Suzuki Alto 1.1 GLS (2003)

UitvoeringAlto 1.1 GLS
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2003

Ik heb de auto nieuw gekocht in 2003. Drie maanden na de koop werd de auto geleverd. De auto rijdt goed. De auto reageert vlot op het gaspedaal. Op de snelweg kan je met gemak 130 km/h als kruissnelheid aanhouden. Het enige storende op de snelweg is het erge windgeruis. Wanneer er harde wind staat merk je ook dat de auto gevoelig is voor zijwind.
De auto is de ideale stadsauto zeker gezien de goed overzichtelijke neus en achterkant. De stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat je de auto met je pink kan besturen.
De koppeling is nogal kort van slag, maar dat went snel. De versnellingsbak schakelt goed. Ik heb er wel problemen mee gehad. (Zie kopje problemen)
De remmen grijpen goed aan. Er zijn wel aanpassingen aan de remmen gedaan (Zie kopje problemen)
De binnenruimte is goed. Met mijn 1.95 meter zit ik goed achter het stuur. In noodgevallen kan ik zelfs achterin plaatsnemen, wanneer de voorstoel in mijn stand staat. Dat is in heel wat andere en grotere auto’s anders! De stoelen zitten redelijk. Echter de stof van de bestuurderszitting begint op de naden wat spanning te vertonen. De rugleuning van de bestuurderstoel begint links rimpelig te worden.
Het dashboard is niet flitsend, maar wel functioneel. De toerenteller heeft af en toe de neiging om na het starten niet uit zichzelf te gaan bewegen. Een tik tegen de klokkenwinkel lost dit op. Het motorchecklampje is twee keer aangesprongen en gedoofd tijdens twee ritten. Hiervoor werd geen oorzaak gevonden. De ventilator maakt zo nu en dan een rot ratel in de eerste stand.
De carrosserie is echter wel een probleem qua lakstevigheid en roestgevoeligheid. (Zie problemen.)
Het brandstofverbruik bedraagt zo’n 1 op 19 à 20. Ik heb een hele periode 1 op 16 à 17 gereden. De dealer zei dat het met het rijden te maken had. Echter sinds de motor een nieuw klepdekselpakking heeft, rijdt de auto onder dezelfde omstandigheden weer 1 op 19 à 20.
In twee jaar tijd ben ik al aan mijn derde mattenset bezig. De matten vallen op de stiknaden uit elkaar.
Kortom het is wel een fijne rijauto, maar de bouwkwaliteit is niet geheel overtuigend.
Het onderhoud is niet duur. De 15.000 km beurt kostte 134.21 euro. De 30000 km beurt kostte 121 euro. Ik ben echter wel voor veel zaken teruggeweest. Zie het kopje problemen.
18-03-2006 Ja, het is weer tijd voor onderhoud. Een pittig bedrag aan onderhoud. Maar liefst 360,00 euro’s. Naast schadeherstel (dit bedrag noemen we maar niet. ) Bovendien zijn er nog zaken onder garantie verholpen, zie lijstje problemen. De auto rijdt weer als een zonnetje. Ik moet echter wel nog even langs voor een paar kleinigheden.
2-5-2006 Nieuwe koppeling na breuk diafragmaveer. Zie onder kopje problemen.
27-9-2006 Aanrijdingsschade linksachter. Nieuwe bumper en spuiten achterzijde.
16-1-2007 Ingeruild bij km-stand 54600 voor een Fiat panda sport.

