Subaru Legacy Boxer Diesel

Langverwacht hoogstandje

Subaru Legacy Boxer Diesel
Subaru Legacy Boxer DieselSubaru Legacy Boxer DieselSubaru Legacy Boxer DieselSubaru Legacy Boxer DieselSubaru Legacy Boxer DieselSubaru Outback Boxer Diesel 2.0 TD
AutoWeek 5 2008
AutoWeek 5 2008

Je leest het in AutoWeek 5 2008

Subaru's zie je op de meest extreme plekken ter aarde. We hebben de modellen met de zes sterren zien rijden op steile bospaden, besneeuwde bergweggetjes en natuurlijk op de griploze maar spectaculaire gravelpistes van het wereldkampioenschap rally. Maar gek genoeg kom je ze nooit tegen bij een dieselpomp. Dat gaat nu veranderen. Als eerste automerk ter wereld komt Subaru namelijk met een boxer dieselmotor. Een absolute wereldprimeur; en wát voor eentje.

Wie als autobouwer tegenwoordig enigszins wil meetellen in het zakelijke segment, moet zonder twijfel een dieselmotor in de aanbieding hebben. Dit motortype is immers erg populair onder zakelijke veelrijders, en wie niet aan de vraag kan voldoen loopt simpelweg een flinke lading verkochte auto's mis. Subaru ziet dat eindelijk in en valt nu de zakelijke markt aan met een unieke dieselmotor. De boxermotor (een motortype waarbij de cilinders horizontaal tegen elkaar in 'boksen', in plaats van verticaal naast elkaar) is al sinds jaar en dag een belangrijk en uniek kenmerk van het merk, en de Japanners zweren erbij. Logisch dus eigenlijk dat ze niet zomaar een willekeurig dieselblok in de Legacy gehangen hebben. Maar omdat er nog geen diesel boxermotor bestond, heeft Subaru er eentje helemaal vanaf 'scratch' moeten ontwikkelen.

Technische ontwikkelingen kun je gelukkig wel aan een stel Japanners overlaten. 's Werelds allereerste boxer dieselmotor is dan ook een technisch hoogstandje geworden. Hij combineert de bekende voordelen van een boxermotor (compact, licht, solide en relatief trillingsarm) met die van een normale dieselmotor, zoals zuinigheid en 'n bovengemiddelde souplesse. Omdat de (volledig uit aluminium opgetrokken) boxerdiesel compacter is dan een vergelijkbare lijnmotor, kon Subaru hem lager in de auto inbouwen. Dit komt het rijgedrag weer ten goede, omdat het zwaartepunt lager blijft. Een ander voordeel is dat een boxer minder trilt dan een 'standaard' diesel, omdat de zijwaarts bewegende zuigers elkaar als het ware in evenwicht houden. Om nog maar te zwijgen van het bijzonder gunstige brandstofverbruik dat volgens de fabrikant gemiddeld rond de 5,6 liter per honderd kilometer zou moeten kunnen uitkomen. Dat zijn al met al keurige waarden voor een auto van dit formaat en gewicht.

Fijne machine

Als je dat allemaal zo leest, zou de boxer dieselmotor van Subaru een bijzonder fijne machine moeten zijn om mee op pad te gaan. Tijdens onze eerste kennismakingsrit in de omgeving van het Spaanse Malaga maakt de nieuwe motor die verwachting voor een groot deel waar. Neem bijvoorbeeld het geluid: stationair en als-ie koud is hoor je een echte dieselnagel, maar bij half gas en op kruissnelheid merk je nauwelijks dat je met een zelfontbrander onderweg bent. Tijdens het accelereren (met name tussen de 3.500 en 4.000 toeren) hoor je af en toe zelfs het typische stampende boxergeluid, terwijl je op de achtergrond de turbo constant zachtjes hoort meefluiten. Het is een stille machine, want bij een snelheid van 120 km/h in de vijfde versnelling draait de motor een heerlijk rustige 2.300 toeren. Ga je dan echter rap op het gas, spurt de auto er helaas niet zo snel vandoor als dat je zou verwachten. Boven de 3.500 toeren is de echt bijterige koek op, al is de versnelling wel mooi gelijkmatig en stopt hij pas nét boven de 200 km/h. Schakel bij 120 terug naar vier en de boxer laat zich wél meteen van zijn meest agressieve kant zien. Al met al een prachtige allround machine.

De echte lol kun je echter rond de 1.800 toeren beleven, want dat is het moment waarop de volle 350 Nm aan trekkracht volop te benutten is. De viercilinder hangt dan gretig aan het gas, de reactie op het gaspedaal is voorbeeldig, waarna hij er serieus rap vandoor gaat. Jammer genoeg is het aangrijppunt van de koppeling wat lastig te bepalen, waardoor je af en toe verrast word door de abrupte terugslag van het koppelingspedaal. Dit is een euvel waar veel moderne diesels last van hebben, mede doordat ze zo veel kracht paraat hebben bij weinig toeren. Als je genoeg gas geeft en de koppeling wél soepel aangrijpt, kan de Legacy boxerdiesel van nul naar honderd accelereren in 6,7 seconden.

Andere modellen volgen

Subaru koppelt de boxerdiesel (altijd voorzien van een roetfilter) standaard aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Een handbak met zes verzetten is nog in ontwikkeling en als de motor goed verkoopt, komt er 'hoogstwaarschijnlijk' ook een automatische versnellingsbak op de markt. Geinig is trouwens dat Subaru de versnellingspook een centimeter heeft ingekort ten opzichte van de benzinemodellen, om de diesel zo een sportiever schakelkarakter te geven. Dat is ze gelukt, want de transmissie schakelt fantastisch direct en kraakhelder. Binnenkort wordt de boxer diesel overigens ook beschikbaar in de Impreza en de nieuwe Forester, maar over een eventuele sterkere motorvariant (wellicht voor de grotere Tribeca?) doen de Japanners nog wat geheimzinnig. Wel is al bekend wat de nieuwe boxer diesel in ons land moet gaan kosten: de Legacy 2.0D is er vanaf 35.795 euro. Als Touring Wagon is hij 1.200 euro duurder en de goedkoopste Outback diesel kost minimaal 39.495 euro. Vanaf april staan ze in de Nederlandse showrooms.