Suzuki Baleno Wagon 1.6 GLX (1999)
Uitvoering | Baleno Wagon 1.6 GLX |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Ik kocht deze Suzuki om zijn LPG G3 instalatie in combi met veel ruimte (estate) en laag gewicht 1031 kg (incl lpg tank), dat maakt hem tot een plezierige reisgenoot die me nu al ruim 44000 km over Nederlands wegen vervoerd. Verbruik 1 : 11,5 km. Kosten p/maand aan wegenbelasting 35 euro (Gelderland). Betrouwbaarheid is goed, deze auto heeft me nog niet in de steek gelaten. Onderhoud bij een Bosch car service (garage Th Wenting Doetinchem) geen problemen.
Ik heb lang gezocht totdat ik (voor mij/ons) de perfecte combinatie had gevonden, maar uiteindelijk had ik de juiste auto gevonden bij garage Van Veen Assen.
Eigenlijk geen problemen bahalve normale slijtage voor deze km stand.
151500 km grote beurt incl nieuwe accu (afleverbeurt) incl 1 jaar bosch car service
167500 km kleine beurt 155,00 euro
172000 km apk + nieuwe schokbrekers voor, reaktiestangen vervangen en hulpveren achter geplaatst(575 euro materiaal kosten)totaal kosten 1023 euro
181000 km grote beurt + winterbanden omzetten, alle filters vervangen en nieuwe remblokken. kosten 440 euro.
191000 km Apk + winterbanden terugwisselen, 2 nieuwe voorbanden, kosten 300 euro.
196000 km kleine beurt incl uitlaat lassen kosten 155 euro.
Tijdens de periode dat ik in het bezit ben van de baleno hebben we de Bosch Car Service achter de hand, deze service is gelijk aan de wegenwacht service van de anwb maar zonder extra kosten. We hebben er gelukkig nog geen gebruik van hoeven maken.
Update 12-11-2007, , distributieriem, multieriem en een ashoesje zijn vervangen (Winterbanden omgewisseld)Kosten 325,00 euro
Update 20-12-2007.... de bobines zijn defect AUW dat is duur. totale reparatie kosten 451,00 euro. 2 x bobine (alleen origineel te verkrijgen 290euro excl btw) + (bougie) kabels + testkast om de foutcode te wissen
update 26-04-2008...km stand 204000.
De uitlaat vervangen, zelf gedaan kosten euro 192,-. wist ik al langer, oude uitlaat was al 2 x gelast.
APK was geen probleem, kosten incl. beurt € 245,00
Tussentijds nieuwe banden voor en de hele auto uitlijnen en balanceren kosten € 170,00
Update 28-04-2009.. km stand inmiddels 221350
Opnieuw voor de APK, opnieuw geen problemen.
Kosten € 150.00 incl. beurt
Update 21-06-2009 Km stand 223141
We gaan naar Oostenrijk (Karintie) met de Baleno.
Verder loopt de Baleno als vanouds, geen problemen.
Via autoverbruik het LPG verbruik bijghouden v.a. januari 2008.
Gemiddeld verbruik 1 : 12.5
dit is incl. 5 x € 25,00 benzine p/jaar.
Update 24-12-2009 Km stand 234901
De Baleno loopt nog steeds prima, de reis naar Oostenrijk was totaal 2800 km en zonder een hapering gehaald. We hebben dit jaar bijna 20.000km gereden. Geen kosten verder. Er moet wel een steekas vervangen woden maar ja bij 235000km....
Nog even en de Baleno krijgt weer een beurt en een nieuwe APK, inmiddels is er niet veel schokkends gebeurd, ik hoor bij het insturen van een bocht de homokeneet/aandrijf as, deze moet vervangen worden, ook moeten de kleppen gesteld. Het verbruik ligt nog steeds op 1:11,5 gemiddeld.
update 08-2010
Nu na de vakantie, zijn we de 247000 voorbij, APK was snel geregeld, incl. steekproef kan ik weer een jaar rijden, kosten € 460,00, 2 nieuwe banden, aandrijfassen, remblokken, beurt incl. versnellingbak olie, we zijn net terug uit Tsjechie, in totaal ruim 3000km probleemloos, wederom een heerlijke auto gebleken, genoeg ruimte, redelijk gunstig verbruik 1:11.5.
Geen problemen verder
De laatste kilometers
We hebben gisteren de knoop door gehakt, de Baleno gaat, na er ruim 100.000 trouwe km, ons verlaten. We hebben hem gister ingeruild en we gaan downsizen. We hebben een Daihatsu Sirion 1.0 gekocht op lpg g3. In Zwolle bij Autoppaza stond deze Sirion op ons te wachten.
Proefrit gemaakt, ff kletsen over de prijs..... en klaar volgende week zaterdag kunnen we hem ophalen.
De Baleno gaan we leeg ruimen, nog ff een traantje laten... onze dochter wel......We hebben de laatste maanden extreem veel gereden met de Baleno, ruim 9000km in 3 maand tijd, de uitlaat lekt weer iets, de homokneten hoor ik weer, het koude weer komt er weer aan dus het overschakelen van benzine naar gas gaat weer gepaard met bokken en stoten, maar ja wat wil je 11 jaar en 252000 km.
Hij heeft me nooit laten staan, de kosten al met al € 7750 over 5.5 jaar en 100.000km (excl. brandstof, verzekering en belasting)
Nog geen € 1500 per jaar voor ruim 18000km/jaar.
Ik heb in autoverbruik de laatste 2.5 jaar het verbruik ook bijgehouden,
gemiddeld verbruik, 1:12.22 aantal tankbonnen, 124
Totaal aantal kilometers voor deze verbruiks reeks: 48814 km.
Totaal aantal liters gas: 3995. kosten daarvoor € 2040.00.
Als ik dat omzet naar Benzine, dan iets lager verbruik kom ik toch al gauw op € 4750 verbruik dan ongeveer 1:13,5 Over de gehele periode dus 100.000km lijkt toch een besparing van € 5000.00 snel verdient.
De belasting zit nu op € 42.00 per maand, voor een gas vrije Baleno betaal ik € 33.00 per maand, € 9.00 per maand, x 12 = € 108 x 5.5 jaar € 594.00, weegt niet op tegen de € 5000 die ik bespaard heb.
Dat en de wetenschap dat de aanschafprijs van een auto op LPG G3 meestal lager ligt dan een LPG G3 vrije auto, ben ik overtuigd dat als je auto wil blijven rijden en en minimaal 10.000km per jaar rijdt, een auto aanschaft waar de gasinstalatie al gemonteerd zit, je zeker goedkoper uit bent, en wel kunt blijven rijden.
Ik heb met veel plezier dit dagboek bijgehouden, en zal ook van de volgende auto, de Sirion een kilometerdagboeg gaan bijhouden, de eerste 155.000 km staan reeds in de revieuw reeks door de vorige eigenaar, deze hab ik ook gemaild, dat ik waarschijnlijk zijn sirion gekocht heb.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4