Skoda Superb 1.6 TDI Greenline Ambition Businessline (2018)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Superb 1.6 TDI Greenline Ambition Businessline |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand bij aanschaf | 14 km |
KM-stand laatst | 216.950 km |
meer accesoires = meer vraagtekens
- 34.000 km
Deze auto is de opvolger van mijn vorige Superb geworden. De 6 versnellingen zijn, t.o.v. de vorige met 5 versnellingen, een echte verbetering. De verhoudingen van de versnellingen zijn beter op elkaar afgestemd en het scheelt uiteindelijk ook in het toerental in z'n 6, wat het geluid weer iets reduceert.
Wat mij tegenvalt zijn de elektronisch geregelde zaken, die met deze Ambition Businessline zijn meegeleverd. Bijvoorbeeld de elektrisch verstelbare stoelen als optie; deze lijken niet te doen waarvoor ze zijn aangeschaft. Instellingen veranderen en de stoel of spiegel(s) staat niet per definitie in de geprogrammeerde stand. Van de garage verneem ik dat dit normaal is...(!) Ook bij een andere (merkonafhankelijke) garage wordt mij verteld dat VW, Audi en Seat hetzelfde euvel hebben.
De regensensor viel mij in de vorige Superb ook al op. Onvoorspelbaar gedrag lijkt erbij te horen.
Wat ik mis is het automatisch dichttrekken van de achterklep. Bij de vorige Superb was een zachte klik in het slot voldoende, de klep werd verder automatisch dichtgetrokken. Nu moet ik met een toch redelijke vaart de klep dichtslaan, anders valt deze niet in het slot.
Een ander verbazingwekkende accessoire: de automatisch schakelende verlichting. De schaduw van een beetje viaduct zorgt al voor inschakelen en zodra het daglicht weer op de auto valt, gaan de lampen weer uit. Op zich normaal bij automatisch schakelende verlichting, maar in mijn ogen levert dit vooral gevaar op. Achteropkomend verkeer kan denken dat ik rem. Er zijn er genoeg die van schrik op de rem gaan trappen, met niet onwaarschijnlijke gevolgen van dien. Mijn oplossing is om de verlichting altijd aan te laten, maar dat zal ongetwijfeld niet de bedoeling van de bedenker geweest zijn. Net zoals met regen. Je verwacht dat de verlichting dan aan zal gaan, maar dat gebeurt pas na enkele hiervoor ingerichte voorwaarden. Het voelt alleszins prettig te moeten wachten op het moment dat de software ingrijpt. Dat doe ik dan toch liever zelf.
Mijn voorkeur zou uitgaan naar een door de bestuurder instelbaar punt voor het inschakelen van de verlichting. Dus bijvoorbeeld instelbaar op de hoeveel daglicht.
Genoeg over de mindere (marktconforme) punten. Uiteindelijk is het nog steeds een niet te evenaren auto voor dit geld. Ook de volgende wordt weer een Superb. Wellicht met minder onzinnige accessoires.
laatste kilometers
- 216.950 km
Mijn volgende auto wordt de 100% elektrische Opel Ampera-e. Niet omdat ik geen Skoda meer wil rijden, integendeel, deze Superb doet zijn naam meer dan eer aan. Als er een 100% elektrisch of waterstof aangedreven Skoda was geweest, had ik die zonder twijfel weer besteld.
Vanwege de lange levertijd van de Opel is het lease contract van de Skoda twee keer verlengd en hoewel ik erg uitkijk naar het elektrisch rijden, zal ik deze auto zeker gaan missen. Het is zoeken naar minpunten, want vrijwel alles is klopt aan deze auto, die ik eigenlijk alleen heb gekozen vanwege de enorme binnenruimte.
Tijdens onderhoudsbeurten heb ik de afgelopen paar jaar verschillende leenauto's gereden, waaronder een Mercedes B- en C-klasse, een BMW 3-serie en een VW Passat. Telkens heb ik mij af lopen vragen waarom deze auto's nog worden gekocht, want ze komen geen van allen in de buurt van de Superb.
Op deze punten is de Superb beter:
- airconditioning; comfortabele luchtverdeling met twee standen (normaal en hoog) voor de automatisch regeling. In alle andere auto's moet ik de regeling op hand zetten om het comfortabel te maken.
- binnenruimte; op de achterbank van een taxi (BMW 7-serie) werd mij duidelijk dat de Superb in zijn prijsklasse en ver daarboven alles verslaat.
- kosten; aanschaf, brandstofverbruik(!), onderhoud, inruilwaarde. Verreweg de hoogste prijs-kwaliteit-verhouding.
- stil; in deze prijsklasse weet ik geen stillere auto. Let wel op welke banden je laat monteren.
De minpunten heb ik eerder vermeld. Deze komen overeen met bekende VW en Audi defecten:
- automatische ruitenwissers; er is geen goed alternatief voor de stand 'automatisch', dus houd rekening met zelf ingrijpen. Bij mij staat de ruitenwisser normaal 'uit'. Als het begint te regenen zet ik 'em op 'automatisch' en regel het wissen zelf regelmatig bij met de instelling van de regensensor, waar wisselende logica achter lijkt te zitten. Na de regen gaat de schakelaar weer in stand 'uit'.
- geheugen elektrisch verstelbare voorstoelen; werkt niet. De ingestelde stand is nooit de juiste en de stoel veranderd zelfs wel eens tijdens het rijden van stand. Bij de laatste poging van de dealer om het geheugen werkend te krijgen, ging de hele module kapot. Ik heb het zo gelaten, want nu blijft de stoel zeker in één stand staan.
- schakelindicator; niet naar kijken. Je rijdt zuiniger door te luisteren naar de motor. Als die begint te brommen, schakel je terug. Het verbruik daalt dan ook zichtbaar. Het was vooral goed merkbaar met een zwaar beladen aanhangwagen. Bij 90 km/u adviseert de schakelindicator de 6e versnelling, maar in z'n 5 daalt het verbruik met 30%.
- automatische verlichting; niet gebruiken. De verlichting schakelt altijd te laat in of op momenten dat het niet nodig is. Zelfs bij dichte mist detecteert de lichtsensor kennelijk nog steeds voldoende omgevingslicht. Er is bij deze Superb geen mogelijk om de gevoeligheid zelf in te stellen. In de opvolger is dat volgens mij wel zo, maar dat heb ik niet kunnen testen.
Volgende week haal ik de Opel op. In vrijwel alle opzichten ga ik er daarmee op achteruit, maar zuinig rijden vind ik erg belangrijk en dat kan op dit moment het beste met een 100% elektrische auto i.c.m. met mijn eigen zonnepark(je).
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.