 GC (1995)

autoreview

Suzuki Swift

Signalement

UitvoeringSwift 1.0 GC
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1995
Jaar van aanschaf2007
KM-stand bij aanschaf99.950 km
KM-stand laatst123.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Na het ongeval met onze vorige Suzuki Swift 1.0 GC (uit 1996, daarvan ook een MyReview) moest er snel een vervanger komen, dat werd deze Swift 1.0 GC uit 1995. Wat voor de 1996 versie geldt, geldt grotendeels natuurlijk ook voor modeljaar 1995.
Dus is ook in het 1995 model relatief veel ruimte op voorstoelen en achterbank (deze 5-deurs en trouwens ook de 4-deurs Swifts hebben een 10 cm langere wielbasis, dus ook flink wat meer knieruimte achterin), en is de kofferbak nogal klein met hoge tildrempel. De achterportieren en kofferklep zouden eigenlijk verder open moeten kunnen. De zit is laag, wat voor een auto met ouderwets geringe hoogte ook niet anders kan natuurlijk. De stoelen voorin hebben voor langere mensen een nogal vlakke zitting. De handige doe-het-zelver kan de stoel wel iets meer laten kantelen. Het stuur steekt vrij ver het interieur in, waardoor wat langere mensen toch een acceptabele zithouding kunnen vinden. De stoelen zijn vrij zacht en smal, voor de brede medemens waarschijnlijk minder plezierig maar voor ons geen probleem. De achterbank heeft een lage rugleuning, dit in tegenstelling tot het 1996 GC-model (en ook de meeste andere ook oudere Swift-uitvoeringen). Ook de bekleding van de portieren is in het 1995-model kaler (geen stof) al maakt ons dat niet uit (want wel beter schoon te maken).
Ook minder prettig al went het wel: het erg dunne stuurwiel (in 1996 GC-model een stuk dikker en bovendien voorzien van airbag). En dat de binnenspiegel geen anti-verblindingsstand heeft, daar hadden we voor aankoop niet op gelet want dat hadden we totaal niet verwacht (opnieuw: wel in het 1996 GC-model, en dat geldt ook voor het klokje). Nog een verschil, maar dan cosmetisch: de achterkant van de GC tot en met 1995 is gelijk aan de Japanse uitvoeringen van voor 1991. Dus met kenteken tussen de achterlichten in plaats van op de bumper, en mistlicht en (1) achteruitrijlamp in de bumper in plaats van (2) in de achterlichtunits.

Na alles wat het 1995 model niet heeft, nu meer over de gebruikseigenschappen. De 1.0 motor bevalt prima. Hij is heel soepel voor zo’n kleine motor, zelfs bij heel lage toerentallen trekt hij nog zonder nukken op. De prestaties zijn tot 100 km/h ruim voldoende, het lage gewicht helpt daarbij nogal mee. Daarboven krijgt het motortje het wel wat moeilijker, maar 120 km/h gaat prima. Stil is hij dan natuurlijk niet, maar in vergelijking met de Citroen AX van de eerste generatie die we vroeger hadden, valt het nog steeds wel mee. Benzine gebruikt hij met mate, ongeveer 1:17 bij lokaal gebruik met ook 80 km/h wegen. Zo zijn de brandstofkosten acceptabel. Het kan trouwens nog goedkoper, ik heb eens een Swift 1.0 op LPG gezien. Uiteraard zijn door het lage gewicht en de lage nieuwprijs de wegenbelasting en verzekering ook zeker niet duur.

Het weggedrag is niet meer zo modern. Flink onderstuurd als je hard de bocht in gaat. Maar daar koop je zo’n oud kleintje in basisuitvoering niet voor, en bij normaal rijgedrag is er niets aan de hand. Zijwindgevoeligheid is acceptabel. Dit exemplaar lijkt iets minder gevoelig voor spoorvorming dan onze vorige.
De vering is vrij stug, nog net niet hard. Voor lokaal gebruik (lage snelheden) geen probleem. Het ontbreken van stuurbekrachtiging is ook geen probleem door het lage gewicht van de auto. Maar daardoor stuurt hij wel iets zwaarder en indirecter dan een moderne auto met stuurbekrachtiging. So what, vroeger hadden zelfs auto’s van 1300 kg vaak geen stuurbekrachtiging en dat ging ook best. Door de prima overzichtelijkheid (o.a. grote derde zijramen) is inparkeren en manoeuvreren heel makkelijk.

Qua betrouwbaarheid is de Swift van deze tweede generatie (1e tot 1989, 3e vanaf 2005) best goed, maar toch niet helemaal super, zie hieronder (zie ook MyReview Swift 1.0GC 1996).

Resumerend is de Swift 1.0 een auto voor wie lage gebruikskosten heel belangrijk vindt, met de lage zit goed kan leven en de snelweg niet al te vaak oprijdt. Dan bevalt hij het best. Wie ooit achterpassagiers mee gaat nemen of (kleine) kinderen in kinderstoeltjes gaat vervoeren kieze de vijfdeurs, die is ruimer dan de meeste concurrenten. Of de vierdeurs (die niet als 1.0 bestaat), dat levert ook extra kofferruimte op en die is in aanschaf bovendien nog goedkoper dan de vijfdeurs. Als 1.3 ook sneller en niet veel minder zuinig.
Concurrenten als de Renault Clio, de Peugeot 106, de Ford Fiesta zijn kleiner van binnen en duurder in gebruik maar wel volwassener qua weggedrag en comfort. De Opel Corsa zou, zeker als vijfdeurs, een goed alternatief zijn voor wie een even compacte en toch even ruime auto als de Swift 5-deurs wil, met een steviger en volwassener, veiliger gevoel dan de Swift kan bieden. Maar daar moet dan wel duidelijk extra voor worden betaald, zowel bij aanschaf als in gebruik.

Update april 2009 (ingevoerd oktober 2012):
Auto is voor een luttel bedrag verkocht, met nog 10 maanden APK. Hij heeft ons flink wat kosten aan de remmen bezorgd, daarom de beoordeling voor 'kosten' naar twee sterren verlaagd ('onvoldoende'). Toen ik de auto met de hogedrukreiniger van onder schoonspoot, kwamen er niet alleen modder en steentjes maar ook roestige delen onderuit.
Het belangrijkste argument tot verkoop was dat we structureel langere stukken met de tweede auto zouden gaan rijden. We wilden een auto met grotere passieve veiligheid (waaronder hoofdsteunen achter, de kinderen groeien uit hun stoeltjes). Opvolger is een Mitsubishi Space Star geworden, daarvan ook een review geschreven.

PROBLEMEN

  • 123.000 km

Ons huidige exemplaar heeft lang extreem weinig gereden. Mogelijk daardoor bleek de uitlaat (voorste pijp) doorgeroest bij de katalysator. Om dat te ontdekken was niet moeilijk: zo lawaaiig, daar kon zelfs geen ’sport’uitlaat tegenop! Vervanging dus ook van de katalysator, duur geintje!
Piepen bij draaien aan het stuur en piepende ruitenwisserassen heeft de garage opgelost.
Kennelijk heeft hij vroeger ook veel in de zon gestaan. Daardoor was het plasticwerk nogal vergrijst. Opgelost met ’black chrome’ kunststofonderhoudsmiddel. Ook zijn diverse strips gekrompen. Niet erg maar staat wat slordig. De banden zijn uitgedroogd en moeten dus ook worden vervangen. Overigens: afgeleverd met te zachte banden, en een reservewiel dat bijna leeg was. Zeker dat laatste heb ik al eerder gezien, een goede garage controleert de reservewielspanning wel.
De achtervering kraakt bij dieper inveren (b.v. bij een verkeersdrempel). Een eerste poging van de plaatselijke Suzuki dealer (dat was niet de handelaar die de auto geleverd heeft overigens) om dat op te lossen heeft nauwelijks geholpen. Dit schijnt overigens vaker voor te komen, een punt van aandacht dus bij een proefrit.
Roest rond de antennevoet. Bij andere exemplaren heb ik meer roest gezien, deze Swifts zijn in dat opzicht niet echt slecht maar ook niet echt goed, dus let goed op (ook op de onderkant, ik heb een exemplaar uit 1994 gezien waar fors aan gelast moest worden. En dan is het einde meestal behoorlijk in zicht).

Update april 2009: in januari heeft de auto vier dagen bij de garage gestaan. Hij trok scheef bij het remmen. Uiteindelijk is het hele remsysteem zo'n beetje vervangen, zowel de bekrachtiger als de schijven en blokken. Dat viel nog niet mee, door flink wat roest hier en daar. Dat leverde een rekening op van, schrik, 1000 euro! Dat was niet conform de afspraak. De beoordeling voor 'kosten' zakt dus naar 'onvoldoende'.
Verder begint roest een serieus probleem te worden. Er zit nog 10 maanden APK op, maar dan zal er mogelijk gelast moeten worden. Dat is het wat mij betreft tijd om langzamerhand over een andere auto te gaan denken. In dit geval was het gewijzigde gebruik een nog sterker en acuter argument.

6,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

PRIVATE LEASE Suzuki Swift

Suzuki
Suzuki Swift 1.2 Smart Hybrid Comfort
€ 364
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.