Smart fortwo coupé MHD passion 52kW (2013)
Uitvoering | fortwo coupé MHD passion 52kW |
Versnellingen | 5, Semi Automaat |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
Eerste ervaringen
In juni 2020 deze Smart forTwo vanuit Duitsland ingevoerd in Nederland. Na het verlies door een totaalschade van onze tweede auto hebben wij gezocht naar een auto met zeer lage gebruikskosten. De keuze is vervolgens op een Smart forTwo gevallen. Aangezien wij wel een Smart forTwo wilden die "goed in de spullen" zat is de keuze gevallen op een Duits exemplaar.
Na transport vanuit Duitsland, de kentekenkeuring hier in Nederland en het nodige papierwerk konden wij vanaf begin augustus de Nederlandse wegen op.
Tijdens de proefrit in Duitsland werkte alles zo als je het zou mogen verwachten van de Smart. Echter bleek begin augustus dat de klimaatregeling niet werkte. De condensor beek de oorzaak te zijn en deze is netjes onder garantie vervangen.
De Smart wordt door ons gebruikt als tweede auto op het moment dat onze eerste auto niet beschikbaar is. De eerste maand hebben wij wat meer gereden met de Smart om hem te ervaren en een indruk op te doen. De eerste indruk, na een maand en zo'n 500km rijden, is dat het een zeer vlot, wendbaar en zuinig "wagentje" is. De Smart heeft uiteraard een zeer korte wielbasis waardoor het veerkomfort over drempels en matig wegdek niet zo super is. Maar dat vergeven wij hem graag want op glad asfalt rijd hij zeker niet verkeerd. De binnenruimte wordt door ons, mede door het panorama dak, als ruim ervaren. Ik kan met mijn lengte 183cm een prima zithouding vinden achter het stuur. Ook mijn partner vindt met haar lengte van 156cm, mede door de wat hogere zit, een prima zithouding waarin zij een goed overzicht heeft over het verkeer rondom. De in twee delen te openen kofferruimte wordt als erg leuk en handig ervaren. Het volume van de kofferbak voldoet in onze situatie ruimschoots. Wel merken wij dat gekoelde boodschappen beter niet in de kofferbak vervoerd kunnen worden aangezien deze zich dan boven de (warmte producerende) motor bevinden. Het automatisch schakelen van de gerobotiseerde versnellingsbak wordt niet als traag ervaren. Wij zijn echter rustige rijders die de techniek hun tijd gunnen. Wat soms wel wat storend wordt ervaren is het op constante snelheid vlot overschakelen naar de 5e versnelling. Hierdoor lijkt de motor net in een te laag toerental te komen waardoor deze wat bromt. Dit is echter prima op te lossen door met de "flippers" achter het stuur even een versnelling omlaag te gaan. Maar al met al is onze eerst indruk van de Smart forTwo super goed. Mijn vrouw is zeer content met haar Smart forTwo welke inmiddels de bijnaam "de kruimel" heeft gekregen.