Problemen:
Enkele dagen na afleveren auto: Stuurwiel rechtzetten in rechtuitstand. (garantie)
??-10-2003 Nieuwe ruitenwisserbladen voor (garantie)
12-11-2003 Nieuwe versnellingsbak wegens het uit de vijfde versnelling springen. Dit is twee keer gebeurd in 8000 km. De importeur zegt dat aan de oude bak niks mankeert. Met de nieuwe versnellingsbak heb ik dit probleem niet meer gehad. (garantie)
??-12-2003 Hakerig schakelen in zijn tweede versnelling. Nieuwe versnellingsbakolie. De versnellingsbak was met de verkeerde olie afgevuld. Op de vraag hoe kan dat? Blijft men het antwoord schuldig. (garantie)
??-02-2004 Suzukiservice: wegenwacht komt langs om de massakabel van de accu vast te maken. Deze zat namelijk los op de versnellingsbak te liggen. Gelukkig heeft de auto het altijd gedaan. (garantie)
05-04-2004 15.000 beurt.
1. Roest rond de ramen, waaarvoor behandeling met lakstift (garantie).
2. Lak is gevoelig voor steenslag. Aantippen met lakstift van bepaalde plekken (garantie)
3. Raamslingers achter op een lijn geplaatst. (garantie)
4. Kraken van de remmen na het lossen van de handrem. (geen oplossing)
5. Ventilator maakt een rotgeluid in stand een. (geen oplossing)
6. Toename brandstofverbruik (geen oplossing)
7. Blaadjes in defrosteropeningen. (zijn er niet uit te halen, geen oplossing)
??-07-2004 Bijvullen koelvloeistof. (garantie)
??-08-2004 Piepen koppelingspedaal, waarvoor smeren. (garantie)
10-09-2004 1. Terugroepactie wegens constructie achterremleidingen, waarvoor vervanging (garantie) (Sindsdien geen kraken meer van de achterremmen na het lossen van de handrem)
2. Nieuwe mattenset wegens slijtage. (garantie na zeuren)
06-04-2005 30.000 km beurt
1. Toerenteller die zo nu en dan vastzit, na het starten van de motor. (Monteur heeft de stekker van de toerenteller gecontroleerd, echter het euvel treedt nog steeds zo nu en dan op. Het is te verhelpen door op de klokkenwinkel te tikken.)
2. Koppelingspedaal gesmeerd wegens piepen.
3. Ventilator uitgebouwd, geen probleem te vinden. Het rotgeluid zit er nog steeds in.
4. Motorchecklampje is tweemaal aangesprongen en meteen weer gedoofd bij twee ritten. Computer uitlezen. Geen afwijkingen.
5. Roest bij verbinding spatscherm en schutbord bij bestuurder. Roest bij de deuren komt weer opzetten. Roest bij de ophangingspunten van de achterklep. (Beleid garantie: tectyleren delen en opnieuw spuiten)
6. Kunststofpaneel bestuurdersportier krijgt kale plekken (slijtage mee leren leven)
7. Kleppendeksel oogt nat. (garantie nieuw kleppendekselpakking) Sindsdien is het brandstofverbuik weer 1 op 19 à 20.
8. Voorremmen vertonen groeven (garantie nieuwe schijven)
9. Koelsysteem gecheckt lekt niet.
10. Vloermatten alweer versleten
11. Onderhoudsboekje niet ingevuld.
11-05-2005 1. Spuiten van de onderdelen en tectyleren van de auto onder garantie.
2. Leenwagen meegekregen
13-05-2005 1. Auto ophalen na het spuiten.
2. Onderhoudsboekje ingevuld (echter eerst de verkeerde kilometerstand, later weer hersteld!)
3. Nieuwe mattenset (garantie)
4. Bij inspectie blijken de raamslingers achter weer op half zeven te hangen. De deurgrepen binnenin zijn verkeerd om gemonteerd.
18-05-2005 1. Correct monteren van de raamslingers en portiergrepen.
2. Raamsnor rechtsachter begint te roesten. (garantie)
??-05-2005 1. Vervangen van de raamsnor. (garantie)
2. Vervangen van ophangpunt ruitenwisserarm linksvoor. (garantie)
??-06-2005 1. Leeg ruitensproeiervloeistoftankje. (Zou zijn bijgevuld bij de beurt. In de tussentijd is het niet gebruikt. Ik kan bijna twee gieters water eringooien)
13-07-2005 1. Roest aan de raamsnor linksvoor.
De raamsnor is vervangen. Men probeerde deze eerst aan mij door te berekenen.
01-09-2005 Terug van vakantie. De auto heeft twee weken stilgestaan. De auto maakt nu bij het wegrijden allemaal bonkgeluiden. Bij arriveren bij de dealer is het geluid weg. Mogelijk droge uitlaatrubbers, waarvoor smeren.
17-03-2006 1. Onderhoudsbeurt. 2. Schadeherstel. 3. Garantiewerkzaamheden: A.vervangen twee raamsnorren. Linksvoor en rechtsachter. B. spuiten binnenzijde linker voorportier wegens roestvorming. C. Nieuwe toerenteller. D. Meerdere onderdelen opnieuw getectyleerd wegens roest. E. Nieuwe wisserarmen wegens roest.
F. Nieuwe klepdekselpakking wegens lekkage.
02-05-2006 Uit mijn werk begeeft de koppeling het.
Suzuki assistance gebeld, waarop de auto werd afgesleept en ik een huurwagen kreeg. Vervolgens gaat je auto dan naar de dichtsbijzijnde dealer en niet de eigen dealer. Dus wanneer je de volgende dag iets wil regelen, krijg je te maken met zaken als druk druk. Pas volgende week tijd en probeer de eigen dealer. De eigen dealer houdt dan hetzelfde verhaal. Op de vraag of een koppeling het al zo snel mag begeven, krijg je wel vreemde antwoorden. Ik heb in ieder geval de importeur gebeld en deze ging meteen informeren bij de dealer waar de auto was afgeleverd. Derhalve kon ik sinds vandaag weer met mijn auto rijden. De diafragmaveer was afgebroken. Nu zit er een gemodificeerde koppeling (dan zullen er wel vaker problemen mee geweest zijn)in de wagen, zonder kosten. De auto was namelijk net een maand drie. Dus buiten de officiele fabrieksgarantie.
Hopelijk blijft alles een keer heel.

6,0