Subaru Legacy Outback 2.5 AWD (2001)
Uitvoering | Legacy Outback 2.5 AWD |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Think Feel Drive.... maar niet met Subaru!
Helemaal geinspireerd door alle goede onderzoekresultaten over de betrouwbaarheid van Subaru en de reclameboodschap die het merk zelf uitdraagt kochten wij een tweedehands Outback uit 2001 met een lage kmstand. Wij waren ervan overtuigd hier vele jaren probleemloos met het hele gezin in te kunnen rijden.
Helaas, dromen zijn bedrog.... De eerste maanden bevielen uitsteken. De auto reed heerlijk en er leek geen vuiltje aan de lucht. Alle benodigde beurten hebben we laten doen, netjes in onderhoud geweest en geen rare dingen gedaan. We lieten zelfs in februari 2007 een LPG installatie inbouwen omdat we die er zeker uit gingen halen, dachten we.
Op een dag maakten we een rit van zo’n 300 km. Toen we de dag erna de motor startten liep deze beroerd en er kwam een enorme rookontwikkeling (wit van kleur) vanuit de uitlaat. Hierop hebben wij direct telefonisch contact gezocht met een Subaru dealer. Zij vroegen ons om meteen langs te komen.
De auto is daar vervolgens twee dagen geweest en er zijn diverse tests uitgevoerd. Het was in eerste instantie niet helemaal duidelijk wat nu precies de problemen veroorzaakte. Wel kon uitgesloten worden dat de gasinstallatie de problemen veroorzaakte. De kleppen zijn gesteld (moesten we ook nog even ruim 200 euro voor neertellen) en we kregen de mededeling dat waarschijnlijk de koppakking lek is. Hiervoor moesten we in de loop van de week terugkomen voor een nieuwe test.
Dit werd echter al direct de volgende dag aangezien het motorstoringlampje ging branden. Na het uitlezen bleek dat er een foutmelding was geweest in de ontsteking van de derde cilinder. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door koelvloeistof die de cilinder inlekt. Tevens was het koelvloeistofniveau gedaald t.o.v. de dag ervoor. Conclusie: een lekke koppakking!
Wij zochten meteen contact met Subaru Benelux omdat wij vinden dat ongeacht de leeftijd van een auto het nooit zo zijn dat een koppakking spontaan gaat lekken bij een kmstand van 65.000. Bovendien zijn de problemen bekend bij Subaru (zie andere reviews op Autoweek en de site http://home.comcast.net/~skipnospam/
Subaru gaf niet thuis en liet weten dat het domme pech was ’gezien de leeftijd van de auto’. Hoe bedoel je, onbetrouwbaar en slechte service!
Aangezien we geen andere optie hadden dan de auto te laten repareren gezien onze eerdere investeringen ging de auto naar de garage. De motor werd gedemonteerd en de koppakking vervangen. Dit hebben wij laten doen bij een voormalig Subaru dealer. Totale kosten: zo’n 1.500 euro
Daar is geconstateerd dat het lekken van de koppakking is ontstaan doordat het papier op de pakking loslaat. Hierdoor komt koelvloeistof in de cilinder terecht. Het afvlakken van de koppen was niet nodig, het probleem ligt echt bij de pakking. De garage heeft de nieuwe pakking besteld bij een Subaru dealerr. Toen bleek dat de nieuwe pakking exact hetzelfde is opgebouwd als de pakking die het probleem veroorzaakt.
Kortom, als we de door Subaru geleverde koppakking erin zouden zetten is het slechts een kwestie van tijd voordat we weer met dit probleem te maken krijgen.
In overleg met de garage zijn wij op zoek gegaan naar een volledig metalen pakking waardoor de kans op herhaling is uitgesloten. Deze pakking hebben wij elders weten te bestellen.
Met deze wetenschap hebben we een laatste maal contact gezocht met Subaru maar wederom kregen we nul op het rekest.
Ons vertrouwen in de degelijkheid van Subaru en de bijbehorende dealerorganisatie is tot onder het nulpunt gedaald. Coulance kennen ze niet.
Kortom, bezint eer ge begint en:
THINK FEEL DRIVE maar niet in een Subaru
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee