Skoda Superb 1.6 TDI Greentech Ambition Business (2015)

Skoda Superb 1.6 TDI Greentech Ambition Business (2015)
Skoda Superb 1.6 TDI Greentech Ambition Business (2015)Skoda Superb 1.6 TDI Greentech Ambition Business (2015)Skoda Superb 1.6 TDI Greentech Ambition Business (2015)Skoda Superb 1.6 TDI Greentech Ambition Business (2015)Skoda Superb 1.6 TDI Greentech Ambition Business (2015)

UitvoeringSuperb 1.6 TDI Greentech Ambition Business
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

Budget Passat? Vergelijken is niet nodig.

Na meer dan 20000 km is het dan tijd om mijn mening te vormen van deze aankoop.
Vormgeving: Over smaak valt te twisten, maar ik vindt de Superb qua lijnenspel een goed vormgegeven auto, vooral de scherpe vouw van de zijkant welke doorloopt in de iets overstekende motorkap is een prima stijlkeuze welke redelijk tijdloos is. Ondanks het grote formaat van de auto is het uiterlijk niet lomp of spanningsloos.
Het interieur is nergens spannend, maar wel erg netjes vormgegeven. Ik begrijp echter niet dat je een touchscreen omlijst met een hoogglas plastic rand. Maar alles voelt verder erg solide aan en straalt kwaliteit uit. Ook in de superb heeft LED verlichting zijn intrede gedaan, en is smaakvol en functioneel toegepast.

Prestaties: Na te zijn overgestapt vanuit de 150 PK Seat Exeo had ik wat slome en oververmoeide rijprestaties verwacht. Wat kun je ook verwachten van een 1.6 liter dieseltje... Dat is me erg meegevallen, De motor presteert prima, en is erg soepel vanaf 1200 toeren. Hieronder is het echt behelpen, maar daar hou je rekening mee voor zover mogelijk. De motor maakt een wat knorrig geluid en is niet geruisloos tijdens het accelereren. maar cruisen op 130 km per uur is heerlijk rustig en stil. Hij komt prima mee in het verkeer. en voelt zeker niet traag, een kleine stap terug ten opzichte van de 150 PK Exeo. Er is echter nog 1 minpunt waarover ik nergens iets kan teruglezen. Bij 'hoge' snelheden (180 +) begint de auto te "wapperen". De koets maakt snelle onregelmatige bewegingen van links naar rechts en dit voelt wat instabiel aan. Verder niets dan lof. Het ultrakorte bochtenwerk is door de lange wielbasis niet zijn sterkste punt, maar de iets langere bochten (invoeg/uitvoegstroken etc) neemt hij met een arrogant gemak en rust. De Superb laat zich prima plaatsen en helt nauwelijks over.
Het verbruik is heel erg goed. Op vakantie naar Corsica, vol bepakt, met 2 volwassenen en 2 kinderen, autobahn 150 km/h etc: 1345 km met 62 liter diesel, is bijna 1 op 22km!

Comfort:
Het rijcomfort, de enorme ruimte, de slimme functionele oplossingen de prima uitrusting en een uitstekend afwerkingsniveau maken de Superb een heerlijke verblijfsplek. Navigatie, entertainment, bediening etc is absoluut dik in orde. De veiligheids-hulpmiddelen werken prima. Voorbeeld: Op de terugreis van de zomervakantie reed ik snachts om 3:40 Nederland binnen. Na 8 uur achter het stuur dacht ik 'bijna thuis'. Op dat moment kreeg ik de melding 'vermoeidheid waargenomen, neem pauze'. https://youtu.be/SJLD6wuNv6M Dit stond nergens in de boekjes, maar werkte wel. Prima voor elkaar.

Al met al een heeeele goede auto voor een prima prijs. Geen seconde spijt van!